Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

SMA testleri yenidoğan tarama programına eklendi

SMA (Spinal Müsküler Atrofi) tarama testleri, Ulusal Yenidoğan Tarama Programı’na alındı. Sağlık Bakanlığı’nın il sağlık müdürlüklerine gönderdiği yazıda, 9 Mayıs 2022 itibariyle analizlere başlanacağı belirtildi.

Sağlık Bakanlığı’nın 26 Nisan 2022 tarihinde il sağlık müdürlüklerine gönderdiği talimata göre, SMA tarama testleri, Yenidoğan Tarama Programı’na (NTP) alındı. Aralık 2006’dan bu yana yürütülen Ulusal Yenidoğan Tarama Programı kapsamında, yenidoğan bebeklerden alınan topuk kanı ile fenilketonüri, biotinidaz eksikliği, konjenital hipotiroidi, konjenital adrenal hiperplazi, kistik fibrozis hastalıklarına yönelik taramalar yapılıyordu. SMA testlerinin 9 Mayıs itibariyle uygulanmaya başlanmasıyla,  NTP altı hastalığa dair taramalar yapar hale geldi. 

SMA tarama testleri için halihazırda tarama programında kullanılan numune kağıtları revize edildi ve yeni numune kağıtlarının kullanımı, topuk kanı örneklerinin alımı ile ilgili talimatlar da NTP web uygulamasına kaydedildi. SMA hastalığının erken tanınması ve tedavinin erken başlaması hastalığın gidişatını belirleyeceğinden, SMA analiz çalışmaları doğumdan sonraki ilk iki gün içinde alınacak “ilk numune”  örnekleriyle yapılacak. SMA taraması sonucunun pozitif çıkması durumunda, Pediatrik Nöroloji Polikliniğinden randevu verilerek tedaviye başlanacak. 

Evlilik öncesi SMA taşıyıcı tarama programı da uygulanıyor

Çiftler, çocuk sahibi olmadan önce SMA riskinin olup olmadığının tespiti, önleyici sağlık hizmeti olarak önem taşıyor. Böylelikle çiftlerin çocuğun hasta doğabileceği konusunda bilgilendirerek tedbir alması veya tüp bebek tedavisine yönlendirilmesi mümkün oluyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve Başkent Üniversitesi arasında, 21 Şubat 2021’de imzalanan protokolle, Ankara’da evlenecek çiftlerin SMA hastalık genine sahip olup olmadığının tespiti ve tedavisi için testler yapılmaya başlanmıştı. İlk olarak ABB’nin hayata geçirdiği uygulamadan sonra Sağlık Bakanlığı da, Ekim 2021’de “Evlilik Öncesi SMA Taşıyıcı Tarama Programı” başlatılacağını duyurdu. 27 Aralık 2021’den bu yana evlenmek için sağlık raporu alan çiftlere ve evli olan çiftlerden talep edenlere bu tarama yapılıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.