Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’nde tüm bölümlerden kadrolaşmaya karşı ortak açıklama: “Atamaları kabul etmiyoruz, hukuki yollara başvuracağız”

Boğaziçi Üniversitesi’nde tüm bölümler ve üç enstitü yayımladıkları ortak açıklamayla liyakat ve şeffaflık prensipleri ile birimlerin akademik özerklikleri dikkate alınmadan yapılan atamalara karşı yargıya başvuracaklarını duyurdu.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki 29 bölüm ve üç enstitü bugün (28 Mart) bir açıklama yayımlayarak, Boğaziçi Üniversitesi’nin liyakate dayalı istihdam sisteminin ağır bir kadrolaşma tehdidi altında olduğunu duyurdu.

Şeffaflıktan yoksun, liyakat ve birimlerin akademik özerklikleri dikkate alınmadan yapılan atamaların kabul edilemez olduğu, Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin tüm bu atamalara dair tüm hukuki yollara başvurulacağı vurgulanan açıklamanın tam metni şöyle:

“Boğaziçi Üniversitesi’nin liyakate dayalı istihdam sistemi ağır bir kadrolaşma tehdidi altındadır. 51 yıllık saygın bir kamu üniversitesi olarak temel önceliklerimizden biri, dünyanın ve ülkemizin önde gelen eğitim ve araştırma kurumlarında doktora ve/veya doktora sonrası çalışmalarını tamamlamış en nitelikli genç bilim insanlarını Üniversitemizin bünyesine katmak olmuştur.

Üniversitemizde senatomuzun belirlediği ‘Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri Atama ve Yükseltme Esasları’ çerçevesinde bu konudaki en büyük akademik sorumluluk Enstitü/Bölüm/Anabilim dallarına aittir. Ancak birimlerin, istihdam süreçlerinin her aşamasında açık olma, liyakat prensibine sadık kalma ve adaylar arasından ortak kararla ve şeffaf bir şekilde seçim yapma zorunluluğu vardır. Bu zorunluluk başvuruların en yaygın şekilde duyurulması, nitelikli adayların hiçbir ayrımcılığa ya da kayırmacılığa uğramadan sadece eğitim-öğretim ve araştırma faaliyeti, potansiyeli ve etiği üzerinden şeffaf bir şekilde incelenmesi anlamına gelir.

Üniversitemizde birimler ve kurullar tarafından titizlikle uygulanan bu süreçler akademik yetkinliğe sahip kadrolarıyla iyi eğitim veren, nitelikli bir araştırma üniversitesi olma özelliğimizi koruyabilmemiz için elzemdir.

Bu nedenle aşağıda isimleri bulunan bölüm ve enstitüler olarak Üniversitemizin birim ve kurullarında değerlendirilmeden, liyakat ve şeffaflık prensipleri ile birimlerin akademik özerklikleri dikkate alınmadan yapılan atamaların kabul edilemeyeceğini ve gerekli tüm hukuki yollara başvurulacağını belirtmek isteriz.

Açıklamaya imza atan bölüm ve enstitüler şöyle:

  1. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
  2. Eğitim Bilimleri
  3. Temel Eğitim
  4. Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi
  5. Yabancı Diller Eğitimi
  6. Batı Dilleri ve Edebiyatları
  7. Çeviribilimi
  8. Dilbilim
  9. Felsefe
  10. Fizik
  11. Kimya
  12. Matematik
  13. Moleküler Biyoloji ve Genetik
  14. Psikoloji
  15. Sosyoloji
  16. Tarih
  17. Türk Dili ve Edebiyatı
  18. Ekonomi
  19. Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler
  20. İşletme
  21. Uluslararası Ticaret
  22. Turizm İşletmeciliği
  23. Yönetim Bilişim Sistemleri
  24. Bilgisayar Mühendisliği
  25. Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  26. Endüstri Mühendisliği
  27. İnşaat Mühendisliği
  28. Kimya Mühendisliği
  29. Makine Mühendisliği

1) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü
2) Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü
3) Çevre Bilimleri Enstitüsü

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.