Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç’te aşırı sağcı grup Kur’an-ı Kerim’i yaktı, şiddet olaylarında üç kişi yaralandı

İsveç’in birçok şehrinde, aşırı sağcı ve göçmen karşıtı bir grubun Kur’an-ı Kerim’i yakmasıyla başlayan ve dört gündür devam eden protestolarda en az üç kişi yaralandı.

İsveç yerel basını, dün (17 Nisan), ülkenin doğusundaki Norrköping kentinde polisin protestoculara açtığı ateş sonucu üç kişinin yaralandığını yazdı. Çok sayıda aracın ateşe verildiği eylemlerde, en az 17 kişi tutuklandı.

Aşırı sağcı ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen Danimarka-İsveç vatandaşı Rasmus Paludan liderliğindeki Stram Kurs (Sıkı Yön) partisinin destekçileri tarafından düzenlenen mitingde, aralarında bir otobüsün de bulunduğu araçlar ateşe verildi. Paludan, Kur’an-ı Kerim’i yaktığını ve bu eylemi tekrarlayacağını söyledi.

Rasmus Paludan

“Bambaşka bir şey”

İsveç Ulusal Polis Şefi Anders Thornberg, Paludan’ın bu sözlerinin ardından başlayan protestolarda göstericilerin polis memurlarının hayatlarına kayıtsız kaldıklarını belirtti ve “Daha önce de şiddetli isyanlar gördük ama bu bambaşka bir şey” dedi.

Maslahatgüzar, bakanlığa çağırıldı

Kuran’ın yakılması üzerine Irak Dışişleri Bakanlığı dün (17 Nisan), İsveç maslahatgüzarını Bağdat’a çağırdı. Bakanlık bu olayın, İsveç ile Müslüman toplumlar arasındaki ilişkilerde ciddi yansımaları olabileceği uyarısında bulundu.

2020’de Danimarka’da ırkçılık da dahil olmak üzere birçok suçtan bir ay hapis cezasına çarptırılan Paludan’ın, Fransa ve Belçika’nın yanı sıra birçok Avrupa ülkesinde de Kur’an yakma eylemleri planladığı belirtildi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.