NATO üyesi Türkiye ile Yunanistan arasındaki hava sahası ihlali gerilimi artıyor. Atina, kendilerinin ev sahibi olduğu Tiger Meet Tatbikatı’na Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) katılımını engellediğini duyurdu. Ankara ise Yunanistan’ın NATO tatbikatını politik çıkarları doğrultusunda manipüle ettiği gerekçesiyle tatbikata katılmama kararı aldığını ve bu kararı ilgili birimlere ilettiğini açıkladı.
Voice of America’dan Anthee Carassava’nın haberine göre Yunanistan hükümeti, 9 Mayıs’ta Atina’nın ev sahipliğinde düzenlenecek olan “Tiger Meet” hava tatbikatına Türkiye’nin katılımını “ne bir müttefik ne de bir dost” olduğunu belirterek iptal etti. Yunanistan önümüzdeki ay Yunan ve Türk diplomatlar arasında başlayacak güven artırıcı müzakereleri de askıya aldı.
Perşembe günü (28 Nisan) Türk jetlerinin 24 saat içinde 125’ten fazla yetkisiz uçuş gerçekleştirerek Yunan hava sahasını ihlal ettiği iddiasının vurgulandığı haberde, Atina’nın bu hamlesinin bu ihlallere misilleme olduğu belirtildi.
Ankara ise Tiger Meet Tatbikatı’nın icrasına yönelik hazırlanan belgelerin Türkiye’yi hedef aldığının ve iki ülke arasındaki sorunları istismar eden yaklaşımla hazırlandığının tespit edilmesinin ardından Atina’dan istenilen değişikliklerin yapılmaması üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) tatbikattan çekildiğini açıkladı. Türkiye’nin 22 Nisan’da aldığı bu kararın Yunanistan’daki ilgili birimlere gönderildiği kaydedildi.
Ne olmuştu?
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye’nin Yunanistan hava sahasını ihlal eden uçuşları olduğunu NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e bildirdiğini söylemişti. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının devam ettiğini hatırlatan Miçotakis, böylesi bir zamanda NATO ülkelerinin birlik halinde olması gerektiğine vurgu yapmış ve şunları kaydetmişti:
“(Hava sahası ihlali) Bu durum hem Avrupa güvenliğini hem de NATO’nun birliğini baltalıyor.”
Türkiye’nin Atina Büyükelçisi çağrıldı
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da 27 Nisan’daki açıklamasında hava sahası ihlallerini “kabul edilemez bir provakasyon” olarak nitelendirmiş ve Türkiye Büyükelçisi’ni çağırarak tepki göstermişti. Haberde perşembe günü de Türk savaş uçaklarının Rodos ve Samos da dahil olmak üzere adaların üzerinde “tehlikeli it dalaşı” yapması üzerine büyükelçinin bir kez daha bakanlığa çağrıldığı kaydedildi.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yazılı açıklama: “İyi komşuluk ilişkileri ile bağdaşmıyor”
Dışişleri Bakanı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Atina’nın iddiaları üzerine yaptığı yazılı açıklamada gerginliği başlatan tarafın Yunanistan olduğunu ve Atina’nın asılsız iddialar ile Ankara’yı suçladığını belirtti. Bilgiç, Atina’nın bu açıklamalarının son dönemde iki ülke arasındaki pozitif gündemi baltaladığını ve iyi komşuluk ilişkileri ile bağdaşmadığını kaydetti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi @TanjuBilgic’in Yunanistan’ın Ege’de Hava Sahası İhlal ve Üst Uçuş İddiaları Hakkındaki Soruya Cevabı https://t.co/e6UTHWEml4 pic.twitter.com/O4e4lhhReq
— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) April 28, 2022
Açıklamada şöyle denildi:
“Yunanistan Hava Kuvvetleri, 26-28 Nisan 2022 tarihleri arasında ülkemiz kıyılarına yakın provokatif uçuşlar gerçekleştirmiş, Didim, Datça ve Dalaman’da ülkemiz hava sahasını defalarca ihlal etmiştir. Hava Kuvvetlerimiz, bu provokatif uçuşlara ve ihlallere, angajman kuralları gereği karşılık vermiştir. Gerginliği başlatan ve tırmandıran taraf Yunanistan iken, ülkemizin asılsız iddialarla suçlanması iki ülke arasında son dönemde oluşan pozitif gündem ve iyi komşuluk ilişkileri ile bağdaşmamaktadır. Bu tür olayların tekrar yaşanmaması için, Yunan tarafının tahrikkâr eylem ve söylemlerine son vermesini, gerek ikili gerek NATO bünyesinde başlatılan Güven Arttırıcı Önlemler sürecini samimiyetle desteklemesini bekliyoruz. Türkiye’nin, hava sahası genişliği dâhil, tüm Ege sorunlarının uluslararası hukuka uygun olarak Yunanistan’la samimi bir diyalog çerçevesinde çözülmesine yönelik tutumunda bir değişiklik yoktur.”