Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Halil Vurucuoğlu’nun adını Dipsiz Göl’den alan “Hem Var Hem Yokmuş Gibi” sergisi sanatseverlerle buluştu

Sanatçı Halil Vurucuoğlu’nun kişisel sergisi “Hem Var Hem Yokmuş Gibi” İstanbul-Beyoğlu’daki Anna Loudel’de açıldı. Doğum, ölüm, dönüşüm, var etme ve yok etme kavramlarının referans alındığı sergide Vurucuoğlu’nun kağıt ve kağıt hamuru keserek ve yırtarak ürettiği işler 22 Nisan 2022’ye kadar sanatseverleri bekliyor. Vurucuoğlu, “Hem Var Hem Yokmuş Gibi” sergisinin hikayesini Medyascope’a anlattı. 

Kamera-kurgu: Edanur Tanış

Sanatçı Halil Vurucuoğlu’nun doğa, çevre ve ekolojiyi merkeze alan “Hem Var Hem Yokmuş Gibi” adlı kişisel sergisi Anna Loudel’de sanatseverlerle buluştu. Sergide sanatçının geri dönüşümden ürettiği, kağıt kestiği ve yırtarak meydana getirdiği, sprey boya ve suluboyayla renklendirdiği işler yer alıyor. 

Doğayla alakalı çalışmalarının sergiden önce de olduğunu anlatan Vurucuoğlu, 2019’da Gümüşhane merkeze bağlı Dumanlı Köyü sınırlarındaki Taşköprü Yaylası’nda yasal izinle yapılan define kazısı sonucu yok olan Dipsiz Göl’ün haberini duymasıyla sergi fikrinin kendisi için somutlaştığını ve sergide yer alan işlerini üretmeye başladığını söyledi.

Dipsiz Göl’ün yok edilmesinden ilhamla

Serginin isminin felsefi bir isim olduğunu dile getiren sanatçı, “Bir şeye var dememiz için o şeyin özelliklerinin de korunması lazım. Dipsiz Göl üzerinden gidersek eğer Dipsiz Göl’e ismini veren, 12 bin yıldır hiçbir akarı ya da gideri olmayan, eriyen kar sularıyla dolan bir göl olması. Bu parlak mavi su ortadan kalkıp orayı çamurlu, kumlu bir suyla doldurduktan sonra ona hala Dipsiz Göl diyebilir miyiz? O konumda hâlâ öyle bir göl var ama ne kadar göl tartışılır. Ben de var olan bir şeyin yok olduğu ama hâlâ aynı şekilde kalmaya devam etmesinden hareketle ‘Hem Var Hem Yokmuş Gibi’ ismini seçtim” dedi. 

Var olan tüm kayıpları Dipsiz Göl ile sembolleştirip varlık yokluk meselelerine değinmek istediğini dile getiren Vurucuoğlu, “Bunu yaparken kullandığım temel malzeme kağıdı da sorguladım ve gözden geçirdim. Ne kadar kağıt tüketiyorum, ne kadar ve ne şekilde üretimime etki ediyor? Bundan yola çıkarak kullandığım atık kağıtlardan kağıt hamurları yaptım” diyerek kağıt tüketimi ve ürettiği işler arasındaki ilişkiyi anlattı. 

Sergide senelerdir kullandığı kağıt kesme tekniğinin yanı sıra kağıt yırtma tekniğini de kullanan Vurucuoğlu, bu tekniklerle ilgili şunları söyledi: “Yırtmak, kesmekten çok daha farklı bir tecrübe. Daha özgürsünüz ve mantık olarak da bir şeyi yok ediyorsunuz gibi. Ufalayarak, parçalayarak ayırıyorsunuz ve o bütün yok oluyormuş gibi ama o parçalardan yeni bir bütün meydana geliyor.”

Sergi, 22 Nisan 2022’ye kadar İstanbul-Beyoğlu’ndaki Anna Loudel’de ziyaret edilebilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.