Finlandiya’dan NATO açıklaması: “Türkiye’nin endişelerini gidermeye hazırız”

NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Almanya’nın başkenti Berlin’de İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasını görüşmek için geçtiğimiz cumartesi (14 Mayıs) bir araya geldi.

NATO, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik süreçlerini görüşmek üzere Almanya’nın başkenti Berlin’de dışişleri bakanları toplantısı düzenledi. Toplantıdan önce, İsveç ve Finlandiya’nın olası NATO üyeliğine dair açıklamalarda bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ”Her iki ülke de açıkça PKK ve YPG’yi destekliyor. Türk halkının büyük bir çoğunluğu bu ülkelerin üyeliğine karşı ve üyeliği engellememizi istiyor” dedi.

Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’nın ülkelerindeki teröristleri desteklemeyi bırakmalarını, güvenlik garantileri sağlamalarını ve Türkiye’ye yönelik ihracat yasaklarını kaldırmalarını istedi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çavuşoğlu’yla İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımıyla ilgili konuştuğunu ve bir uzlaşmaya varılabileceğinden emin olduğunu söyledi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de “Üyelik meselelerinde nasıl hareket edileceğine dair ortak bir zemin, fikir birliği bulabileceğimizden eminim” diye konuştu.

İsveç tarihi bir adım atıyor

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, bugün NATO’ya katılım başvurusu için adım atacaklarını dile getirdi. Andersson, NATO’ya katılmanın İsveç halkının güvenliği için gerekli olduğunu belirtti.

İskandinav ülkeleri, Finlandiya ve İsveç’in kararını destekliyor

Norveç, Danimarka ve İzlanda; Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya başvuruları sırasında herhangi bir saldırıya uğramaları durumunda her iki ülkeyi de destekleyeceklerini belirten ortak bir açıklamaya imza attı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da Finlandiya ve İsveç’in üyeliğini desteklediği öğrenildi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Çin ise Finlandiya’nın NATO üyeliğinin Çin-Finlandiya ilişkilerinde yeni bir sayfa açacağını söyledi.

Finlandiya, Türkiye’nin endişelerini gidermeye hazır

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto da NATO üyeliğinin Baltık bölgesinin güvenliğini sağlayacağına dikkat çekti. Niinisto, ülkesinin NATO üyeliğine ilişkin Türkiye’nin endişelerini gidermeye hazır olduklarını vurguladı.

Rusya ise İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyesi olmasının ciddi sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulundu.