Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tartışmalı petrol performansı: Tahran Çağdaş Sanat Müzesi müdürü görevden alındı

İran’daki Tahran Çağdaş Sanat Müzesi’nde şair Nezami Gencevi’yi anmak için bir sergi düzenlendi. Sergi kapsamında gösteri yapan sanatçı Yaser Khaseb, Japon sanatçı Noriyuki Haraguchi’nin içi petrol dolu eseri “Matter and Mind”ın yüzeyiyle temas etti. Eserin içerisindeki petrolün etrafa sıçramasının sanat dünyasında tepkiyle karşılanmasının ardından Müze Müdürü Ehsan Aqai görevden alındı.

İranlı şair Nezami Gencevi’yi anmak için (12 Mart) Tahran Çağdaş Sanat Müzesi’nde (TMoCA) “Panj Ganj” isimli bir sergi düzenlendi. Serginin açılışında performans sanatçısı Yaser Khaseb tek kişilik bir performans gerçekleştirdi.

Khaseb’in vücudu heykelleriyle tanınan Japon sanatçı Noriyuki Haraguchi’nin müzedeki yerleştirmesi “Matter and Mind” üzerine bir kemerle asıldı. Performans sırasında sanatçının vücudunun bir kısmı eserin yüzeyiyle temas edince eserin içerisindeki petrolü dışarıya taşırdı. Bu durum kültür sanat dünyasında birçok eleştiriye yol açtı.

Tehran Times‘ın haberine göre, gösteride meydana gelen kaza, ismi açıklanmayan bir sanat eleştirmeninin Instagram’daki paylaşımıyla ortaya çıktı.

TMoCA, Instagram’dan açıklamada bulunarak, üzücü bir kaza olduğunu ancak Haraguchi’nin eserinde herhangi bir zarar meydana gelmediğini belirtti. Müze, eserin bakımını ciddiye aldıklarını da vurguladı.

Yaser Khaseb ise Instagram hesabından, “Bir sanat eseri, başka eserlerle temas halinde yeniden doğabilir” açıklamada bulundu ancak başka bir sanat eseriyle etkileşim halinde olmasının yanlış olduğunu kabullendi.

Gösterinden iki gün sonra (14 Mart) Tahran Çağdaş Sanat Müzesi Müdürü Ehsan Aqai görevden alındı. Kültür Sanat İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Mahmud Salari, Aqai’nin görev değişikliğinin gösteriyle bağlantısı olup olmadığına dair bir açıklamada bulunmadı.

2020 yılında hayatını kaybeden Japon sanatçı Noriyuki Haraguchi,  2017’de sanat eserinin restore edilmesine yardımcı olmak için Tahran Çağdaş Sanat Müzesi’ni ziyaret etmişti. Sanatçı, The Times of Israel‘e verdiği demeçte, dünya çapında bu petrol havuzlarından yaklaşık 20 tane yaptığını ve bu şekilde bozulmadan kaldığı tek yerin Tahran Çağdaş Sanat Müzesi olduğunu söylemişti.

Kaynak: The ArtNewsThe Art Newspaper

Derleyen: Tuğbanur Toprak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.