Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Can Aytekin’in Yeşilçam’dan ilham aldığı “Bugünkü Program” sergisi sanatseverlerle buluştu 

Sanatçı Can Aytekin’in kişisel sergisi “Bugünkü Program” İstanbul-Beyoğlu’ndaki Versus Art Project’te açıldı. Yeşilçam’dan ilham alan sergi, sokak ve galeri arasındaki duvarları yıkarak sokağın izlerini bir gezinti haliyle galeriye taşıyor.  21 Mayıs 2022’ye kadar ziyarete açık olan “Bugünkü Program”ın hikayesini Aytekin, Medyascope’a anlattı.

Kamera: Betül Gökce

Sanatçı Can Aytekin’in üç sene önce açılan “Gelecek Program” sergisinde bir kısmına yer verdiği “Bugünkü Program” sergisi, İstanbul-Beyoğlu’ndaki Versus Art Project’te ziyaretçilerle buluştu. Odağına Yeşilçam sokaklarının yerleştiği sergi, 21 Mayıs 2022’ye kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. 

Versus Art Project’in bulunduğu Hanif Han ve yer aldığı Gazeteci Erol Dernek Sokağı, Yeşilçam için de önemli bir buluşma ve üretim noktası olarak sanatçının sergideki çalışmalarında yer alıyor. Galerinin cumbasından görülen İstanbul Sinema Müzesi, aynı bölgede bulunan Sadri Alışık, Ayhan Işık, Fuat Özkınay sokakları, yıkılan küçük sinemalar, Yeşilçam kafeleri, galeri mekanının eskiden sinema afiş, tasarım ve baskı merkezi olarak kullanılması hafıza ve mekan arasındaki ilişkiyi  sergide gözler önüne seriyor.

Yeşilçam’a  bellek üzerinden yaklaşan sanatçı, arşiv tutma ve kayıt alma pratiğini de referans alıyor. Mekana özgü yerleştirme olarak kurgulanan sergide, serginin bütününde sokak ve fuaye betimlemesi ile galeri yaşayan bir ortama dönüştürülüyor. İç ve dış mekân arasında ilişki kuran sergi, sokağın izlerini galeriye taşıyor.

Gerçekleşmeyen galadan yola çıktım” 

Metin Erksan’ın yönetmenliğini üstlendiği “Sevmek Zamanı” filminin o dönemde gerçekleşmeyen galasından yola çıktığını dile getiren Can Aytekin, “Sadece film değil sokakla ilişki kurmak, yani sinemanın kendisiyle ilgili değil de daha çok lobi ile sinemanın sokağa taşan kısmıyla ilişki kurmak istedim. O yüzden dışarıdan gelen sesler de sergiye dahil. Sinemanın o şenlikli halini, ortak ve üretimini kağıt bağlamında sergide sunuyoruz” dedi. 

Sergide duvarların varlığı ve yokluğu, duvarların konumu oldukça önemli bir noktada duruyor. Aytekin sergideki duvar meselesiyle ilgili şunları anlattı:

“Beyaz duvar, beyaz perde üzerine afiş yapıştırılan ya da tuval asılan duvar aslında resmin konusudur. Mekanın kendisi de resmin konusudur, hem gerçek mekan hem de çizimin içindeki mekan. Burada duvarlar da direkt bizim konumuz.”

 Daha çok duvardan izleyiciye doğru gelen resimle ilgili olduğunu dile getiren Aytekin, “Burada duvarlar, ‘arkasında ne var’ı çağrıştırıyor. Bu, duvar boyunca yürüme fikri hareket ettirmeye sebep oluyor. Üç boyutlu çizgisel bir perspektifle derinlik yaratma değil de duvardan izleyiciye doğru gelen resimle, izleyicinin kendi kurduğu gerçek mekanla ilişkisi üzerine çalışıyorum” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.