Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

El Cezeri’nin “Olağanüstü Makineleri” Keçi Burcu’nda sergileniyor

Dünyanın sayılı dehalarından olan mucit El Cezeri’nin “Olağanüstü Makineleri” Diyarbakır Surları’ndaki tarihi Keçi Burcu’nda sergilendi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğindeki serginin açılışında konuşan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, “800 yıl önce bu coğrafyada üretilen makinelerin bugün burada sergilenmesi gençlere bir mesajdır. Gençlere çağrıda bulunuyorum, merak edin, başımıza icat çıkarın, icat çıkarmanızı istiyoruz” dedi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde doğan El Cezeri’nin sibernetik alanının ilk adımlarını attığı ve ilk robotu yapıp çalıştırdığı kabul ediliyor. El Cezeri’nin 800 yıl önce yaptığı “Olağanüstü Makineler”in yer aldığı sergi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde tarihi Keçi Burcu’nda açıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da açılışına katıldığı sergide, El Cezeri’nin eserlerinin yanı sıra Baykar Teknoloji tarafından üretilen ve adı “El Cezeri” olan uçak taksi de sergilendi.

Açılış töreninde konuşan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Cezeri’nin bu topraklarda doğup büyüdüğünü, Sur’daki Artuklu Sarayı’nda 26 yıl baş mühendis olarak icatlar yaptığını belirterek şöyle konuştu:

800 yıl önce üretilenlerin bugün burada sergilenmesi gençlere önemli bir mesajı içeriyor. Merak edin, başımıza icat çıkarın, başımıza icat çıkarmanızı istiyoruz. Bu yeni bir diriliş ve uyanışın aynı zamanda bir mesajıdır.”

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ali Çelik, Diyarbakırlılar’ın ziyaretine açtıkları “Olağanüstü Makineler” sergisinde eserlerini görebildikleri El Cezeri’nin “İslam’ın Altın Çağı” döneminde dünyanın sayılı dehalarından olduğunu söyledi. Çelik, bilim insanı El Cezeri’nin 13. yüzyılda kaleme aldığı “Kitab-ül Hiyel”deki makine çizimlerinin çalışır makinelere dönüştürüldüğü serginin 25 olağanüstü makineden oluştuğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Durmuş Çalışkan’ın 15 yılı aşkın çalışmalarının meyvesi olan sergiyle dünyada bir ilk gerçekleştiriliyor. Cezeri’nin makineleri eş ölçekte, aynı malzeme ve teknik ile üretildi. Ortaya Cezeri’nin yol göstericiliğinden yola çıkarak yapılmış 25 olağanüstü makine çıktı.”

Sergide Baykar’ın ürettiği ilk uçan taksi “El Cezeri” de yer alıyor

Sergide, Baykar Teknoloji tarafından tasarlanan ve adı “El Cezeri” konulan uçan taksi de yer aldı. Ziyaretçilerin merak ettiği uçan taksi hakkında ziyaretçilere bilgiler verilirken, ilk olarak TEKNOFEST’te ziyarete açılan uçan taksi Diyarbakırlılarla da buluşturuldu.


Sergide, Filli Su Saati, Yılan Mekanizması, Kayıkçılı Su Saati Çalgıcı Figürü, Çocuklu Otomatik Lavabo, Tavus Kuşlu Otomatik Lavabo, İçecek Sunan Çocuk Otomatı, Kan Ölçme Otomatı, Dört Sürgülü Kapı Kilidi, Geometrik Çizim Aleti ve Küresi ile Çok Amaçlı Kefe Uygulaması yer alıyor. Bugün (25 Mart) açılan sergi, 18 Mayıs’a kadar açık kalacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.