Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı temmuz ayında yapılacak son toplantıda gündeme gelebilir

CHP, İYİ Parti, Deva Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti Genel Başkanları, dün üçüncü kez bir araya geldi. Demokrat Parti’nin ev sahipliğinde yaklaşık altı saat süren görüşme sonunda yayımlanan yazılı açıklamada ortak cumhurbaşkanı adayının özelliklerine yer verildi. Medyascope’un ulaştığı kaynaklar, Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek ve temmuz ayında yapılacak son görüşmede aday isimlerinin de gündeme gelebileceğini belirttiler.

Altı muhalefet partisi lideri dün (24 Nisan) üçüncü kez bir araya geldi. Demokrat Parti Genel Merkezi’nde iftar yemeğinde buluşan liderlerin görüşmesi yaklaşık altı saat sürdü. Görüşmenin sonunda yazılı açıklama yayımlayan liderler daha önce kurulan çalışma gruplarının görev alanlarını ve çalışma yöntemlerini belirlediklerini duyurdular. Genel başkanlar ayrıca ilk kez ortak cumhurbaşkanı adayının niteliklerini de yazıya döktüler. Altılı masanın göstereceği cumhurbaşkanı adayı için, “Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda liderler olarak birçok kez vurguladığımız gibi uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday belirleyeceğiz” ifadeleri kullanıldı. 

Temmuz ayında aday isimleri gündeme gelebilir

Altı lider önceki buluşmalarda da cumhurbaşkanı adayının sahip olması gereken özellikleri hakkında konuşsalar da yazılı metinde bu konuya yer vermemişlerdi. Ayrıca liderler arasında en azından son toplantıya kadar aday ismi konuşulmaması için uzlaşılmıştı. Medyascope’un ulaştığı kaynaklar, temmuz ayında Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek son buluşmada aday isimlerinin de gündeme gelebileceğini söylediler.

Altılı masada öne çıkan bir aday var

Cumhurbaşkanı adayı için muhalefet cephesinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın isimleri öne çıkıyor. İsimleri gizli kalmak kaydıyla Medyascope’u adaylık tartışmaları hakkında bilgilendiren parti yöneticileri, bu üç isimden birine oldukça sıcak bakıldığını ve hem seçimi kazanma hem de toplumun farklı kesimlerinden oy alma konusunda bir kişinin diğerlerine göre daha avantajlı olduğunu dile getirdiler.  

Medyascope’un konuştuğu genel başkan yardımcıları, adayın toplumun her kesiminden, özellikle AKP ve MHP’yi destekleyen insanlardan da oy alması ve kazanma şansının yüksek olması gerektiğini belirterek, adı geçen üç adaydan birinin bu niteliklere sahip olduğunu aktardılar. Bunun yanı sıra cumhurbaşkanı adayı gösterilen kişinin bir ekiple beraber hareket edeceği de vurgulanırken bu ekipte yer alacak kişilerin de genel başkanlar tarafından belirlenmesi bekleniyor.

Komisyonlar daha aktif çalışacak

Altı parti liderinin bir önceki buluşmasında hem seçim güvenliği hem de güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin esaslarını belirlemek için iki çalışma grubu oluşturulmasına karar verilmişti. Ramazan ayı nedeniyle çok sık bir araya gelemeyen bu komisyonlar da genel başkanların çizeceği çerçeve kapsamında daha aktif çalışmaya başlayacak.

Bir sonraki toplantı 29 Mayıs’ta

Altı liderin bir sonraki buluşması 29 Mayıs’ta Gelecek Partisi Genel Merkezi’nde yapılacak. Altı liderin buluşmasına her siyasî parti, parti isimlerinin alfabetik sırasına göre ev sahipliği yapıyor. Liderlerin ilk buluşması 12 Şubat’ta CHP’nin ev sahipliğinde Ahlatlıbel’de gerçekleşmişti. Altı liderin görüşmelerinin ilk turunun ise temmuz ayının sonunda Saadet Partisi’nin genel merkezinde tamamlanması bekleniyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.