Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birleşmiş Milletler: Ukrayna’daki savaş küresel gıda fiyatlarında büyük bir artışa sebep oluyor

Birleşmiş Milletler (BM) Rusya-Ukrayna savaşının geçtiğimiz ay gıda fiyatlarında rekor bir artışa sebep olduğuna dikkat çekti. Savaş, dünyanın en büyük ayçiçek yağı ihracatçısı Ukrayna’nın ayçiçek yağı arzını düşürdü. Bu düşüş ayçiçek yağına alternatif ürünlerin fiyatlarının da yükselmesine sebep oldu.

Rusya-Ukrayna savaşı enerji fiyatlarının yanı sıra küresel gıda fiyatlarında da artışa neden oldu.

Ukrayna, ayçiçeğin yanında son dönemde fiyatları ciddi şekilde artan mısır ve buğday gibi pek çok tahılın da büyük üreticilerinden.

BM, bu durumu “Karadeniz bölgesindeki savaş, tahıl ve bitkisel yağ fiyatlarında şok etkisi yarattı” sözleriyle özetledi.

BM Gıda Fiyat Endeksi dünyada en çok ticareti yapılan tahıl, bitkisel yağ, şeker, et ve süt ürünleri gibi gıda maddelerinin ortalama fiyatlarının düzenli olarak ölçümünü yapıyor.

Endekse göre gıda fiyatları kayıtların tutulmaya başlandığı 60 yıl öncesinden bu yana en yüksek rakamlara ulaştı.

Fiyatlarda şubat ayındaki yüzde 24,1’lik rekor artıştan sonra mart ayında da yüzde 13 artış gözlendi.

Bitkisel yağlarda yüzde 23, tahıllarda yüzde 17, şekerde yüzde 7, et ürünlerinde yüzde 5 ve savaştan en az etkilenen süt ürünlerindeyse yüzde 3 oranında bir fiyat artışı kaydedildi.

Gıda fiyatları küresel hasat sorunlarından dolayı savaş öncesinde de 10 yılın en yüksek rakamlarında seyrediyordu.

Savaşla birlikte tırmanan gıda fiyatları dünya çapında bir geçim sorunu yaratma riski de taşıyor.

Özellikle toplumsal huzursuzluklarla ilişkilendirilen gıda fiyatlarındaki artışlar politikacılar için bir endişe konusu.

BM Gıda ve Tarım Örgütü, geçtiğimiz ay Ukrayna’daki savaştan dolayı gıda fiyatlarında yüzde 20’ye varan bir artış ve buna bağlı gelişebilecek beslenme sıkıntıları gözlenebileceği konusunda uyarmıştı.

Örgüt, 2022 tahıl üretim tahminlerini, Ukrayna’nın kış hasadının en az yüzde 20’sinin yıkımdan dolayı kaybedeceğini öngörerek 790 milyon tondan 784 milyon tona indirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.