Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayını tanımladı: “Uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik, milleti kucaklayan, ahlaklı, liyakat sahibi”

Kamera-Kurgu: Furkan Erdem

Millet İttifakı’nın altı lideri üçüncü kez bir araya geldiği toplantıda ilk kez cumhurbaşkanı adayına ilişkin bir tanımlama yaptı. Yaklaşık altı saat süren toplantıdan sonra yapılan açıklamada, cumhurbaşkanı adayı konusunda “uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday belirleyeceğiz” denildi.

Meclisin kuruluşunun 102. yılının hemen ertesinde toplanan altı siyasi lider, “TBMM’ye yeniden itibar kazandıracak “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” konusundaki kararlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz” diyerek, imzalanan mutabakat metninin arkasında durduklarını ortaya koydu.

Cumhurbaşkanı adayı tanımlandı

Cumhurbaşkanı adayının belirlenip belirlenmeyeceği, kim olacağı tartışmaları sürerken, alt liderin toplantısında ilk kez isim olmasa da cumhurbaşkanı adayının nasıl olacağının tanımı yapıldı. Bu toplantı aynı zamanda, kamuoyuna açıklanan bilgilere göre cumhurbaşkanı adaylığının konuşulduğu ilk toplantı oldu ve bu konuda açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda liderler olarak birçok kez vurguladığımız gibi uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday belirleyeceğiz.” 

Siyasi mühendisliğe karşı işbirliği

Cumhur ittifakının ortakları AKP ve MHP tarafından Meclis’e sunulan ve kabul edilen seçim yasası değişikliğine ilişkin de açıklamada şöyle denildi:

İktidarın yeni seçim yasası ile yapmak istediği siyaset mühendisliğine karşı işbirliğimizi derinleştirerek sürdürme yönündeki çalışmalarımızı gözden geçirdik. Yoksullaşmayı derinleştiren hayat pahalılığı ve yaşanan ekonomik yıkım sürecinden çıkış yolları konusunda da görüş alışverişinde bulunduk.”

Mevzuat çalışma grubu kuruluyor

Seçim sürecinde “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem”e geçişi sağlayacak  anayasal ve yasal çerçevenin belirlenmesi, seçim güvenliği ve işbirliğinin sağlanması konusunda çalışma gruplarının görev alanları ve çalışma yöntemlerinin de ele alındığının vurgulandığı açıklamada yapılacak çalışmaların başlıkları da şöyle belirlendi:

Bu çerçevede anayasal ve yasal mevzuatla ilgili çalışma grubu;

1. Siyasi ahlak yasası,

2. Ekonomik ve Sosyal Konseye işlerlik kazandırılması ile ilgili düzenlemeler,

3. Merkez Bankası bağımsızlığının teminat altına alınması, 

4. Uzun vadeli strateji ve planlamadan sorumlu bir kurumsal yapının oluşturulması,

konularında yasal hazırlık yapılması için görevlendirilmiştir.”

“Biden’ın ‘soykırım’ açıklamasında iktidarın vebali var”

ABD başkanı Joe Biden’in geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 24 Nisan’da “soykırım ifadesini kullanmasına ilişkin de liderlerin ortak açıklamasında şöyle denildi:

Ayrıca, bugün ABD Başkanı Joe Biden’ın tarihi gerçekleri siyasi istismar aracı yapan açıklamasını kınıyor, geçen sene “soykırım” ifadesinin ABD Başkanı tarafından ilk kez kullanılmasına güncel kaygılarla sessiz kalan iktidarın bu ağır vebalin ortak sorumluluğunu taşıdığını vurguluyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.