Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık yöneticilerinden Tıp Bayramı ve grev hazırlığı: Sağlık Bakanı mektup yolladı, başhekimlik “vicdan yoklaması” yaptı

Sağlık çalışanları sağlıkta şiddete karşı gereken önlemlerin alınmaması ve özlük haklarını düzenleyen yasanın söz verildiği gibi meclise getirilmemesi sebebiyle 14 Mart Tıp Bayramı ile birlikte iki gün grev yapma kararı almıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hekimlerin haklarını aramalarının hastaları nesneleştirdiğini iddia ederken “Doğrudan bana yazmanızı gerektirebilecek durumlar için oluşturdum” diyerek mail adresi paylaştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yazdığı mektupta Türkiye’de görev yapan sağlık çalışanlarının ve hekimliğin saygınlığını yitirdiğini kabul ederken “Bu saygınlık kaybı geçicidir” dedi. “Hayatla ölüm, hastalıkla sağlık arasında sıkışan bir insan, hekimine ve tıp bilimine gerekli saygıyı gösterecektir” diyen Koca, Türkiye’de hekimlik yapmanın zor olduğunu da kabul ettiği mektubunda, 14 Mart Tıp Bayramı için şu uyarıda bulundu:

“Bu statü bizleri bazı teamüllerle sınırlar. Örneğin haklarımız, taleplerimiz konusunda geliştireceğimiz dilin, tutumdaki üslubun mesleğin doğasıyla örtüşmesi gerekir. Mesleğin bu doğası hastaları gözetmeyi de şüphesiz içerir. Çünkü ihmal edilen hastanın, tarafları kimler olursa olsun, çözüm aranan sorun sebebiyle nesneleştirilmiş ve üzerinden mesaj verilen kişi konumuna düşürüldüğünü herkes bilir. Hasta da bilir. Biz, hekimler olarak, hastanın bu şekilde aracı kılınmasından kaçınmalıyız. Bir meslektaşınız olarak görüşüm budur.”

Mutluluklar diledi

Hekimlere SMS üzerinden, direkt mesaj yoluyla ve doktorların her birinin ismiyle hitap ettiği kalpli, laleli, güllü ve steteskop resimli mektup gönderen Koca, mutluluklar diledi. Hekimlerin 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlayan Koca “Aşağıdaki mail adresini doğrudan bana yazmanızı gerektirebilecek durumlar için oluşturdum” diyerek dr.fahrettinkoca.sahsen@gmail.com adresini paylaştı. Hekimlerin meslek örgütlerinden biri olan Türk Tabipleri Birliği (TTB) sağlık çalışanlarının sorunlarını anlatabilmek için Fahrettin Koca’dan randevu talep etmiş, fakat taleplerinin kabul edilmediğini açıklamışlardı.

Grev yapmayın

Bazı hastanelerin başhekimlikleri ise hekimlere “yönetici olarak değil kişisel duygularla” yazdıklarını ifade ettikleri mektuplar yolladı. Fahrettin Koca sözleri ile benzer ifadelerin kullanıldığı mektuplarda, “Her türlü hak arama özgürlüğüne varım, lakin bunun hasta üzerinden yapılmasına vicdanen yokum” ifadeleri yer aldı. Grev yapmanın “kamuoyundaki para için yapıyorlar algısını güçlendirdiği” iddia edilen başhekimlik mektubunda, hekimler greve gitmemeleri konusunda şu sözlerle uyarıldı:

“Sağlık hizmeti vermeme şeklindeki eyleme şahsen bir hekim olarak karşıyım. Memur olarak bunun bir suç olduğunu kabul ediyorum. Yönetici olarak gereğini yapmam gerektiğini de biliyorum. Her türlü hak aramaya varım. Lakin hasta üzerinden ve sağlık hizmeti vermeme üzerinden yapılan hak aramayı ne vicdanım ne hekimlik andı ne de empati duygum kaldırmıyor.”  

