Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nuray Mert ile Soru – Cevap (35): “Rusya’ya karşı Batı tarafından oluşturulan ittifak hiç de öyle liberal demokrasiler falan değil”

“Nuray Mert ile Soru – Cevap” programında her hafta olduğu gibi Gökçe Çiçek Kösedağı sordu, Nuray Mert yanıtladı.

Bu haftanın gündemi şöyle:

* Rusya-Ukrayna müzakerelerinin İstanbul’da yapılması Türkiye iç politikasına nasıl yansır?

* Savaş liberal demokrasiler için fırsat mı, tehlike mi?

Rusya-Ukrayna heyeti barış müzakereleri için İstanbul’da. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde buluşan heyeti AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşıladı. Ukrayna heyeti üç buçuk saat süren görüşmelerin ardından basına açıklamalarda bulundu. Ukraynalı müzakereci David Arakhamia görüşmelerin ardından yaptığı açıklamasında, Ukrayna’nın gelecekteki güvenliğini garanti altına almak istediklerini ve aralarında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İsrail, Türkiye, Japonya, Kanada ve Polonya’nın da olduğu ülkeleri garantör ülke olarak görmek istediklerini söyledi. Rus müzakereci Vladimir Medinski ise müzakerelerin ilk gününde görüşmelerin “yapıcı” olduğunu söyledi. Ukrayna’nın tekliflerini aldıklarını ve bunları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ileteceklerini söyleyen Medinski, iki lider arasındaki görüşmenin de ancak iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından başlatılan bir barış anlaşmasıyla birlikte yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Savaşın Batı açısından sonuçlarını değerlendiren Nuray Mert, Biden ile vücut bulan “çatışmalar bundan sonra liberal demokrasiler ve otokrasiler arasında olacak” söyleminin sorunluğu olduğunu belirtti. Bu savaş vesilesiyle bu söylemin de sorgulanması gerektiğinin altını çizen mert şunları söyledi: 

“Şu anda Rusya’ya karşı Batı tarafından oluşturulan ittifak hiç de öyle liberal demokrasiler falan değil. Doğu Avruğa’daki otoriter rejimler temize çıktı. Polonya gibi yakın zamanda Avrupa Birliği üyesi olan ve ben ‘AB’nin kurallarını tanımam’ diyen ülkeler temel aktör haline geldi. Bundan önce de Amerika Birleşik Devletleri’nin müttefikleri mükemmel demokrasiler değildi. Dolayısıyla Batı’da kimse Türkiye’nin demokratikleşmesini falan beklemiyor.”

Mert’e göre AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB’nin Türkiye’nin demokratikleşmesi gibi bir derdinin olmadığının farkında.

Son dönemde ABD’ye yönelik antipati, küresel adaletsizlikler ve Batı’nın savunucusu olduğunu iddia ettiği değerlere karşı ikiyüzlü siyasetin ideolojik boşluk yarattığını belirten Nuray Mert, Putin’in “Batı’ya meydan okuyan adam” olarak algılandığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.