Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

103 emekli amiralin yargılandığı Montrö davasında ilk duruşma

Montrö Sözleşmesi’ne bağlı kalınması için yaptıkları açıklama nedeniyle 103 emekli amiral hakkında açılan davanın ilk duruşması, bugün (21 Mart) Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. “Devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçlamasıyla 12 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan emekli amiraller, haklarındaki suçlamaları reddetti.

Duruşmaya Ankara’da yaşayan beş emekli amiral ve avukatları katıldı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Zafer Partisi Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan da duruşmayı takip etti. Sanıklardan Aydın Gürül ve Taner Balkış’ın avukatı, eski İstanbul Barosu Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocasakal, hiçbir somut delil olmadığı olmadığını belirterek, sanıkların beraatini istedi. Bu talep mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Kocasakal, “Mavi Vatan’a ve Montrö’ye sahip çıkan vatanseverlere sahip çıkmak için buradayım. Bu mahkeme bana, benim de yargılandığım Silivri mahkemelerinin acı hatıralarını hatırlattı” dedi.

“Bu davada toplanacak delil yok”

İddianameyi eleştiren Kocasakal, “TCK 316 şikâyete bağlı değil. Resen soruşturmaya tabi. O zaman karşımızdakiler nasıl müşteki oluyor? Bu davada toplanacak delil yok. Bu iddianamede mantık hatası var ve CMK’nın hiçbir maddesine uymuyor. 26 sayfa isim soyad sayılıyor, beş sayfa bildirinin kendisi. İki sayfa ise kamuoyu tepkisi” diye konuştu.

“Bir başkasının işleyeceği belli olup olmayan bir fiil için ittifak edemezsiniz”

Emekli amiraller hakkında hazırlanan iddianameyi “kara bir leke” olarak nitelendiren Ümit Kocasakal, “Bu suç hangi vasıtayla işlenecek? Anlaşmanın bir vasıtası olmalı. Fikir uygunluğu yetmez. Programlı bir şekle girmesi ve devam eder niteliği olmalı” dedi. İddianamede “mantık hatası” olduğunu vurgulayan Kocasakal, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Muvazzaf askerleri darbeye yönlendirmek için bir araya gelmelerinde mantık hatası yok mu? Bir başkasının işleyeceği belli olup olmayan bir fiil için ittifak edemezsiniz.”

“Kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla duyuruya imza attım”

Sanıklar arasında ilk savunmasını yapan isim emekli Tuğramiral Abdullah Akgül’dü. İddianamedeki suçları reddeden Akgül, 2 Nisan 2021’de WhatsApp gurubundan bir duyuru hazırlandığını öğrendiğini belirterek şöyle konuştu: “İçeriğine ilişkin herhangi bir katkım olmadı. Montrö Anlaşması, Lozan Barış Anlaşması’nın tamamlayıcı anlaşmalarından biridir. Bu nedenle konuyu en iyi bilen makamlardan biri Deniz Kuvvetleri’nden emekli bir amiral olarak, kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla duyuruya katılmak istedim. Darbelerin ülkemize ve silahlı kuvvetlerine zarar verdiğini bilen biri olarak iddianamede yer alan suçlamayı reddediyorum.”

“Bu bir muhtıra ya da bildiri değil, duyuru”

Bu bir muhtıra da değil bildiri de. Bu bir duyuru” diyen emekli Koramiral Abdullah Can Erenoğlu ise şunları söyledi: “Duyuru durup dururken yayımlanmadı, TBMM Meclis Başkanı, cumhurbaşkanının AİHM ve Montrö’den çıkma yetkisi olduğunu söyledi. Ardından Montrö’nün bekamız açısından korunmasının önemine işaret etmek için duyuru yayımladık. Böyle bir suça iştirak etme gerekçesinin anlık oluşması mümkün değilken böyle bir suçun WhatsApp üzerinden organize edilmesi de mümkün değildir.”

Akar ve Erdoğan’ın Montrö hakkındaki sözleri

Emekli Tuğamiral Ahmet Şenol ise daha önce hiç mahkemeye çıkmadığını ve kendisi hakkındaki hiçbir suçlamayı kabul etmediğini belirterek beraatini talep etti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş sonrası Montrö Sözleşmesi hakkında yaptığı açıklamalarına da savunmasında yer veren Şenol, “Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Montrö hakkındaki son sözlerine bakarsanız, bizimle aynı noktada. Burada neden bulunduğumuzu anlamıyorum” dedi.

Verilen aranın ardından duruşma, avukatların savunmalarıyla devam etti. Sanık avukatları da Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın ardından emekli amirallerin açıklamasının öneminin arttığını vurgulayarak, amirallerin bu vizyon ve öngörülerini kamuoyu ile paylaşmak adına bu açıklamayı yayımladığını belirtti.

Duruşmalar hafta boyunca devam edecek

Dava yarınki (22 Mart) duruşma ile devam edecek. Bu hafta boyunca Ankara’da ve çevre illerde ikamet eden sanıkların ifadeleri alınacak. Bütün sanıklar savunmalarını tamamladıktan sonra mahkeme heyeti bir sonraki duruşmanın tarihini açıklayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.