Sağlık Bakanı Koca’nın mektubu:

“Değerli hekim arkadaşım (doktorun adı, soyadı)

Pandemi, hekimlerin, tüm sağlık çalışanlarının ölümle hayat arasındaki o sınır çizgisinde insandan yana eşsiz bir çaba sarf ettiğini gözle görünür kıldı. Bizleri ve eşsiz tıp mesleğini yücelten performansı sağlık çalışanları olarak hep birlikte gösterdik. Mesleki kimliklerimizi yerli yerine koyan ama tüm bireyselliklerin üstünde bir takım ruhuyla hareket ettik. Bence bu ruhun korunması her zaman önemlidir. Ekip uyumu konusunda hekimlerin rolü inkâr edilemez. Bazı durumlarda tıbbi müdahalenin adeta müzikal bir uyum gerektirdiğini ise hepimiz biliriz.

Bugün hekimliğin saygınlık kaybına uğradığını hocalarımızdan tıbbiye öğrencilerine kadar çoğu kişi ifade ediyor. Fakat unutulmamalı: Tarihi insanlık kadar eski olan tıp ve toplumun halen nadide insanı olan hekim, temelde değer kaybına uğramış olmadığı için bu saygınlık kaybı geçicidir. Hayatla ölüm, hastalıkla sağlık arasında sıkışan bir insan hekimine ve tıp bilimine gerekli saygıyı gösterecektir. Hekimlik, bize, sadece tahsil yoluyla toplum içinde statü sağlayan mesleklerden biridir. Biridir diyorum ama bir ikincisini bilmediğimi de itiraf etmeliyim. Bu statü bizleri bazı teamüllerle sınırlar. Örneğin haklarımız, taleplerimiz konusunda geliştireceğimiz dilin, tutumdaki üslubun mesleğin doğasıyla örtüşmesi gerekir. Mesleğin bu doğası hastaları gözetmeyi de şüphesiz içerir. Çünkü ihmal edilen hastanın, tarafları kimler olursa olsun, çözüm aranan sorun sebebiyle nesneleştirilmiş ve üzerinden mesaj verilen kişi konumuna düşürüldüğünü herkes bilir. Hasta da bilir. Biz, hekimler olarak, hastanın bu şekilde aracı kılınmasından kaçınmalıyız. Bir meslektaşınız olarak görüşüm budur.

Saygıdeğer hekim arkadaşım,

Mevcut koşullarda ülkemizde hekimlik yapmanın zor tarafları olduğunu biliyorum. Sorunların, aşılması zor değil, aşılması kolay sorunlar olduğuna, gerekli emeğin sarf edildiğine inanmanızı istiyorum. Temel amaçlarımız; ekonomik açıdan adil bir düzenleme, Malpraktis davalarının hekimlere tehdit olmaktan çıkarılması, artan şiddet olaylarına karşı caydırıcılığı daha yüksek bir yasal çerçeve ve emeklilikte hekimlerin yargı mensuplarına benzer haklara sahip olabilmelidir. Devletimizin sizler için en iyisini yapma kararlılığından emin olun. Yaklaşan 14 Mart Tıp Bayramımızı yürekten kutluyorum. Mesleğinizde ve görev yaptığınız kurumda her birinize mutluluklar diliyorum.

Selam ve sevgilerimle

Aşağıdaki mail adresini doğrudan bana yazmanızı gerektirebilecek durumlar için oluşturdum. dr.fahrettinkoca.sahsen@gmail.com

Dr. Fahrettin KOCA

Sağlık Bakanı”

Bakandan “teknik sorun” tweeti

Bakan Koca, mektupların isim isim hekimlere yollanmasının ardından, yazdığı mektubun teknik sorunlar nedeniyle herkese ulaşamadığını belirten bir tweet attı. Bakan Koca’nın tweet mesajı şöyle:

“Hekimlere, sağlık hizmeti çatısı altında birleşen 39 meslek grubundaki arkadaşlarıma bugün bir mektup gönderdim. SMS ile gönderilen mektup, teknik bir sebeple bazı arkadaşlarıma ulaşmadı. Yeni yazışmalarımızda sorunu çözeceğiz. Birbirimize ayıracak daha fazla vaktimiz olacak.”

Bakan mektubuna doktorlardan şakayla yanıt

Bakan Koca’nın hekimlere mektup yazması üzerine doktor gruplarında da şaka yollu mesajlar dolaşmaya başladı. Şaka paylaşımlarında, “sizi sağlık bakanlığı personeli olarak arayanlara inanmayın” ifadeleri yer aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.