Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (6 Nisan 2022): Zelenskiy Rusya’yı “zevk için işkence” ile suçluyor

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava az bulutlu, sıcaklık 16 derece olacak. Ankara bulutlu 18, İzmir parçalı bulutlu 21, Antalya parçalı bulutlu 21, Diyarbakır yağışlı 23 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde milletvekilleri ile bir araya gelecek. 

İYİ Parti, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) grup toplantısı yapacak. 

Resmi Gazete’de seçim kanunu değişikliği yayımlandı. Seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan baraj yüzde 7’ye indirildi. İttifak olarak yüzde 7 barajını geçen partiler, seçim bölgesinde gerekli oy oranına ulaşmadan, milletvekili çıkaramayacak. Meclis’te grup kurmuş olmak, seçime katılabilmenin yeter şartından biri olmayacak. Siyasi partilerin seçime girebilmesi için 41 ilde örgütlenmeleri ve büyük kongrelerini gerçekleştirmeleri gerekecek.

TBMM’de dün (5 Nisan) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) grup toplantıları yapıldı. 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu toplantıda, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine 1 milyon liralık manevi tazminat açmasıyla ilgili konuştu. Mahkemenin hakkında “beşli çete dememesi” kararı verdiği Kılıçdaroğlu, “O hâkime açıkça söylüyorum, ben ‘beşli çete’ diyeceğim, bakalım sen ne yapacaksın? Sana hâkim değil, ‘Sen de beşli çetenin yandaşısın’ diyeceğim. Evet, sen beşli çeteye hizmet ediyorsun, bir daha dava açmazsan namertsin” dedi.

HDP lideri Mithat Sancar ise muhalefeti eleştirdi. Muhalefet partilerini Kobani davasındaki “tepkisizlikleri” nedeniyle eleştiren Sancar, “Gerçekten bu ülkeye demokrasi, barış, adalet getirmek istiyorsak iktidarın çizdiği oyun sahası içerisinde kalmayacaksınız. Kalırsanız alternatif değil makyajlı, yeni görünümlü eski düzenden başka bir yere çıkmaz bu yol” dedi. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 72 kuruş, euro kuru ise 16 lira 5 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 326 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 910 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 106,90 dolar.

İstanbul’da suya, İSKİ’nin ikinci kez olağanüstü toplanan genel kurulunda oybirliği ile alınan kararla yüzde 29 zam yapıldı. İstanbullunun en çok kullandığı birinci kademe konutlarda birim fiyat 8,33 lira, 16 metreküp ve üzeri ikinci kademe konut birim fiyatı 12,51 lira, işyeri birim fiyatı ise 22,40 TL oldu. “İnsani Su Kullanım Hakkı” ile birinci kademe konut birim fiyatı faturaya 7,22 TL olarak yansıyacak.

Dünya gündemine bakalım.

Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor. 

Türkiye Büyükelçiliği Kiev’e geri döndü. Rusya’nın başkent Kiev’e yaklaştığı haberlerinin ardından büyükelçilik 11 Mart’ta Ukrayna’nın Çernivtsi kentine taşınmıştı. Büyükelçilik, dünden (5 Nisan) itibaren Kiev’e geri döndüğünü duyurdu. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne hitap etti. “Barış nerede? BM’nin garanti etmesi gereken o şartlar nerede?” diye soran Zelenskiy, Rus birliklerinin Buça’da ve diğer kasabalarda işlediği suçları bütün dünyanın göreceğini söyledi. İnsanların sokaklarda veya evlerinde vurulduğunu, kuyulara atıldığını ve yol ortasında tanklar tarafından ezildiğini belirten Zelenskiy, “Rus askerleri sadece zevk için işkence etti ve Ukraynalılar’ı öldürdü” dedi.

Zelenskiy’nin, “Putin ile görüşme için bir araya gelme ihtimalimiz var” açıklamaları sonrası Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov açıklamalarda bulundu. Peskov, iki lider arasındaki bir görüşme ihtimalinin bulunduğuna dikkat çekerken bu görüşmenin gerçekleşmesi için bir belgenin onaylanması gerektiğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’nın işgalinden vazgeçmediğini, önümüzdeki haftalarda Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesini tamamen ele geçirmeye odaklanacağını söyledi. Stoltenberg, Brüksel’de düzenlediği toplantıda “Rus birliklerinin, yeniden organize olmak, silahlanmak ve ikmal edilip, dikkatlerini doğuya odaklamak için önemli oranda Kiev’in dışına çıktığını görüyoruz” dedi. 

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre Ukrayna içinde savaş nedeniyle yerlerinden edilen insanların sayısı 7,1 milyonu geçti. 16 Mart’ta yapılan ilk çalışmadan bu yana ülke içinde yerlerinden edilen insanların sayısında yüzde 10’luk bir artış olduğu belirtiliyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Ukrayna’da evlerini terk etmek zorunda kalan 10 milyondan fazla insan olduğunu açıklamıştı. IOM’nin açıkladığı sayı bu hesaplamaya dahil. Rapora göre yerinden edilen hanelerin geliri, savaşın başlamasından bu yana keskin bir şekilde düştü. Bu hanelerin üçte birinden fazlası geçen ay hiçbir gelirinin olmadığını belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Zelenskiy ile görüşmek için bu hafta içinde Kiev’e gidecek. Von der Leyen’e AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in de eşlik edeceği bildirildi. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemiyle devam ediyoruz.

Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu’nun Merkez Hakem Kurulu’nun görevden aldığı hakemler ve gözlemcilerle ilgili kararını bozmasının ardından yaşanan kriz, başkan Nihat Özdemir’in istifasıyla sonuçlanmıştı. Federasyondan yapılan açıklamada Olağanüstü Seçimli Genel Kurul Toplantısı’nın 16 Haziran’da yapılmasına karar verildi.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final heyecanı, dün (5 Nisan) oynanan karşılaşmalar ile başladı. UEFA Şampiyonlar Ligi çeyrek final ilk maçlarında Liverpool Benfica’yı 3-1, Manchester City de Atletico Madrid’i 1-0 mağlup etti. Bu eşleşmelerin galipleri, 13 Nisan’daki rövanş maçlarının ardından belli olacak. Devler Ligi’ndeki çeyrek final heyecanı, bugün (6 Nisan) oynanacak Chelsea-Real Madrid ve Villarreal-Bayern Münih karşılaşmaları ile devam edecek.

Satrançta Büyük Usta (GM) unvanına sahip milli satranççı Cemil Can Ali Marandi ve ekibi, Pan-Amerika Üniversitelerarası Takım Şampiyonası’nı kazandı.

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle: 

Son 24 saatte 12 bin 213 yeni vaka tespit edildi, 37 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 147 milyon 122 bin 340’ı geçti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.