Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’nde üç dekanın görevden alınması yargıya taşındı

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanlarının Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kararıyla görevden alınmasını yargıya taşıdı.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Bayyurt, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem Berk Albachten ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Ercan’ın YÖK kararıyla görevden alınmasını yargıya taşıdı.

Konuya ilişkin paylaşılan açıklamada, “Üç dekanımızın birden görevden alınması, siyasi saiklerle üniversitemizi ve üniversiteleri antidemokratik olarak ele geçirmek amacıyla gerçekleşmiş alenen hukuksuz işlemlerden yalnızca birisidir. Kamu üniversitelerinin siyasî güdüm altına alınma çabasının sadece üniversiteler için değil, tüm toplum için telafisi güç zararlar doğuracağı aşikârdır” denildi.

“Akademisyenler mesnetsiz gerekçelerle görevden alındı”

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri tarafından paylaşılan açıklama şöyle:

“Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri olarak demokratik, özgür ve özerk üniversite talebimizi farklı yollarla dile getirmeyi sürdürüyor ve hukuk mücadelemize aynı sorumluluk, kararlılık ve tutarlılıkla devam ediyoruz.

Boğaziçi Üniversitesi’nin özerkliği, özgürlüğü ve tüzel kişiliği yaklaşık 13 aydan beri planlı bir siyasi saldırının hedefindedir. Bir yılı aşkın süredir üniversitemizde hukuka aykırı pek çok uygulamaya tanık olduk. Bunların tümü hukuksuzluğu açık olan girişimlerdi ve iptalleri için Danıştay’a ve çeşitli idari mahkemelere 20’ye yakın dava başvurusu yaptık. Üniversitemizin dört fakültesinden üçünün dekanlarının aynı anda aynı işlemle, haklarında yürütülen disiplin soruşturması gerekçe gösterilerek görevlerinden alınmaları şu ana kadar gerçekleştirilen saldırılar içinde en ağırı, siyasi amacı en belirgin olanıdır. Burada birinci derece sorumlular üç dekanımıza mesnetsiz gerekçelerle disiplin soruşturması açan gayrimeşru olarak nitelediğimiz üniversite yönetimi ve üç dekanımızı görevden alan Yükseköğretim Kurulu’dur. Bu bağlamda, dördüncü fakültemiz olan mühendislik fakültesinin yasa ve yönetmeliklerle belirlenmiş olan üç dekan adayından birisinin de altı ay sonra hâlâ YÖK tarafından atanmadığının, yerine bir rektör yardımcısının gayrimeşru dekan vekili olarak görev yapmakta olduğunun da altını çizeriz.

“Kamu üniversiteleri siyasi güdüm altına alınmak isteniyor”

Üç dekanımızın birden görevden alınması, siyasi saiklerle üniversitemizi ve üniversiteleri antidemokratik olarak ele geçirmek amacıyla gerçekleşmiş alenen hukuksuz işlemlerden yalnızca birisidir. Kamu üniversitelerinin siyasî güdüm altına alınma çabasının sadece üniversiteler için değil tüm toplum için telafisi güç zararlar doğuracağı aşikârdır. Bu nedenle bir kamu üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesi’nin akademisyenleri olarak üniversitemizde gerçekleşen bu görevden alma işleminin durdurulması isteğiyle yargıya başvurduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Dekanlar hakkında açılan soruşturmalarda henüz karar verilmedi

Akademisyenlerin avukatı Fırat Kuyurtar ise konuya ilişkin şunları söyledi: “Görevden alınan dekanlar hakkında açılan soruşturmalarda henüz bir karar dahi verilmiş değildir. Soruşturmalar görevden alma işlemine zemin hazırlamak gibi gayrimeşru bir amaçla açılmıştır. Açtığı soruşturmalarla görevden alma kararına zemin hazırlayan rektörlük, görevden alma kararına imza atan YÖK’ün yegâne amacı, anayasa ve Yükseköğretim Kanunu’nu hiçe sayma pahasına üniversitenin idari ve bilimsel özerkliğini tamamen yok etmek, üniversite kurullarında çoğunluğu elde ederek kadrolaşmaktır.”

Kuyurtar, Ankara İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması istemli iptal davası açıldığını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.