Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emekliler Ankara’da miting yaptı: “Yaşımıza uygun beslenmek, tiyatroya, sinemaya gitmek istiyoruz”

Emekliler, aylıklarına ek zam yapılması, ikramiyelerin asgari ücret düzeyinde yılda dört kez verilmesi ve sendikal örgütlenmelerinin önünün açılması talepleriyle Ankara’da miting yaptı. Türkiye’nin dört bir yanından başkente gelen emekliler adına konuşan Tüm Emekli-Sen Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, “Yaşımıza uygun beslenmek istiyoruz. Ayda birkaç kez de olsa evimize et girsin istiyoruz. Arada sırada da olsa tiyatroya gitmek istiyoruz. Kitap, dergi, gazete okumak istiyoruz. Sendika inadımız bundandır. İnsanca yaşamak içindir” dedi. 

Haber: Cansu Timur

Kamera-kurgu: Furkan Erdem

Emekliler, emekli aylıklarına ek zam yapılması, sağlık hizmetlerinde katkı payının kaldırılması, ikramiyelerin asgari ücret düzeyinde yılda dört kez verilmesi ve sendikal örgütlenmelerinin önünün açılması talepleriyle Ankara-Anıtpark’ta miting yaptı. Türkiye’nin dört bir yanından mitinge katılan emekliler,  “Sefalete teslim olmayacağız”“Yaşasın sendikal mücadelemiz” sloganları attı.  

“Sendikal örgütlenme için görüşmelerimiz sürüyor”

Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli-Sen) Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, emeklilerin taleplerini sıraladı. Ergen, ikramiyelerin asgari maaş tutarında yılda dört kere verilmesi, sağlık hizmetlerinden katkı payının kaldırılması, sendika hakkı önündeki engellerin kaldırılması ve zamların geri alınması gerektiğini söyledi. Ergen, “Yaşımıza uygun beslenmek istiyoruz. Ayda bir kaç kez de olsa evimize et girsin istiyoruz. Arada sırada da olsa tiyatroya gitmek istiyoruz. Kitap, dergi, gazete okumak istiyoruz. Sendika inadımız bundandır. İnsanca yaşamak içindir. Şu an emeklilerin sendikal örgütlenmesi için görüşmelerimiz sürüyor. Ya yeni bir yol bulacağız ya da yeni bir yol yapacağız” diye konuştu.

“Aylığımızın yüzde 42’si vergilere gidiyor”

Emekliler Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Mahinur Şahbaz ise emeklilerin yoksulluk nedeniyle sağlıklı beslenmek için gerekli koşullara sahip olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Yoksulluğu açlığı, sefaleti, dışlanmışlığı yaşıyoruz. Küreselleşmenin, özelleştirmenin tüm sorunlarımızı çözmediğini çalışırken de gördük emekli olduğumuzda da gördük. İrademizi sakatlayanları görüyoruz. Gelir adaletsizliğine, eşitsizliğe, ayrımcılığa hizmet eden halkı yoksullaştıran, torunlarımızın çocuklarımızın geleceğine ipotek koyan politikaların tarafı değil karşısındayız. Biz emekliler, yaşlılar toplumsal yaşamın önemli bir parçasıyız. Barıştan, hukuk devletinden, adaletten, demokrasiden yanayız. Bütçede yok sayılmayı, yoksulluğu, ayrımcılığı, eşitsizliği hak etmiyoruz. Aylığımızın yüzde 42’si vergilere gidiyor. İçtiğimiz her yudum suda vergi ödüyoruz. Banka kredileri yaşamımızı esir almış durumda. Bununla yaşamaya çalışırken bir bakan yardımcısı bir ayda 125 emeklinin aylığını kazanıyor.”

“Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz”

Mersin’den mitinge gelen emekli Hacer Ünüvar, yaşadığı zorlukları Medyascope’a anlattı. Ünüvar, “Zoraki emekli olduk. Üç çocuğum var. Şükrediyorum ki çocuklarımızı küçükken okutmuşuz, evlendirmişiz. Şimdi eşimle ben emekliyiz, okula giden kimse yok buna rağmen zor geçiniyoruz. Eğer çocuklar da okusaydı halimizi düşünemiyorum. Pazara gitmek istemiyorum. Mersin’de oturuyorum, yerinde yetişen maydanozu 5 TL’den alıyorum. Bizi bu hale düşünenlerin utanması lazım ama biz utanıyoruz. Utanarak bu miting alanlarına geliyoruz. Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz. Geçinebilmemiz için en az 5 bin TL almamız lazım” dedi.  

“Hastaneden randevu almak zor, torpilin yoksa ölmek zorundasın”

Öğretmen emeklisi Köksal Bayraktar ise emekli aylığı haricinde gelir kaynakları olmasa yaşamın çok zor olduğunu söyledi. Bayraktar, “Pazar yerinde mağazanın önündeki çöplerden marul yaprakları görüyoruz. Eşim gördüğünde ağlıyor. Prostat ameliyatı oldum, tedavim sürüyor. Randevu almak çok zor, torpiliniz varsa biraz öne alınıyor yoksa ölmek zorundasınız gibi. Emekli maaşından gelirim artmıyor. Başka kaynaklarım olmasa tedavi olmam da zor” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.