Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kira ve konut bedellerinde fahiş artış: “Gettolaşma ve yabancı düşmanlığı artıyor, barınma sorunu toplumsal yıkıma yol açabilir”

Türkiye’de konutların kira ve satış bedellerindeki fahiş artış devam ediyor. Araştımalara göre Türkiye’de özellikle büyük şehirlerin çoğunda metrekare başına satış fiyatı yüzde 100’ü geçti. Konuya ilişkin Medyascope’a konuşan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, bazı ilçelerde yeni yapılan konutların yarısını yabancıların satın aldığını, büyük şehirlerin hem iç göç hem de mülteci göçü açısından korumaya alınması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de son bir senede hem kiralık hem de satılık konutların bedellerinde çok büyük artışlar meydana geldi. Bazı emlak endekslerine göre son bir senede konutlardaki satılık metrekare fiyatı İstanbul’da yüzde 159, Ankara’da yüzde 116, İzmir’de yüzde 119, Antalya’da yüzde 143, Mersin’de ise yüzde 172 arttı. Kiralık metrekare fiyatlarında ise Antalya’da yüzde 166, Muğla’da ise yüzde 223 artış gerçekleşti. Metrekare başına alınan kira bedeli ise bir yılda yaklaşık üç kat arttı ve şu an metrekare başına 33 Türk Lirası (TL) kira alınıyor

“Barınma sorunu çok büyük bir toplumsal yıkıma yol açabilir”

Konuya dikkat çeken CHP İstanbul Milletvekili ve CHP Ekonomi Masası üyesi Özgür Karabat, barınma sorununun çok büyük bir toplumsal yıkıma yol açabileceği uyarısında bulundu. Medyascope’a konuşan Karabat, bazı yerlerde yeni yapılan konutların yarısının yabancılar tarafından satın alındığını ve bunun ciddi toplumsal sonuçlara neden olabileceğini söyledi. 

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat

“Yeni konutların yüzde 50’sini yabancılar satın alıyor”

Emlakçılarla görüşerek elde ettiği bilgilere göre bazı ilçelerde yeni yapılan konutlarının yarısının yabancılar tarafından satın alındığını aktaran Karabat şunları söyledi: “Dün Başakşehir ilçesine bağlı Kayaşehir’e gittim. Son yapılan konutların yarısını yabancıların aldığını söylüyorlar. Burası AKP’nin uydu şehir diye tanıttığı bir bölge ve kent merkezi de sayılmaz. İstanbul’un bazı semtlerinde de yüzde 30’lara yaklaşan oranda yabancılara konut satışı var.”

“Yabancılar belli yerlere yoğunlaşıyor ve gettolaşma söz konusu”

Yabancıların belli semtlerde yoğunlaştığını ve bu durumun hem güvenlik hem de toplumsal barış açısından sorunlar çıkarabileceğini, mevcut düzende entegrasyonun mümkün olmadığını belirten Karabat şöyle konuştu:

“Yabancılar belli yerlere yoğunlaşıyor ve gettolaşma söz konusu. Türkiye’de büyük kentlerde özellikle yabancı düşmanlığı artıyor. Entegresyondan bahsediyoruz ama bu yapılanmayla mümkün değil. Toplumun kendi yoksulluğu ile ilgili de isyan noktası var artık.”

“Büyük kentler korumaya alınmalı”

Sorunun konut arzını artırarak çözülemeyeceğini çünkü özellikle büyük şehirlerde konut üretim maliyetlerinin enflasyon ve döviz kurları nedeniyle katlanarak yükseldiğini vurgulayan Karabat, yapılması gereken planlamaları ise şöyle anlattı:

“Geri göç özendirilmeli ve mültecilerin de başka kentlerde üretime katılmalarının önü açılmalı. Büyük kentlerde yaşamanın maliyetleri özellikle altyapı açısından çok büyük. Büyük kentler hem iç göç hem mülteci akını anlamında korumaya alınmalı.”

Meral Akşener: “Türk vatandaşları artık en güzel evlerde oturamıyor”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de partisinin dün (13 Nisan) yapılan grup toplantısında konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulunmuştu: “Yabancılar geçen sene ülkemizden yaklaşık 59 bin konut satın aldı. Bugün memleketimizin en güzel semtlerinde, en güzel evlerinde artık Türk vatandaşları oturamıyor. Bütün bunları, sadece yabancı ülke vatandaşları yapıyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.