Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rize Valiliği, çay üreticilerinin eylemini yasakladı – Çay üreticisi Hacıbektaşoğlu: “Demokratik kurallar çerçevesinde hakkımızı arayacağız”

Rize Valiliği, çay üreticilerinin eylemini “milli güvenlik” gerekçesiyle yasakladı. Medyascope’a konuşan çay üreticisi Süleyman Hacıbektaşoğlu, üreticilerin taleplerini çay dönemi boyunca dile getireceğini belirterek, “Üreticiler, hükümetle karşı karşıya gelmek istemiyor. Bizim öyle bir derdimiz yok. İstediğimiz, demokratik kurallar içinde hakkımızı aramak. Rize Valiliği’nin yasağı kaldırmasını bekleyeceğiz” dedi.

Çay Üreticileri Meclisi, Trabzon’un Of ilçesi ve Artvin’in Kemalpaşa ilçesi üzerinden iki kol oluşturup ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önüne giderek, topladıkları imza ve talepleri ileteceklerini açıklamıştı. 15 günlük çalışma sonucunda topladıkları beş bin imzayı iletmek isteyen çay üreticileri, dün (10 Mayıs) Rize Valiliği’nin kentte beş gün süre ile toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasaklama kararı ile karşılaştı.

Rize Valiliği tarafından dün yapılan açıklamaya göre, “milli güvenlik, kamu düzeni veya kamu güvenliğini korumak” amacıyla şehirde 12 Mayıs 2022 ve 16 Mayıs 2022 tarihleri arasında beş gün süreyle toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasaklandı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Rize-Artvin havalimanının açılışı için cumartesi günü bölgede olacak.

“Derdimiz demokratik kurallar içerisinde hakkımızı aramak”

Trabzon’un Of ilçesinde çay üreticiliği yapan Süleyman Hacıbektaşoğlu, Rize Valiliği’nin yasaklama kararını Medyascope’a şöyle değerlendirdi:

“Tüm üreticiler bu konuda sıkıntılarını dile getirdi. 15-20 gün içinde topladığımız beş bin imza var. Ayrıca, siyasi partilerden, sivil toplum kuruluşları ve ziraat odalarından aldığımız destek imzaları var. Yarın katılımın çok yüksek olacağını düşünüyorduk. Eylemi iptal etmeyeceğiz ama yürüyüşü erteleme olasılığımız var. Üreticiler, hükümetle karşı karşıya gelmek istemiyor. Bizim öyle bir derdimiz yok. İstediğimiz, demokratik kurallar içinde hakkımızı aramak. Rize Valiliği’nin yasağı kaldırmasını bekleyeceğiz.”

“Çiftçinin elinde tek bir kuruş kalmadı”

Üretici Süleyman Hacıbektaşoğlu, ÇAYKUR’un çay alım fiyatının geçen yıl destekleme ile birlikte 4 lira olduğunu hatırlatarak, özel firmalara çayı 2 lira 40 kuruşa verdiklerini söyledi. Hacıbektaşoğlu, çiftçilerin yüzde 60’ının gübre kullanmadığını belirterek, “Bu fiyat üreticinin hiçbir şekilde emeğinin karşılığı olmadı. İşçilik, mazot, gübre giderleri derken çiftçinin elinde tek bir kuruş kalmadı” diye konuştu.

Üreticilerin taleplerini sıralayan Hacıbektaşoğlu, yaş çay taban fiyatının 9 lira olması gerektiğini söyleyerek, “Şu an için bizi kurtaracak fiyattır. Enflasyon nedeniyle iki – üç ay sonrasını bilemiyoruz” dedi. Destekleme fiyatının 2016’dan beri değişmediğini hatırlatan Hacıbektaşoğlu, bunun yükseltilmesini ve peşin olarak bin TL ödeme yapılmasını istedi.

Çay üreticilerinin talepleri şöyle:

  • “Yaş çayda taban fiyatı uygulanmalıdır. Yaş çay taban fiyatı dokuz lira olmalıdır. Organik yaş çay fiyatı konvansiyonel çayın iki katı olmalıdır.
  • Çay, gübre fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklı üretici enflasyon oranında sübvanse edilmelidir.
  • Çay üreticisi özel sektör karşısında korunarak, taban fiyatın altında yaş çay alımı yasaklanmalıdır.
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ne hazırlatılan, özel sektörü koruyan ve üreticiden saklanan Yaş Çay Yasa Tasarısı geri çekilerek üreticilerle yeniden hazırlanmalıdır.
  • Çayda kota ve kontenjan uygulamaları kaldırılmalıdır.
  • Mevsimlik işçiler kadroya alınmalıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.