Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı: “Altılı masada AKP’nin kurduğu oyunu boşa çıkaracak hamleler yapılacaktır”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Millet İttifakı’nın, seçim sürecini yürütme aşamasında çıkabilecek her sorunu aşma kabiliyetine sahip olduğunu, parlamentoda en fazla milletvekili sayısına ulaşabilmek için de altılı masada en gerçekçi kararın alınacağını söyledi. Cumhur İttifakı’nın ve AKP iktidarının birlikteliklerini bozmak için her yolu denediğini, seçim kanunu değişikliğinin de bunlardan biri olduğunu anlatan Salıcı, “Birinci parti çıkacaklarını varsayarak bu seçim kanununu getirdiler. Peki birinci parti çıkmazlarsa ne olacak? Kendi kazdıkları kuyuya kendi düşmüş olacaklar. Biz de bunu yapacağız” dedi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, CHP’nin cumhurbaşkanlığı seçimindeki adayına ilişkin tartışmaları ve yeni seçim yasası ile birlikte atılacak yeni adımları Medyascope’a değerlendirdi. 

“Altı genel başkan her konuda açık fikirli”

Salıcı, Millet İttifakı’nın bulunduğu altılı masada yer alan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun üçüncü bir ittifaktan söz etmesinin, ittifak içinde bir ayrışma mı, yoksa parlamentoda daha çok temsil arayışının bir sonucu mu olduğu konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı:

Bu Siyasi Partiler Kanunu’na göre daha fazla milletvekili sayısının parlamentoya girmesini sağlayacak bir formül bulunacaktır. Altı genel başkan bu konuda açık fikirli. Masada konuşulur, oradan bir siyasi irade çıkar ve hazırlığını yapar. Açık fikirli olduklarını biliyorum. Burada, AKP’nin kurduğu oyunu boşa çıkaracak bir hamle yapacaklarına eminim.”

“Altılı masanın karar verdiği adayı biz de sahipleneceğiz”

Salıcı, CHP’de parti içinde aday tartışması yürütülmediğini belirterek, Millet İttifakı’nın belirleyeceği adayın kabul edileceğini söyledi. Salıcı, “Millet İttifakı’nda ne olacağına ilişkin tartışmaları biz başlatmıyoruz. Israrla diyoruz ki ortada bir altılı masa var. Adayın kim olacağına altılı masa karar verecek. Altılı masanın karar verdiği adayı biz sahipleneceğiz. O bizim 13. cumhurbaşkanımız olacak. Gelin isim tartışması yapmak yerine, içerik tartışması yapalım. AKP, meseleyi gündemde tutmaya çalışıyor. Bu sayede yüzde 61 olan enflasyon, hayat pahalılığı daha az konuşuluyor” diye konuştu.

“CHP kendi içinde sorunları hızlı bir şekilde çözebilen bir parti”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi halinde altılı masayı kimin yöneteceğine ve parti içi dengelerin nasıl sağlanacağına ilişkin soruya ise Salıcı, şu yanıtı verdi:

Bizim bir tane iktidar kavgamız var, o da AKP ile olan kavga. Bu kavga, Türkiye’de yaşanan koşulların değişmesi, vatandaşın rahatlaması ve Türkiye’nin rahatlaması için veriliyor. Sayın Kılıçdaroğlu, altılı masanın inisiyatifiyle adaylaştırılırsa biz memnun oluruz ama bunun sonucunda ortaya sorunlar çıkmaz. Kılıçdaroğlu’nun tutkal görevi, birleştiricilik görevi devam eder. Onu engelleyen bir durumla karşılaşmayız. CHP, kendi içinde sorun yaşayabilen ama bunu da hızlı bir şekilde çözebilen bir parti. Hiçbir sorun olmaz oralarda.” 

 “MHP ve AKP ortak listelerle seçime girebilir”

Yeni seçim yasası değişikliğiyle, siyasi partilerin çıkaracağı milletvekili sayısı, seçim çevrelerinden aldıkları oy oranına göre hesaplanacak. Buna göre; oy oranı düşük olan partilerin milletvekili çıkarması zorlaştı. Bu düzenleme, üçüncü ittifak tartışmalarını da gündeme getirdi. Salıcı, altılı masanın konuya ilişkin yeni bir hamle yapacağını belirtti ve şunları söyledi:

“Bu seçimde tezgâh, Siyasi Partiler Kanunu’nda yapılan değişiklik oldu. Büyük partileri öne çıkaran bir sistem getirmiş oldular. Burada amaç, MHP ve AKP’nin ortak listelerle seçime girmesi olabilir. CHP’nin de içinde bulunduğu altılı masayı zorluyorlar. Türkiye, Seçim Kanunu üzerinden kurulan bu tezgâhı da boşa düşürecek bir formülü verecektir. Daha önce yapılmayan işleri yaparak, iktidara sürpriz hamleler yaparak ve kendi seçmen kitlemizi konsolide ederek bir araya geldik ve başarılı olduk. Burada da ana mantık devam edecek. Detayları, hamleleri ve seçime girmek konusunda nasıl bir mutabakata varılacağını ise zaman gösterecek. Bu maç burada bitmez.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.