Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altı muhalefet partisi lideri pazar günü üçüncü kez bir araya geliyor: “Belki sahura kalırız”

Altı muhalefet partisi lideri pazar günü (24 Nisan) üçüncü kez bir araya gelecek. Demokrat Parti’nin (DP) ev sahipliğinde, partinin genel merkezinde düzenlenecek buluşma öncesi DP lideri Gültekin Uysal, geride kalan üç günde beş parti liderini ziyaret etti. Peki bu görüşmelerde ne konuşuldu ve pazar günkü buluşmada liderlerin gündemi ne olacak?

CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DP genel başkanları arasındaki görüşmeler devam ediyor. Altı parti liderinin her ay yemekli toplantı düzenlemesi hedefleniyor. Her buluşmaya başka bir siyasi parti, parti isimlerinin alfabetik sırasına göre ev sahipliği yapıyor. Altı lider pazar günü DP Genel Merkezi’nde, iftar yemeğinde bir araya gelecek. 

“Mülteciler ile ilgili bir şey yazılmazsa olmaz”

24 Nisan’daki iftar yemeğinde en uzun konuşulacak konuların, sığınmacılar ve enflasyon olması bekleniyor. Medyascope’a bilgi veren DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, görüşmenin ardından yayımlanacak yazılı açıklamada sığınmacı meselesine muhakkak yer verilmesi gerektiğini dile getirdi: “Bence yazılı açıklamaya mutlaka mülteci ve Suriye iç savaşına ilişkin bir şeyler yazılmalı. Bir haftadır bu konu Türkiye gündeminde ve konuyla ilgili bir şeyler yazılmazsa olmaz.”

Komisyonlar buluşmanın ardından daha aktif çalışacak

Şahin ayrıca, görüşmenin ardından yeni komisyonlar kurulmasını beklemediğini, geçen görüşmenin ardından kurulan komisyonların ramazan ayı nedeniyle bir araya gelemediğini ve pazar gününden sonra daha aktif çalışacaklarını söyledi. 

Şahin, tematik konularda ikili görüşmelerin ağırlık kazandığını da vurgularken CHP tarafından oluşturulan bir heyetin son buluşmanın ardından partileri ziyaret ederek 2018 ve 2019’da yapılan seçimlerin güvenliğine ilişkin yürüttükleri çalışmaları aktardığını da belirtti.  

“Belki sahura kalırız”

Görüşmeye ev sahipliği yapacak Demokrat Parti’nin genel başkan yardımcısı ve Gültekin Uysal’ın ziyaretlerinde yanında yer alan Bülent Şahinalp ise bu görüşmenin oldukça uzun sürebileceğini belirterek, “Belki sahura kalırız” dedi. 

Gündem maddeleri cumartesi netleşecek

Kendi gündemlerinde enflasyon, dış politika ve sığınmacılar gibi konuların bulunduğunu ve hem görüşülecek konular hem de sonrasındaki yazılı açıklama için bir taslak metin üzerinde çalıştıklarını belirten Şahinalp, hazırlanan gündem taslağının diğer partilerle paylaşılmasının ve geri dönüşlerin ardından masada konuşulacak konuların netleşeceğini söyledi. 

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya da DP’den görüşülecek konular hakkında taslak metin beklediklerini, ardından kendi eklemelerini de yapacaklarını belirtti. Kaya, konuşulacak bütün konuların en geç cumartesi günü netleşmesini beklediğini de aktardı. Seçime nasıl gireceklerini henüz konuşmaya başlamadıklarını vurgulayan Kaya, “Daha hangi yasayla seçime gideceğimiz bile belli değil” derken komisyonların altılı görüşmenin ardından daha sık bir araya geleceğini söyledi.

Yeni komisyon kurulması beklenmiyor

Pazar akşamı yapılacak görüşmenin ardından yeni komisyonlar kurulması beklenmiyor. Bülent Kaya mevcut aşamada yeteri kadar komisyon kurulduğunu belirtirken, DP Genel Sekreteri Serhan Yücel ise “Fazla yayılmaya gerek yok” diyerek yeni komisyonlar beklemediğini söyledi. 

Bir sonraki buluşma Gelecek Partisi’nin ev sahipliğinde

Altı parti lideri ilk kez 12 Şubat Cumartesi günü CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde Ankara Ahlatlıbel’de bir akşam yemeğinde buluşmuştu. Bir önceki görüşme ise DEVA Partisi Genel Merkezi’nde 27 Mart’ta düzenlenmişti. Altı liderin bir sonraki buluşması ise Gelecek Partisi’nin ev sahipliğinde yapılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.