Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (89): Son bir ayda fiyatı en çok artan beş ürün

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün (5 Mayıs) nisan ayına ait enflasyon verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre nisan ayında enflasyon bir önceki aya göre yüzde 7,25, yıllık bazda ise yüzde 69,97’lik bir artışla son 20 yılın zirvesine ulaştı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise nisan ayı enflasyonunu yüzde 8,68, yıllık enflasyonu ise yüzde 156,86 olarak açıkladı. Medyascope olarak “BeşiBirYerde” serimizin bu bölümünde son bir ayda fiyatı en çok artan beş ürünü derledik.

5. Toz şeker

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, nisan ayında fiyatı en çok yükselen beşinci ürün toz şeker. Toz şeker bir ay içinde yüzde 36,78 oranında zamlandı.

4. Patates

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz, Rusya-Ukrayna arasındaki savaş gibi birçok etken Türkiye’deki temel gıda ürünlerinin fiyatlarını etkiliyor. Patates geçen aya göre yüzde 41,10 oranında zamlanarak fiyatı en çok yükselen dördüncü ürün oldu.

3. Domates

Antalya Ticaret Borsası’nın geçen günlerde yaptığı açıklamaya göre domates fiyatları geçen senenin aynı ayına göre yüzde 198 oranında arttı. Bu oran son yedi senenin en yüksek artışı olarak kayıtlara geçerken, domates fiyatlarındaki bir aylık fiyat artış oranı yüzde 42,26. Bu oranla domates nisan ayında fiyatı en çok artan üçüncü ürün oldu.

2. Kıvırcık

Nisan ayında fiyatı en çok artan ikinci ürün kıvırcık oldu. Kıvırcık fiyatı nisan ayında yüzde 45,27 oranında zamlandı.

1. Kuru soğan

Nisan ayında bir önceki aya göre fiyatı en çok yükselerek “zam şampiyonu” olan ürün ise kuru soğan oldu. Kuru soğanın fiyatı bir ay içinde yüzde 69,30 arttı.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre 2022 yılı Nisan ayında artışın yüksek olduğu ana grup yüzde 13,38 ile gıda ve alkolsüz içecekler ana grubu oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler ana grubundaki yıllık artış oranı yüzde 89,10 olarak açıklandı. Nisan ayında fiyatı bir önceki aya göre en çok yükselen beş ürünün beşi de temel gıda malzemeleri olarak açıklandı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.