Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sabancı’nın işten attığı enerji işçisi: “Güler Sabancı yaptığı yardımları anlatıyor ama engelli çocuğum var ve gerekçesiz işten attılar”

Elektrik dağıtım şirketi EnerjiSa, aralarında DİSK/Enerji-Sen işyeri temsilcilerinin de bulunduğu 30’un üzerinde işçiyi işten attı. EnerjiSa Başkent Elektrik’in haklı bir sebep bildirmeden işten attığı işçilerden Erdal Şener, “Ben 17 yıllık enerji işçisiyim, 11 yıldır Sabancı’dayım, ben enerji sektöründe Sabancı’dan eskiyim. Güler Sabancı programlara katılıp çocukların eğitimi için yaptığı yardımları anlatıyor ama engelli çocuğum olduğu halde, beni hiçbir gerekçe sunmadan işten atıyorlar. Sabahları işe gidecek gibi hazırlanmaya başlıyorum, eşim işten atıldığımı hatırlatınca duruyorum” diye konuştu.

Elektrik dağıtım şirketi EnerjiSa, aralarında DİSK/Enerji-Sen işyeri temsilcilerinin de bulunduğu 30’un üzerinde işçiyi işten attı. Haklı bir gerekçe sunulmadan yapılan işten çıkarmalara itiraz eden dört işçi Başkent Elektrik Genel Müdürlüğü önünde bir haftadır eylem yapıyor. Eylem yapan işçilerden Erdal Şener, hukuki olarak gerekli başvuruları yaptıklarını ve kamuoyundan destek beklediklerini, “Hiçbir suçlu, milyonların önüne çıkıp konuşma yapamaz. Karşıma çıksınlar ‘Bu arkadaşlar yalan söylüyor, kamuoyunu yanıltıyor, bu arkadaşlar sahtekâr, hırsız’ desinler. Yemin ederim aldığım tazminatı da iade edip bütün kamuoyundan özür dileyeceğim” sözleriyle vurguladı. Şener, Medyascope’a işten atılma sürecinde yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Hakkımızı dördüncü sözleşmede de alamayınca ‘Yeter’ dedik”

“2011’in Nisan ayında aydınlatma biriminde işe başladım. Ay dolunca maaşlarımız yattı. Biz önceden çalıştığımız şirketleri 1250 TL ile bırakmıştık, 1040 veya 1060 gibi bir maaşla karşılaştık. ‘Verilen para herhalde avanstır bu kadar düşük ücret verilmez’ diye düşündük meğer bizim marşlarımız bu kadarmış. Ücretlerde bu oynamalar olunca 2011 yılında sendika ile tanıştık. İkinci sözleşmede düzeleceği söylendi fakat düzeltilmedi. Türk-İş’e bağlı Tes-iş sendikası ‘Biz sizin tüm haklarımızı savunacağız’ dedi fakat patronla uzlaşarak döndü. Üç yılda bir sözleşme imzalıyoruz ve hakkımızı dördüncü sözleşmeye kadar alamayınca ‘Yeter’ dedik.”

“O haber benim çok ağrıma gitti”

“Bu aralar boş olduğum için sabah haberlerini izliyordum. Sabancı’nın eğitime vermiş olduğu destekten bahsediliyordu. O an gözlerim doldu ve içimde bir burukluk oluştu. Senin engelli çalışanın var, çalışanının engelli çocuğu var, sen ramazanda Türkiye’de ekonomik krizin kol gezdiği fiyat etiketlerinin değiştiği bir ortamda işini dört dörtlük yapan ve engelli çocuğu olan bir babayı işten atıyorsun, o haber benim çok ağrıma gitti.”

“Ben bu kodu kabul etmiyorum”

“Bizi işten attıkları kod, 04 kodu. Ben bu kodu kabul etmiyorum. Hırsızlık yaparsın, şirket politikasına uyumazsın, çalışmazsın işten atılırsın. İnsanlar tabii ki işten atılacak. Ya bize diyeceksiniz ki ‘Hırsızlık yaptın, sen çalışmadın, tembelsin  ben seni bundan attım’ ya da beni keyfi bir kod olan, altı doldurulmayan 04 koduyla işten atamazsın. Ben senden eskiyim. Benim enerji sektöründe 17 yıllık emeğim var, sen enerji sektöründe 11 yıllık bir şirketsin. Bunu bana açıklamak zorundasınız.”

“Sen işinden atıldın, sabahın 7’sinde nereye gitmeye çalışıyorsun”

“Beyaz yaka süpervizör işi yapıyorum, idari ofis elemanı maaşı alıyorum. Buna da ses çıkarmıyorum. ‘Ekmeğimiz’ diyorum, bakmakla yükümlü olduğumuz çocuklarımız var. Şirketin değerlendirmesidir deyip bize hak görülene razı oluyoruz ama bunu da çok gördüler.

Sabah 5’te sahur yapıyorum 7’de tekrar kalkıyorum çoraplarımı, pantolonumu arıyorum ceketimi arıyorum. Hanım sesleniyor ‘Ya Erdal deli dana gibi evin ortasında ne dolanıyorsun? Sen işinden atıldın. Sabahın 7’sinde nereye gitmeye çalışıyorsun bizi de rahatsız ediyorsun kendini de rahatsız ediyorsun sen artık işsiz bir insansın.’”

04 Kodu nedir?

Belirsiz Süreli İş Sözleşmesinin İşveren Tarafından Haklı Sebep Bildirilmeden Feshi: Belirsiz süreli iş sözleşmesi işveren tarafından feshediliyor ve haklı bir neden bildirilmiyorsa işten çıkarılmanın bakanlığa ve SGK’ya bildirilmesinde seçilecek kodun numarası.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.