Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu “Ağzımda gümüş kaşıkla doğmadım” dedi, bu ne anlama geliyor?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu elektrik zamlarını protesto etmek için fatura ödemeyeceğini açıklamıştı. Kılıçdaroğlu’nun evinin elektriği bugün (21 Nisan) kesildi ve CHP lideri saat 21.00’de eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte evinde, lüks lambası ışığında açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, açıklaması sırasında “Ben ağzımda gümüş kaşıkla doğmadım” dedi. Ağzında gümüş kaşıkla doğmak, deyimi ne anlama geliyor, Medyascope araştırdı. 

Elektriğe yapılan yüksek zammın geri alınması için elektrik faturasını ödememe eylemi yapan Kılıçdaroğlu, üç aydır evinin elektrik faturasını ödemiyordu. EnerjiSA ekipleri tarafından elektriği kesilen Kılıçdaroğlu “Elektriği kesilen dört milyon insanın sesi olmak gerekiyordu” diyerek başladığı açıklamasında, “Ağzımda gümüş kaşıkla doğmadım” dedi. 

Zengin ailelerin çocukları

Kılıçdaroğlu’nun kullandığı deyime ilişkin Medyascope bilimsel kaynaklardan gümüşün özelliğini ve “ağzında gümüş kaşıkla doğmak” deyiminin ne anlama geldiğini araştırdı. Derlediğimiz bilgilere göre gümüş bileşenlerinin en önemli özelliği antibakteriyel olması ve üzerinde mikroorganizmaların barınmasına izin vermemesi.  Gümüş, 450 tür bakterinin DNA’sını bozarak yok edebiliyor ve kolay reaksiyona girerek vücutta oluşan zehri hemen belli ediyor.

Eski zamanlarda doktorlar, danışanlarına gümüş tabaklarda ve gümüş çatal bıçak ile yemek yemelerini önerirlermiş. Zehirlenmek istemeyen devlet adamları da genellikle sofralarda gümüş eşyaları tercih ederlermiş. Gümüş, antimikrobiyal özelliği sebebiyle milattan önce de askerlerin su ve yemek kaplarının yapımında kullanılır, yaralar gümüşle tedavi edilir, su kuyularına gümüş paralar atılarak mikroplardan temizlenmesi hedeflenirmiş. 16. yüzyılda İngiliz soylularının kullandıkları çatal, bıçak ve bardaklar hastalıktan korunmak amacıyla gümüşten yapılırmış. Zengin aileler yeni doğan çocuklara emmesi için gümüş kaşıklar vererek ya da mamayı gümüş kaşıkla yedirerek çocukları bakteri ve mikroplardan korumaya çalışmışlar. Gümüş kaşık ancak zenginlerin sahip olabileceği bir malzeme olduğu için de, “ağzında gümüş kaşıkla doğmak” deyimi, zengin aile çocuğu, zengin aileye mensup anlamlarında kullanılagelmiş.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.