Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bakan Ersoy’un isim vermeden Moda Sahnesi’ni işaret ettiği konuşmasına yanıt: “Bizi şeytanlaştırıp yalnızlaştırmaya çalışıyorlar”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bir televizyon programında özel tiyatrolarla ilgili konuşurken “Basında sadece bir tiyatronun ismini görüyoruz. Bizden belge almamakta ısrar ediyor. ‘Kuralları ben koyarım’ diyor. 490 tiyatro uymuş, 491’de mi sıkıntı çıkıyor? Niyeti siyasi geliyor” demişti. Elektrik zamlarından sonra fatura ödememe kararı alan ve bir dönem elektrikleri kesilen Moda Sahnesi bugün (16 Mayıs) Bakan Ersoy’a yanıt verdi ve sorular sordu. Moda Sahnesi’nden Kemal Aydoğan, son durumu Medyascope’a değerlendirdi.  

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 11 Mayıs’ta katıldığı bir televizyon programında, özel tiyatrolarla ilgili konuştu. Özel tiyatrolara 56 milyon TL destek verildiğini ve tiyatrocular ile sık sık görüştüklerini belirten Ersoy, “Verilen katkıları artırdık, oyun desteği, turne desteği verdik. Anadolu’nun her tarafına turnelere gitmelerini sağladık. Enerji ile ilgili kısımda dolaylı enerji desteğini artırdık” dedi. 

Yayında isim vermeden Moda Sahnesi’ni gündeme getiren Ersoy, “Basında sadece bir tiyatronun ismini görüyoruz. Israrla bizden belge almamakta ısrar ediyor. ‘Kuralları ben koyarım’ diyor. 490 tiyatro uymuş, 491’de mi sıkıntı çıkıyor? ‘Ben sisteme karşı çıkıyorum, aykırıyım’ diye bu işler yürümez. Bana çok gerçekçi gelmiyor. Niyeti siyasi geliyor” diye konuştu.

Yakın zamanda elektrik faturalarına gelen zamları protesto etmek amacıyla “Ödemiyoruz!” eylemi yapan Moda Sahnesi ise bugün bir açıklama yaparak Bakan Ersoy’un sözlerinin “muğlaklığı” ve “hedef göstermesi” üzerine görüşlerini belirtme gereği duyduklarını söyledi.  

“Nereden çıktı bu ‘Kuralları ben koyarım’ iftirası?”

Açıklamada, Ersoy’un “tiyatro belgesi” ile ilgili söylediklerine şöyle cevap verildi: “Moda Sahnesi, 2021 Eylül ayında ‘Babamı Kim Öldürdü’ oyununu Ankara’da Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde, bakanlığın turne desteği kapsamında oynamış, ücretini almıştır. Bu oyun sürecinde de eksik evrak ya da ‘belge almama’ gibi bir ‘sıkıntı’ Moda Sahnesi’ne bakanlık tarafından bildirilmemiştir. Öyleyse nereden çıktı bu ‘Kuralları ben koyarım’ iftirası? Yanıt bekliyoruz.”

“Bakan beyi kimi kastettiğini açıklamaya davet ediyoruz”

Bakan Ersoy’un hedef göstererek kastını aştığı ve konumuna uygun davranmadığının belirtildiği açıklamada, “Bakanlık 490 tiyatro ile ilişkilerini sıkıntısız sürdürürken bir tane tiyatro sıkıntı çıkarıyormuş, ‘Kuralları ben koyarım’ diyormuş. Peki muğlaklık neresinde bunun? Bu bir tane tiyatronun kim olduğunu söylemiyor. Kastı belli ama kesin konuşmayarak günah keçisini ilan etmiş oluyor. Bakan beyi kimi kastettiğini açık seçik açıklamaya davet ediyoruz. Bu tür örtük ‘had bildirmelerle’ sineceğimizi sanıyorlarsa yanılıyorlar” denildi. 

Yaşananları Medyascope’a değerlendiren Moda Sahnesi’nden yönetmen Kemal Aydoğan, “Diğer tiyatrolara karşı düşman etme var, dolayısıyla bizi şeytanlaştırıp yalnız bırakmaya çalıştıklarını hissediyorum. Muğlak bırakılıyor ve net konuşulmuyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Dolaylı destek ne demek, kim kural koymak istiyor? Yetkili bir ağzın bunları açıklıkla söylüyor olması lazım. Ortada netlik kaybı var” dedi. 

Bakanlığın; “Tiyatrolara nasıl destek verilecek?”, “Özel tiyatroların ne gibi ihtiyaçları var?”, “Acilen neyin çözülmesi gerekir?” gibi sorular için hızlıca hareket etmesi gerektiğini dile getiren Aydoğan, “Salgın başladıktan sonra 27 ay geçmiş hala gelecek zaman kipi ile konuşuluyor. Bunu herkes yapıyor. Tiyatro örgütleri tarafı da ‘Bakanlık ile müzakeredeyiz, birtakım sonuçlar alacağız’ diye konuşuyor” diye ekledi.  

Ne problemlerin tarif edilebildiğini ne de çözümlerin hangi aşamalarda olduğunun konuşulduğunu söyleyen Aydoğan, “Biz taleplerimizi net bir biçimde dile getirdiğimiz için bizim gibi net talepleri olanların sesi kesilmeye çalışılıyor, bir biçimde itibarsızlaştırılıyor hatta hedef gösteriliyor” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.