Altı muhalefet partisi lideri 27 Mart Pazar akşamı DEVA Partisi Genel Merkezi’nde bir araya gelecek. Liderlerin gündeminde TBMM Anayasa Komisyonu’ndan geçen seçim yasasında değişiklik teklifi, seçimlere kadar altılı birlikteliğin nasıl ilerleyeceğinin yol haritası ve dış politika başta olmak üzere farklı alanlara ilişkin komisyonlar kurulması yer alıyor.
CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti genel başkanları arasındaki görüşmeler devam ediyor. Altı parti liderinin her ay, olmadı iki ayda bir, yemekli toplantı düzenlemesi hedefleniyor. Her buluşmaya başka bir siyasi parti, tıpkı imza töreninde olduğu gibi parti isimlerin alfabetik sırasına göre ev sahipliği yapacak. Altı lider 27 Mart Pazar günü yine yemekli bir toplantıda buluşacak. Saat 19.00’da başlayacak buluşma DEVA Partisi Genel Merkezi’nde yapılacak.
Buluşma yeri değişti
Altı liderin Bilkent Otel’de buluşması planlanıyordu ancak Ali Babacan’ın bu hafta içi bütün liderlerle tek tek görüşmesinin ardından buluşma yeri değişti. Medyascope’un edindiği bilgilere göre Babacan’ın ziyaret ettiği bazı liderlerin, ev sahipliği yapacağı buluşmaları parti genel merkezinde yapmayı planladıklarını aktarmaları üzerine Babacan da bu buluşmanın DEVA Partisi’nin genel merkezinde yapılmasına karar verdi. Bundan sonra diğer siyasi partilerin ev sahipliğinde düzenlenecek buluşmaların da genel merkezlerde yapılması planlanıyor.
Görüşülecek konu başlıkları
Altı liderin pazar akşamı ele alacakları konuların başında yol haritası geliyor. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, seçimlere kadar nasıl bir yol izleneceğinin liderlerin baş başa görüşmeleriyle daha somut hale getirildiğini söyledi. Geçiş sürecinin yol haritasının oldukça önemli olduğunu belirten Şahin, altı partinin de seçimleri “çantada keklik” görmediğini vurgulayarak, “Seçimler akıl teri ve alın teri olmadan kazanılmayacak, hepimiz bunun farkındayız” değerlendirmesinde bulundu.
Dış politika ve seçim güvenliği için de komisyon kurulabilir
İdris Şahin, pazar günündeki buluşmada tematik konuların da görüşüleceğini aktardı. Parlamenter sistem çalışmasında olduğu gibi farklı alanlarda da komisyonlar kurulabileceğini anlatan Şahin, özellikle dış politika ve seçim güvenliği konularına ilişkin daha detaylı çalışmalar yapılacağını söyledi. Şahin’in verdiği bilgiye göre parlamenter sistem çalışması için kurulan komisyonların benzeri dış politika ve seçim güvenliği gibi alanlarda da genel başkanların görevlendirdiği isimler arasında kurulabilir. Ancak bu komisyon da ekonomi alanında kurulan komisyon gibi, altı partiyi kapsamadan üçlü ve dörtlü ekipler halinde düzenlenebilir.
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya da liderler arasında en uzun görüşülecek konunun yol haritası olduğunu söyledi. Kaya, güçlendirilmiş parlamenter sistem mutabakat metninde olduğu gibi farklı alanlarda çalışmaların devam edebileceğini vurgulayarak “Hangi alanlarda ortaklaşabileceğimize ilişkin daha detaylı konuşmalar başladı” dedi.
Bir sonraki buluşmaya Demokrat Parti ev sahipliği yapacak
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Altı liderin buluşmasının ardından 12 Şubat’taki görüşmede olduğu gibi imzalı bir yazılı açıklama yayımlanması bekleniyor. Bir sonraki buluşma ise Demokrat Parti’nin ev sahipliğinde, nisan ayının sonunda yapılacak.
Altı partinin genel başkanı ilk kez 12 Şubat Cumartesi günü CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde Ankara Ahlatlıbel’de bir akşam yemeğinde buluşmuşlardı. Yaklaşık beş saat süren görüşmenin ardından ortak açıklama yayımlanmıştı. Altı lider 28 Şubat’ta ise Bilkent Otel’de düzenlenen imza töreninde mutabık kaldıkları güçlendirilmiş parlamenter sistem metnini imzalayarak kamuoyu ile paylaştı.