Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de Kızılderili çocuklara ait olduğu düşünülen 53 toplu mezar bulundu

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Kızılderililere ait yatılı okulları inceleyen bir araştırmanın sonucunda, 53 yatılı okul bölgesinde, Kızılderili ailelerin çocuklarına ait olduğu düşünülen 500 mezar tespit edildi.

ABD’de türünün ilk örneği niteliğindeki federal bir araştırma, yerli Amerikalıları asimile etme amacı taşıdığı belirtilen hükümet destekli 400’den fazla okulun varlığını belgeledi. Araştırmanın sonucunda 53 farklı bölgede 500’e yakın mezar yeri bulunurken, yetkililer araştırmanın devam etmesiyle bu sayının artmasını beklediklerini söyledi.

ABD İçişleri Bakanlığı tarafından çarşamba günü (11 Mayıs) yayımlanan araştırma, Amerikan yerlilerini asimile etmek için açılan okulların 19. yüzyılın başından itibaren 150 yıl faaliyet gösterdiğini ortaya koydu. Bu okullara giden pek çok çocuk evine geri dönemedi.

Bakanlığın, mezarları ve yaşamını yitiren çocukların mensup oldukları kabileyi tanımlamak için yürüttüğü çalışmalar ise henüz tamamlanmadı.

Michigan’da bulunan The Mount Pleasent Kızılderili Sanayi Okulu. (Fotoğraf: Collins & Wightman / Library of Congress) 

”Yürek parçalayıcı ve kabul edilemez”

ABD İçişleri Bakanı Deb Haaland, “Ailelerin ayrılması sonucu oluşan nesillerarası travma ve dört yaşındaki çocuklara kadar nüfuz eden kültürel yok ediş de dahil olmak üzere Kızılderili yatılı okulları politikalarının sonuçları yürek parçalayıcı ve inkâr edilemez” dedi.

Kendisi de Kızılderili bir aileden gelen ve Laguna kabilesine mensup Haaland, geçen haziran ayında yatılı okulların mirasını araştırmak ve federal hükümetin bu husustaki rolünü öğrenmek için bir inisiyatif başlatmıştı.

Yatılı okullardan bazıları ABD hükümeti tarafından işletilirken bazıları da Kızılderilileri “medenileştirmeyi” amaçlayan ABD yasalarını ve federal mali desteği kullanarak faaliyet gösterdi.

Bakan Haaland, bakanlık çalışanları için Kızılderili kabilelerine mensup eski yatılı okul öğrencilerinin deneyimlerini aktaracağı bir yıllık bir tur düzenleneceğini duyurdu.

Haaland, “Yalnızca Kızılderili yatılı okullarına dair federal politikalardan hayatta kalan mağdurlara veya kurbanların evlatlarına ses olmak değil, aynı zamanda bu politikaların kalıntılarını ortadan kaldırmak ve yerli halkların büyüyüp iyileşmesine ortam hazırlamak benim önceliğimdir” diye konuştu.

Okul sayısının artması bekleniyor

Kızılderili İşleri Sekreter Yardımcısı Bryan Newland, salgın ve bütçe kısıtlamaları nedeniyle araştırmanın bazı kısımlarının tamamlanmadığını ve tespit edilen okul sayısının artabileceğini belirtti.

Yatılı okulların şartları ABD ve Kanada’da oldukça değişkendi. Bazı öğrenciler olumlu deneyimler aktarsa da çocukların bir kısmı uzun saçlarının zorla kesildiği askeri tarzda bir disipline tabi tutuldu. Müfredat, kızlar için ev işleri de dahil olmak üzere büyük oranda mesleki becerileri kapsıyordu.

Yatılı okula girmeden önce ve sonra bir Amerikan yerlisi. (Fotoğraf: The Indigenous Foundation)

İçişleri Bakanlığı’nın araştırmasında yatılı okulların içinde veya yakınlarında en az 53 mezar bölgesi tespit edildi. Mezarların tespiti için çeşitli yerlerde yeraltı radarları kullanıldı. Araştırma raporunda “Bu çocuklardan pek çoğu Kızılderili kabilelerinden, Alaska yerli köylerinden veya yerli Hawaii topluluğundan ve ailelerinden genellikle yüzlerce ve hatta binlerce kilometre uzakta belirsiz veya bakımsız mezarlara gömüldü” denildi.

Doğruluk ve yaraları sarma komisyonu kurulabilir

Kabile liderleri, çocuklardan geriye kalanların özenle muhafaza edilmesi ve talep edilmesi halinde kabilelerine teslim edilmesi için ilgili devlet kurumlarına baskıda bulundu. Newman, mezarların rahatsız edilmemeleri için konumlarının paylaşılmayacağını söyledi.

Araştırmanın ikinci safhasının mezar yerleri, federal hükümetin mali desteği ve okulların yerli topluluklarda yarattığı etki üzerine odaklanacağı bildirildi.

Dinleyin: Karanlık bir geçmişle yüzleşmek – Kanada’da kilise okullarının bahçelerinde yüzlerce çocuğun cesedi bulundu

Daha önce de Kanada’daki yatılı okullarda yüzlerce Amerikan yerlisine ait mezarlar keşfedilmişti.

ABD Temsilciler Meclisi’nde bir alt komisyon bu hafta toplanarak, Kanada’da da benzeri bulunan “doğruluk ve yaraları sarma komisyonunun” kurulmasını oylayacak.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.