TMMOB Mimarlar Odası yönetimi ile Tez Koop İş Sendikası’nın toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı. İşverenin süreci “oyalama stratejisi” ile yürüttüğünü söyleyen işçiler toplu iş sözleşmesi yapma hakları yönetim tarafından tanınmazsa, 11 Nisan’da greve gideceklerini açıkladı. İşçilerin bu hafta sonu yönetimle görüşmesi bekleniyor.
Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Tez- Koop-İş Sendikası ve TMMOB Mimarlar Odası arasında yürütülen Toplu İş Sözleşmesi sürecinden greve gitme kararı çıktı. Greve gitme gerekçelerini Medyascope’a anlatan ismini gizlemek zorunda bırakılan bir çalışan, Tez- Koop-İş Sendikası’nın geçtiğimiz yıl eylül ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirildiğini fakat yönetimin toplu iş sözleşmesi (TİS) fikrini kabul etmediğini söyledi. Diyaloğa açık olduklarına dikkat çeken Mimarlar Odası çalışanı, toplu iş sözleşmesinin olmadığı koşulları ve mart ayı başında başlattıkları pasif mücadelenin sonucunda geldikleri aşamayı şöyle anlattı:
“Mimarlar Odası’na 30-35 yıldan sonra ilk defa sendika girdi”
“Kasım ayının başında işverenle görüşmelerimiz başladı fakat görüşmelerden sonuç alamadık. İşverenin avukatı işvereni yanlış yönlendirdi, bir oyalama taktiği süreci yürüttüler. İşveren toplu iş sözleşmesi masasına oturmayı, bu sözleşmeyi imzalamayı istemedi. Mimarlar Odası’na 30-35 yıldan sonra ilk defa sendika girdi. Sendikanın toplu iş sözleşmesi imzalaması yetkisini elde etmesi yönetimin hoşuna gitmedi çünkü daha önce şubelerde bireysel iş sözleşmeleri imzalanıyordu.”
Ekonomik koşullar ağır
“Toplu iş sözleşmesi olmadığı için her şube çalışanına kendi kafasına göre iş sözleşmesi yapıyor. Bir şubede büro personeli olarak işe başlatılan kişi altı bin 500 lira maaş alıyorsa başka bir şubede aynı pozisyon için işe başlayan kişiye üç bin 500 lira veriliyor. Bir şubede üç ikramiye tazminat giyim parası yakacak verilirken diğer şubenin iş sözleşmesinde sadece ücret ve yemek geçerli oluyordu. Burası bir emek örgütü ve emekten yana tavır almalarını istiyoruz. Ekonomik koşulların ne kadar ağır olduğunu herkes yaşıyor. Büro çalışanları da bu ekonomik koşulların altında eziliyor.”
“İş sözleşmesini yok sayan teklifler yapılıyor”
“Çok düşük ücretlere ve sosyal haklardan yoksun çalışmak istemiyoruz. Mesele sadece ücretlendirmeler değil, toplu iş sözleşmesi bir hak ve bu hakkımızı kullanmak istiyoruz. Mimarlar Odası Türkiye’de 27 şube ve 88 temsilciliğe sahip, biz de 16 şube ve bunlara bağlı temsilciliklerde örgütlüyüz. Bize başka dayatmalarla, başka tablolarla gelip toplu iş sözleşmesini yok sayan teklifler yapılıyor. Bizim isteğimiz toplu iş sözleşmesinin imzalanması. Bu hafta sonunda bir görüşme bekliyoruz. “
Meslek örgütleri 16 Mart’ta Mimarlar Odası çalışanlarına destek açıklaması yapmıştı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.