Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Shakespeare Şişli’de” | 120 tiyatrocudan ortak proje – Levent Üzümcü: “Amacımız derin yoksulluk içerisindeki arkadaşlarımıza nefes alabilecekleri bir ortam yaratmak”

Shakespeare’in 10 eseri, “Shakespeare Şişli’de” projesiyle koronavirüs salgınından olumsuz etkilenen tiyatro oyuncularının seslendirmesiyle radyo tiyatrosu olarak seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor. Şişli Belediyesi Meclis Üyesi ve tiyatro sanatçısı Levent Üzümcü’nün projelendirdiği, Harun Özer’in yönetmenliğini üstlendiği projede başka işlerde çalışmak zorunda kalan 120 oyuncu yer aldı.

Şişli Belediyesi “Shakespeare Şişli’de” projesiyle Shakespeare’in 10 eserini radyo tiyatrosuyla sanatseverlerle buluşturuyor. Shakespeare’in “Bir Yaz Gecesi Rüyası”, “Hırçın Kız”, “Othello”, “Yanlışlıklar Komedyası”, “Aşkın Emeği Boşuna”, “Romeo ve Juliet”, “Makbet”, “Hamlet”, “3. Richard” ve “Veronalı İki Soylu Delikanlı” eserlerinin seslendirildiği projede, salgın döneminde başka işlerde çalışmak zorunda kalan tiyatro bölümlerinden mezun 120 oyuncu tiyatro oyuncusu yer aldı. 

“Sahne sanatları salgında büyük zarar gördü”

İstanbul Şişli Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde projeyle ilgili düzenlenen tanıtım toplantısına Levent Üzümcü, oyunların yönetmeni Harun Özer ve projede yer alan bazı oyuncular katıldı. Üzümcü, “Birçok yönden kazan kazan mantığıyla yapılmış bir proje çünkü siz de takdir edersiniz ki bugün Türkiye’de özellikle sahne sanatları geçirdiğimiz sağlık yıkımı nedeniyle çok büyük zarar gördü. Zarar görmüş olan bu sahne sanatçılarının, benim alanım oyunculuk olduğu için, bu alanda onlarla ne yapabileceğimizi düşündük” dedi ve daha sonra Şişli Belediyesi ile bu projeyi yaptıklarını söyledi. 

Garsonluk yaparak geçimini sağlayan sahne emekçileri var”

Üzümcü, projeyi şöyle anlattı: “Önce oyunları kaç kişiyle yapacağımızı belirledik. Ama bizim için asıl önemli olan şey derin yoksulluk içerisindeki arkadaşlarımıza nefes alabilecekleri bir ortam yaratmaktı. Harun bir koldan oyunları kısaltmaya başlarken biz de derin yoksulluk içindeki meslektaşlarımızı, tiyatro emekçilerini bulmakla işe başladık. Çoğu İstanbul’un çeşitli merkezlerinde yaşamlarını sürdürebilmek için garsonluk yapmaktaydılar.”

Harun Özer ve Levent Üzümcü

“Salgından en çok etkilenenlerin başında sanatçılar geliyor”

Oyunlar için iki aydan uzun bir süre prova yaptıklarını anlatan Harun Özer de “Salgından en çok etkilenenlerin başında sanıyorum ki sanatçılar geliyor. Shakespeare bugün dünyada en çok sahnelenen yazarların başında  geliyor ve bugün dert ettiğimiz ne kadar şey varsa hala Shakespeare oyunlarında bulmak olası. Shakespeare oyunlarını salgınından etkilenen değerli aktörler ve aktrislerle buluşturmayı planladık. Bunu da büyük ölçüde başardığımızı düşünüyorum” diye konuştu.  

“Gözden çıkarıldık”

Yaşanılan şeyin sadece salgın süreci olmadığını aktaran Üzümcü, “Sanat; aklını, fikrini, özgür düşüncesini ipoteklemiş insan tarafından yapılamaz. Aklı, fikri, vicdanı hür olan sahne sanatçılarının, sadece tiyatro oyuncularında da bahsetmiyorum, müzisyenler, dansçılar da var bunun içinde, potansiyel bir oydaş olmadıkları için bu sanat dalları çok önemsenmedi. Bu ülkede, biz gözden çıkarılmış durumdayız” dedi.

Sanatçıların halkın ve özgür belediyelerin destekleriyle yaşayabildiğinin altını çizen Üzümcü, yerel yönetimlere şöyle seslendi: “Lütfen sahne sanatlarını boşlamayın.”

“Shakespeare Şişli’de” projesi kapsamındaki oyunların nasıl dinleneceği ileriki günlerde duyurulacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.