Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’li Utku Çakırözer, AKP’nin torba yasa teklifini anlattı: “Tamamen gazetecilere gözdağı vermek için hazırlanan bir teklif daha”

AKP’li 85 milletvekili TBMM Başkanlığı’na 39 maddelik bir torba yasa teklifi sundu. Teklifte, “şirketlerin itibarını sarsacak asılsız haber” yapan gazetecilere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Kanun teklifini, kendisi de gazeteci olan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Medyascope’a değerlendirdi. 

Utku Çakırözer

AKP tarafından geçen cuma günü (25 Mart) Meclis’e sunulan torba kanun teklifinde “şirketlerin itibarını sarsacak asılsız haber” yapan gazetecilere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile “bin günden iki bin güne kadar adli para cezası” öngörülürken “isim verilmese bile şirketlerin güvenilirliği konusunda kamuoyunda tereddüte yol açacak veya şirketlere duyulan güveni sarsacak veya şirketlerin mali bünyelerinin olumsuz etkilenmesine neden olabilecek nitelikte asılsız haberler yapılamayacak” ifadeleri kullanıldı. En geç önümüzdeki hafta ilgili Meclis komisyonunda görüşülmesi planlanan teklifi, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Medyascope’a değerlendirdi. 

“Tamamen gazetecileri sinidip gözdağı vermek için oluşturulan bir teklif daha”

Çakırözer, finansal konulardaki haberlere hapis cezası getirilmesinin basın özgürlüğünü engelleme açısından ciddi bir adım olduğunu vurguladı. Kamu bankalarından kullanılan kredilerin dahi sorgulanmasının önüne geçilmek istendiğini ve teklifteki maddelerin oldukça ucu açık ve muğlak olduğunu belirten Çakırözer şöyle konuştu:

“Gazeteci kamu kaynaklarının nasıl kullanıldığını kamu adına sorgular. Bu olmadığında nasıl bir yolsuzluk haberi yazacaksınız? Tamamen gazetecileri sinidip gözdağı vermek için oluşturulan bir teklif daha. Böyle bir torba yasanın içinde finansal suçlar işleyen kişilere yönelik vergi afları bulunması da son derece ironik bir durum. Suç işleyeni affedip kamuoyunu aydınlatmaya çalışan gazeteciyi hapse atmak ancak AKP’nin hazırladığı torba kanunda olabiliyor.”  

“Gazeteci için özel şirketlerin kazancından önce kamu yararı gelir”

Şirket ismi vermeden kaynak kullanımına ilişkin yazılacak pek çok haberin eksik kalacağını aktaran Çakırözer, “‘Beşli çete’ dediğimiz holdingler, kaynaklarının bir kısmını kamu bankalarından alıyor. Sorgulanmasın, yazılmasın ve gazetecilik faaliyetleri kısıtlansın dışında anlamı olmayan bir madde. Gazeteci için özel şirketlerin kazancından önce kamu yararı gelir” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.