Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haiti’de sekiz Türk vatandaşı kaçırıldı

Çeteler arası çatışmaların yoğun yaşandığı Haiti’de aralarında sekiz Türk vatandaşının da bulunduğu 17 kişi, başkent Port-au-Prince’de silahlı kişiler tarafından kaçırıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kaçırılan Türk vatandaşlarını bulmak için bir kriz masası oluşturulduğunu duyurdu.

Çevrimiçi haber sitesi Haiti24’ün haberine göre, kaçırma olayı dün (8 Mayıs) öğleden sonra Croix-des-Bouquets bölgesinde yaşandı. “400 Mowozo” isimli çetenin hakimiyetindeki bu bölgede Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanadalı bir grup misyoner de kaçırılmıştı. Dominik Cumhuriyeti merkezli Listin Diario’nun haberine göre ise kaçırılan otobüste Haitili yolcular ve Dominikli bir şoför de bulunuyordu.

AFP haber ajansına konuşan Türkiye’nin Port-au-Prince Fahri Konsolosu Hugues Josué, kaçırılan Türk vatandaşlarının din eğitimi ve dil kursu alanlarında faaliyet gösteren Ashape isimli bir yardım kuruluşunda çalıştıklarını belirtti. Josué, kaçırılanların yaşlarının 20 ile 26 arasında olduğunu da aktardı.

BBC’de yer alan habere göre, Ashape isimli dernek Haitili Müslümanların isteğiyle 2019 yılında başkent Port-au-Prince’te çalışmalarına başladı. Dernek o günden bugüne Müslümanların kültürel ve dini ihtiyaçlarını karşılamakta.

Kriz masası kuruldu

Dün akşamki kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk vatandaşlarının kurtarılması adına Haiti’de kriz masası kurduklarını açıkladı. Vatandaşların fidye için kaçırılmış olabileceklerini ve böyle bir ihtimali değerlendirdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, kaçırılan vatandaşların sağlık durumu ile ilgili olumsuz bir bilgi almadıklarını da aktardı.

Çavuşoğlu, kaçırılma olayına ilişkin olarak Haitili mevkidaşı Jean Victor Geneus ile telefonda da görüştü.

Ne olmuştu?

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moïse, 7 Temmuz 2021’de evinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü. Moïse’nin öldürülmesinin ardından çeteler giderek ülke içinde daha güçlü hale gelmişti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli The New York Times gazetesinin 12 Aralık 2021’de yayımladığı özel haberinde, Moïse’nin öldürülmeden önce uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı siyasetçi ve iş insanlarının listesini hazırladığı ve bu listeyi ABD ile paylaşma niyeti bulunduğu belirtilmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) cuma günü yaptığı açıklamada, başkent Port-au-Prince yakınlarda, çeteler arasındaki çatışmalar sonucunda en az 75 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.