Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Parti yetkilileri anlattı: Altılı masadan iki ittifak çıkacak mı? 

Cumhur İttifakı tarafından hazırlanan ve Meclis’te kabul edilen yeni seçim yasasıyla birlikte altılı masanın seçim ittifakı denklemleri tartışılmaya başladı. Medyascope, altılı masanın ittifak çalışmalarının nasıl ilerlediğini araştırdı. Genel eğilim, “Altılı masayı güçlendirecek her türlü işbirliğine açığız” yönünde.

Altılı masada yer alan siyasî partilerin seçimlere nasıl gireceği seçim sonuçları açısından belirleyici olabilir. İttifak senaryoları henüz netleşmese de bölgesel çalışmalar yapılması güçlü bir ihtimal. Altılı masada yer alan üç siyasî partinin genel başkan yardımcıları muhtemel seçim ittifakları konusunda Medyascope’a değerlendirmelerde bulundu. 

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, son dört günde sırasıyla Ali Babacan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Ahmet Davutoğlu’nu ziyaret etti. Medyascope’un ulaştığı bilgilere göre liderler arasında baş başa yapılan görüşmelerde ittifak senaryoları konuşulmadı ancak altılı masanın daha güçlü birlikteliği için atılabilecek bazı adımlar müzakere edildi.

Altılı masadan iki ittifak çıkar mı?

Altı siyasî parti tek bir ittifak halinde seçimlere girebileceği gibi birden fazla ittifak da yapılabilir. Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, henüz partiler arasında seçim ittifakı görüşmelerinin başlamadığını belirtse de kamuoyunda bu konunun tartışılmasını faydalı bulduğunu aktardı. 

İki hedef

Nisan 2023’ten önce genel seçim yapılması halinde ilk baştaki modelin geçerli olacağını vurgulayan Bülent Kaya, “Bizim iki hedefimiz var: Biri ortak bir cumhurbaşkanı adayı belirleyip seçimin kazanılması için gerekli çalışmaları yapmak. İkincisi ise Meclis çoğunluğunu elde etmek” diye konuştu.

“Bölgesel çalışmalar yapılabilir”

Kaya, seçim ittifakları konusunda ise kendilerini bağlayacak bir karar almayacaklarını, Meclis’te daha fazla milletvekili çıkarmak için en makul senaryoya uyum göstereceklerini belirterek, “Bizim amacımız belli, her seçeneğe uyum sağlayabiliriz. Belki bazı bölgelerde kendi listemizle girip bazı yerlerde farklı çalışmalar yaparız. Hepsi zamanla netleşecek” dedi. 

“Altılı masa birlikte hareket etsin istiyoruz”

Medyascope’a konuşan Deva Partisi Sözcüsü İdris Şahin ise altılı masayı önemsediklerini ve birlikte hareket etmeyi sürdüreceklerini belirtti. Deva Partisi lideri Ali Babacan’ın açıklamasını hatırlatan Şahin, “Bizim seçeneğimizi genel başkanımız açıkladı” derken birden fazla ittifak konusuna ilişkin ise şunları söyledi: “Biz altı partinin birlikteliğinden memnunuz. Bize bundan birkaç ay önce zaten üçlü ittifak teklifi yapılmıştı. Tabii ki farklı senaryoları gözeterek seçim ittifakı oluşturabiliriz ancak önceliğimiz altı partinin birlikte hareket etmesi.”

“Eğilimimiz kendi listemizle seçime girmek”

Medyascope’a konuşan Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün ise eğilimlerinin kendi isim ve adaylarıyla girmek olduğunu ancak kendi partilerinin aritmetiğinden çok altılı masaya önem verdiklerini vurguladı.

“Altılı masayı güçlendirecek her türlü işbirliğine açığız”

Altılı masanın seçim stratejisi açısından bağlayıcı bir açıklamada bulunmayacaklarını ve Meclis’te en fazla sayıda milletvekili elde etmek için her formüle açık olduklarını aktaran Üstün, şunları söyledi: “Bizim derdimiz her beraber kazanmak. Elbette kendi logomuzla seçimlere girmek isteriz ancak milletvekili sayısını artırmak için bazı bölgelere özel çalışmalar da yapabiliriz. Örneğin İzmir’de bir adayımız CHP’nin listesinden girerken Konya’da tam tersini yapabiliriz. Örneğin 60 ilde kendi listemizi kullanırız ancak bazı illerde farklı metotlar uygularız. Altılı masayı güçlendirecek her türlü işbirliğine açığız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.