Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 888. haftalarında 1996’da gözaltında kaybedilen Talat Türkoğlu için adalet istedi

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 189. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. 888. haftanın moderatörlüğünü gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun yaptı. Cumartesi Anneleri, 1996’da gözaltında kaybedilen Talat Türkoğlu’nun akıbetini sordu.

“Kayıplarımız aramaktan vazgeçmeyeceğiz ve onları hiçbir zaman terk etmeyeceğiz

Türkoğlu ailesi, 1996’da annesini ziyaret etmek için Edirne’ye giden Talat Türkoğlu’ndan İstanbul’da döndükten sonra bir daha haber alınamadığını hatırlattı. Tüm başvurularının sonuçsuz kaldığını aktaran aile, “Kayıplarımız aramaktan vazgeçmeyeceğiz ve onları hiçbir zaman terk etmeyeceğiz” dedi.

Ailenin avukatı Gülizar Tuncer de yargı sürecini anlattı.

Defalarca gözaltına alındı, tutuklandı, işkence gördü

888. haftanın açıklamasını İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyesi Zeynep Yıldız okudu.

Yıldız, Talat Türkoğlu ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Sosyalist kimliğiyle bilinen 45 yaşındaki Talat Türkoğlu İstanbul-Avcılar’da yaşıyordu. Daha önce dört kez gözaltına alınan Talat Türkoğlu, yoğun işkence gördü ve yıllarca hapishanede kaldı. Son olarak 5 Ekim 1994’de tutuklandı ve yargılanması sürerken tahliye edildi.

29 Mart 1996’da annesini ziyaret etmek için Edirne’ye gitti. İstanbul’dan Edirne’deki evin kapısına kadar sivil polisler tarafından takip edildiğini kardeşlerine söyledi. Ailesinin yanında kaldığı sürede onlar da bu duruma tanıklık etti. 1 Nisan 1996’da İstanbul’daki evine dönmek üzere yola çıktı ve kendisinden bir daha haber alınamadı.”

JİTEM mensubu Kasım Açık’ın itirafları

Türkoğlu ailesinin İnsan Hakları Derneği, Uluslararası Af Örgütü ve devletin ilgili tüm kurumlarına başvurularda bulunduğu, soru önergeleriyle konunun Meclis’e taşındığını ancak tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığını belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Resmi makamlar  Talat Türkoğlu’nun gözaltına alınmadığını ve nerede olduğunu bilinmediklerini söyledi. Gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarını taşıdığı Galatasaray’da artık onun fotoğrafları taşınmaya başladı.
1997  yılında JİTEM mensubu Kasım Açık’ın yaptığı itiraflar basına yansıdı. Talat Türkoğlu’nun eşkâl, kullandığı saat, giysi, ayakkabı, cüzdan bilgilerini ayrıntıları ile veren Kasım Açık, onun Edirne yakınlarında bulunan Çadırkent’te polisler, askerler ve itirafçılardan oluşan bir ekip tarafından sorgulandığını açıkladı. Talat Türkoğlu’nun işkence ile öldürülen bedeninin Meriç Nehri’ne atıldığını söyledi. Olay yerinin krokisini çizdi. Olaya katılanların isimlerini verdi. Tüm bunları detaylı bir biçimde yazılı ve imzalı olarak beyan etti.
Bu beyanlar üzerine Türkoğlu ailesi ek bir soruşturma yapılması için savcılığa başvurdu. Savcılık, etkin bir soruşturma yürütmeden kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdi. AİHM’e taşınan davada ise Türkiye, etkili bir soruşturma yapmadığı ve Talat Türkoğlu’nun yaşama hakkını korumaya yönelik yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle mahkum oldu.”

Dosya “zamanaşımı”gerekçesiyle kapatıldı

Yıldız, AİHM’in Türkiye’yi mahkum etmesinin ardından İHD avukatı Gülizar Tuncer’in Edirne Savcılığı’na dilekçeyle başvurarak soruşturmanın derinleştirilerek sürdürülmesi talebinde bulunduğunu ancak savcılığın evrensel hukuka aykırı bir biçimde zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdiğini anlattı. Yapılan itirazların de reddedilmesi üzerine ailenin 18 Ağustos 2016’da Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunu ancak yüksek mahkemenin de 2020’de dosyanın zamanaşımı nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdiğini söyleyen Yıldız, iç hukuk yollarından sonuç alamayan ailenin tekrar AİHM’e başvurduğunu aktardı.

Son nefesine kadar oğlunu bekledi

Zeynep Yıldız, 888. haftada Cumartesi Anneleri adına şu çağrıda bulundu:

“Ziyneti Türkoğlu son nefesine kadar gözü yolda, kulağı seste oğlunu bekledi. Talat’ın akıbetini çocuklarına emanet ederek aramızdan ayrıldı. Ziyneti annemizin bıraktığı yerden ısrarımızı sürdürüyor, Talat Türkoğlu dosyasında uluslararası hukuka aykırı olarak verilen tüm zamanaşımı kararlarının kaldırılmasını ve dosyanın yeniden açılarak etkin bir soruşturma yürütülmesini talep ediyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin Talat Türkoğlu ve tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin hukuk normları içinde hareket etme zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 189 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.