Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD yeni liderini duyurdu: Yeni halife de Kureyş soyundan

IŞİD’in yeni sözcüsü tarafından seslendirilen bir ses kaydıyla, 3 Şubat’ta Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) düzenlediği bir baskınla İdlib’in Atme bölgesinde öldürülen Ebu İbrahim El-Haşimi el-Kureyşi’den sonra örgüte liderlik edecek kişinin belirlendiği açıklandı. Duyuruya göre, IŞİD’in yeni lideri Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşi oldu.

2014’te halifeliğini ilan eden Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) lideri Ebubekir el-Bağdadi, Ekim 2019’da İdlib’deki bir ABD baskınında öldürülmüştü. IŞİD, el-Bağdadi’den sonra örgüte Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi’nin liderlik etmesini kararlaştırmıştı. Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi de el-Bağdadi gibi, 3 Şubat 2022’de İdlib’deki bir başka ABD operasyonunda hayatını kaybetmişti.

Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi

IŞİD yayınladığı bir ses kaydıyla, Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi’nin ölümünü doğruladı. Aynı kayıtta örgüte liderlik edecek yeni isim de duyuruldu.

IŞİD’in yeni sözcüsü tarafından paylaşılan açıklamaya göre, örgütün yeni lideri, kendinden önceki IŞİD liderleri gibi Kureyş kabilesinden [Hz. Muhammed’in soyundan gelen] olduğu iddia edilen Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşi.

Ortak kanı: Yeni lider önceden belirlenmişti

“Onların arasından bu dünyadan göçenler oldu” başlıklı ses kaydı, IŞİD’in kimliği henüz bilinmeyen yeni sözcüsü tarafından seslendirildi. Ses kaydında IŞİD’in önceki lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi’nin öldüğü teyit edildi. Kayıtta, IŞİD’in sözcüsü olarak görev yapan Ebu Hamza el-Kureyşi’nin öldüğü de doğrulandı.

Ses kaydında bu iki ismin “birkaç gün önce öldüğü” belirtiliyor. Yani duyurunun ABD operasyonunun düzenlendiği 3 Şubat 2022’den kısa süre sonra kaydedildiği ancak henüz yayınlandığı tahmin ediliyor.

Kayıtta, kendisini takip edecek halifenin IŞİD’in önceki lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi tarafından belirlendiği ileri sürülüyor. Aynı zamanda IŞİD’in tüm komuta kademesinin de bu kararı onayladığı aktarılıyor. Ölümlerden “birkaç gün önce” diye bahsedilmesi de göz önünde bulundurulduğunda, Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi’yi takip edecek liderin önceden belirlenmiş olduğu, IŞİD’i takip eden araştırmacıların ortak kanaati.

Yeni liderin gerçek kimliği şimdilik belirsiz

IŞİD’e bundan sonra Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşi’nin liderlik edeceği açıklandı ancak yeni liderin gerçek kimliği henüz belirlenebilmiş değil. Bir önceki IŞİD lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi, IŞİD’in başına geçtiğinde bu ismi almıştı ve gerçek kimliği uzun süre tartışma konusu olmuştu. Uzmanlar, yeni halifenin de bu künyeyi [takma isim] yeni göreviyle birlikte kullanmaya başladığını söylüyor. IŞİD’in yeni liderinin künyesinden anlaşılan tek şey, onun da önceki IŞİD liderleri gibi Kureyş soyuna dayanan bir aileye sahip olduğu iddiasını taşıdığı.

IŞİD’i takip eden uzmanlar tarafından paylaşılan tahminlerde, Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi’den sonra örgütün başına geçmesi en muhtemel isim olarak Üstat Zaid ve Ebu Hattab el-Iraki isimleriyle tanınan, Beşar Hattab Gazal el-Sümeydayi öne çıkıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.