Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Politik Akademi (114): Nezih Onur Kuru ile farklı senaryolar üzerinden muhalefetin Meclis seçimi stratejileri

Politik Akademi’nin yeni bölümünde Edgar Şar, siyasetbilimci ve TEAM Araştırmacısı Nezih Onur Kuru ile yeni seçim yasasıyla birlikte muhalefetin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) seçimleri için izleyebileceği stratejileri farklı senaryolar üzerinden tartışıyor.

Yeni seçim yasasının getirdikleri

Yeni seçim yasasıyla baraj açısından hiçbir şey değişmediğini belirten Nezih Onur Kuru, milletvekili dağılımı açısından ittifaklar işlevsel olduğunu söylüyor: 

“Yeni seçim yasasında ittifakların tek fonksiyonu bileşen partilerin baraj sorununun kalmaması. Buradan şu anlaşılmalı, bir seçim çevresinde vekil çıkaracak kadar oyu olmayan partilerin oyu büyük partiler lehine azalabilir. Bu anlaşıldıkça muhalefette CHP ev İYİ Parti’nin oylarının artması beklenebilir.”

“Seçim yasası değişmeseydi, Millet İttifakı birçok seçim çevresinde Cumhur İttifakı’nı geçebilirdi”

Eğer yeni seçim yasası çıkarılmamış olsaydı, Millet İttifakı’nın birçok seçim çevresinde Cumhur İttifakı’nı geçebileceğini belirten Kuru, bu senaryonun da muhalefetin toplam milletvekili sayısını arttırabileceğini belirtiyor. Kuru şöyle devam ediyor: 

“Babacan’ın açıklamaları bazı büyükşehirlerde tek başına harekete edebilir, diğerlerinde muhalefete destek verebilir. Babacan’ın açıklamaları ne anlama geliyor, henüz tam belli değil. Bu stratejik bir söylemdi, her seçim çevresinde yalnız girecek anlamına gelmez. Babacan’ın söylemi, seçmenin kalbine hitap ediyor ama bu şekilde oyunu da arttırabilir. Ama bu yine de riskli çünkü ayrı liste sayısı artıkça muhalefetin çoğunluğunun tehlikeye girme şansı artıyor. Ama bizatihi bu stratejiyle seçmen havuzunu da genişletebilir. Bunu şimdiden tespit etmek çok zor”

TEAM’in altı farklı senaryosu

“TEAM’in çalıştığı altı senaryo, kendi araştırmalarımız üzerinden ittifakların bölgeler ölçeğindeki farklarını tespit ederek, hangi oy oranıyla TBMM’de nasıl bir sandalye durumu oluşacağını gösteriyor. Araştırmalarımıza göre 28 kritik seçim çevresi var ve TBMM çoğunluğunun hangi blokta olacağında daha çok buralardaki dağılımlar etkili olacak. Biz iktidar ve muhalefet bloklarının ayrı ve tek liste gitme ihtimalleri üzerinden toplam altı senaryo üzerinden gittik. Aslında en ideal çözüm muhalefetin tek liste üzerinden gitmesi, ancak bu şekilde muhalefetin seçim çevresinde birinci olma şansı artabilir. Bu senaryoda iktidar iki listeyle girerse Cumhur İttifakı’nın vekil sayısı 262’ye kadar düşebiliyor. Muhalefet kanadında ise liste sayısı arttıkça Cumhur İttifakı’nın çıkardığı sandalye sayısı artıyor.”

“Tüm senaryolar tüm seçim çevreleri göz önünde bulundurularak değerlendirilmeli”

DEVA Partisi lideri Ali Babacan’ın açıklamalarına rağmen muhalefetin TBMM seçimleri için derin bir işbirliği yapması gerektiğini belirten Kuru, muhalefet partilerinin ve özellikle altılı masanın bu yapacağını düşünüyor. Kuru şöyle devam ediyor: 

“Muhalefetin meclis çoğunluğu için özel bir yere sahip olan kritik seçim çevreleri, aslında DEVA ve Gelecek partilerinin vekil çıkarabileceği iller. Bu sebeple ortak hareket edilmesi gereken yerler, ayrı hareket etmek isteyebilecekleri yerler olarak ortaya çıkıyor. Buna dikkat edilmeli.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.