Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Savaş karşıtı Rus komedyenler Türkiye’de: “Gösterime cenaze çelengi gönderildi, ölümle tehdit edildim”

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken hem Rusya’da hem de Ukrayna’da yaşayan pek çok kişinin hayatı altüst oldu. Rusya’da yaşayan birçok insan, savaş karşıtı olduğu için ülkelerini terk etti. Bunların arasında komedyenler Denis Chuzhoy ve Denis Smirnov da var. Savaş karşıtı oldukları için ülkelerinde kendilerini güvende hissetmeyen ve tehdit edilen Chuzhoy ve Smirnov, kısa süre önce Türkiye’ye geldi. Geçen hafta Türkiye’deki ilk Rusça stand-up gösterisini düzenleyen Rus komedyenlerle Türkiye’ye geliş hikâyelerini, mizahı ve savaşı konuştuk. 

Haber- Kurgu: Edanur Tanış
Kamera: Emine Bıçakcı 

Denis Smirnov ve Denis Chuzhoy savaştan önce Rusya’da yaşayan ve stand-up gösterileri düzenleyen komedyenlerdi. Savaştan önce Rusya’da komedyen olmanın hiç de kolay olmadığını anlatan Smirnov ve Chuzhoy, savaşla birlikte Rusya’nın artık kendileri için tehlikeli olduğunu fark edip ülkeden ayrılmaya karar verdiklerini dile getirdi. Kendileri ile 8 Mayıs Pazar günü İstanbul-Kadıköy’deki stand-up gösterilerinden sonra buluştuk. Bu stand-up aynı zamanda Türkiye’deki ilk Rusça stand-up gösterisi. Gösterinin geliri ise Kovcheg isimli organizasyon aracılığıyla Ukraynalı göçmenlere aktarıldı. 

“Savaş karşıtı olduğum için ölüm tehdidi aldım”

Komedyen ve senarist olan Denis Chuzhoy, yakın zamanda aldığı tehditler nedeniyle Rusya’dan ayrılmak zorunda kalmış. Açık bir şekilde savaşa karşı çıktığını anlatan Chuzhoy, “Bir gün sonra bana savaş karşıtlığının yasadışı olduğunu söylediler. Ve bu konuşmalarım, çoktan sosyal medyada paylaşılmıştı. Telefondan birkaç ölüm tehdidi aldım, benim telefon numaramı bulmuşlardı, bana çok yakın olduklarını düşündüm ve Moskova’dan ayrılmaya karar verdim” dedi.

Bazı kişilerin gösterisine “Ruslara karşı bir tehdit olduğunun” yazıldığı bir notla cenaze çelengi gönderdiklerini belirten Chuzhoy, “Oldukça korkutucuydu. Ben bunu sosyal medyada paylaştım, kısa sürede yayıldı, birçok insan bu konuda telefon etti. Bundan sonraki gösterimde, bazı ‘gizli servis çalışanlarını’ gördüm. Tam olarak nasıl adlandırıldıklarını bilmiyorum” diye konuştu.

Denis Chuzhoy ve Denis Smirnov

“Rusya’da komedyen olmak savaştan önce de çok zordu”

Savaştan önce Türkiye’ye gelmeyi planladıklarını anlatan Denis Smirnov, “Zaman nedeniyle gelemedik. Ama daha sonra tabii ki buraya savaş nedeniyle geldim. Çünkü bunun bir parçası olmak istemedik, bu yapılanları desteklemiyorum ve Rusya’da komedyen olmak savaştan önce de çok zordu. Çünkü gösterilerde bazı ‘özel güçler’ vardı. Yani oldukça rahatsız ediciydi” diye konuştu. 

Ailesini özlediğini anlatan Smirnov, “Anne ve babam başka bir yere gitmek istemiyorlar, onların her şeyleri Rusya’da ve 60 yaşındayken başka bir yere gitmek mantıksız. Yani bence ileride bir gün Rusya’yı özleyeceğim tüm anılarım nedeniyle. Ama şimdi, ailemi özlüyorum” diye ekledi.  

Gelecekte ne olacağını bilmediğini dile getiren Smirnov şöyle devam etti: 

Şu an gerçekten birçok nedenle çok öngörülemez durum var. Ama bence hayır, dönmeyeceğim. Belki Türkiye’den başka bir ülkeye taşınırım. Belki hayatımın geri kalanında burada kalabilirim. Ama Rusya’daki hayatıma geri döneceğimi düşünmüyorum. 

Düşüncelerimi ne zaman özgürce ifade edebilirsem Rusya’ya gidebilirim”

Rusya’ya dönmeyi gerçekten çok istediğini söyleyen Chuzhoy, “Hâlâ Rusya’da yaşıyor gibiyim, tüm sohbetlerim, uygulamalarım, sosyal medyam Rusça ve Rusya’da yaşananları takip ediyorum. Orada gösteri yapmayı, arkadaşlarımı, ailemi özlüyorum, onlar hâlâ orada. Ama oradaki durumu değiştiremem, bu nedenle yalnızca beklemek zorundayım. Tabii ki orası benim vatanım, benim kültürüm ve orada olmayı çok isterim ama orası ne zaman güvenli olursa ve düşüncelerimi ne zaman özgürce ifade edebilirsem gidebilirim. Ve bu şimdilik imkansız gözüküyor” dedi.

Chuzhoy gösterisinin buraya nasıl geldiğiyle, düşüncelerini söyleyince başının nasıl belaya girdiği ile ilgili Rusça bir gösteri olduğunu söylerken, Smirnov kendi stand-up’ı ile ilgili şöyle konuştu:  

“İnsanların şu an ne olduğuyla ilgili bir şeyler duymak istediğini görüyorum. Sizin ne düşündüğünüz önemli çünkü biz yaşananlara karşı olduğumuz için buradayız, Rusya’da değiliz, bu nedenle sanırım bir dahaki gösteri biraz daha farklı olacak, belki biraz daha politik olacak. Bence insanların buna ihtiyacı var.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.