Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

5. Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali başlıyor: “Dünya düzenini çocukların sanatla buluşturulmuş yaratıcı algısı değiştirecek”

5. Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali 4 Haziran’da başlıyor. Çocuklar için film gösterimlerinin  yapılacağı festivalde, çocukların çektiği filmler de izleyici ile buluşacak ve ödüllendirilecek. Festivalde cinsel kimlik, mülteci göçmen sığınmacı çocuklar, çocuk hakları, ekofelsefe başlıklı panel ve atölyeler düzenlenecek.

Ankara’da çocuklarla buluşacak olan festival, 10 Haziran’a kadar sürecek ve açılışı İnşaat Mühendisleri Odası’nda (İMO) yapılacak. Çocukların çektiği filmlerin yarışacağı Uluslararası Kısa Film Yarışması ile kapanışını yapacak olan festivalin seçici kurulunda Ali Seçkiner, Yeşim Dorman ve Emre Kayış yer alırken törenin sunuculuğunu Pelin Batu üstlenecek. Pedagojik formasyon almış bir ekip tarafından düzenlenen festivalin düzenleme ekibinde 20 çocuk yer alıyor.

Medyascope’a konuşan festival koordinatörü Şebnem Aktolga, “Çoğunluğun algısı bugünkü dünya düzenini oluşturdu. Dünya düzenini çocukların sanatla buluşturulmuş yaratıcı algısı değiştirecek, buna inanıyoruz” diye konuştu. Çocukların uzun yıllardır televizyonlardaki niteliksiz programlara maruz bırakıldığını söyleyen Aktolga, “Yaşları ilerledikçe sinema kültürüne dair daha nitelikli beklentiler ortaya koyabilmeleri için çalışıyoruz” dedi.

Çalışmalara 2016’da sanat derneği kurarak başladıklarını dile getiren Aktolga, ana konularının sinema olduğunu, zamanla farklı sanat dallarını çocuklarla buluşturduklarını söyledi.

Festival, Almanya Cumhuriyeti Dişişleri Bakanlığı, Goethe-Institut, International Relief Fund, Çankaya Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından destekleniyor. Aktolga, festivale ilişkin Medyascope’a şunları söyledi:

“Toplumsal cinsiyet eşitliğini çok önemsiyoruz”

“Türkiye’de nitelikli sanat projeleri ile çocukları buluşturabilecek bir platforma ihtiyaç olduğunu düşündük. Uluslararası sinema sanatçıları ve yönetmenler ile çocukları buluşturduk. Türkiye’deki yazarlar, karikatüristler, ressamlar, fotoğraf sanatçıları çocuklar için atölyeler oluşturdu. Çocukların doğayı sahiplenmeden onunla eşit ilişki kurabilmelerini sağlayabilmek için ekoloji atölyeleri düzenliyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğini çok önemsiyoruz. Kız çocuklarını güçlendirmek, toplumsal cinsiyet algısını değiştirmek için önce çocuklar için atölyeler hazırladık. Bu yıl da bir ilki gerçekleştirerek ebeveynlere toplumsal cinsiyet atölyesi veriyoruz.

“Yanlış yerleşmiş kodları yerleştirilenler ebeveynler”

“Göçmen çocuklar için film listemiz var. Türcülükteki eşitsizlik algısına dair kodları değiştirmek gibi bir çabamız var. Toplumda göçmenlere dair var olan eşitsiz yaklaşımlara ilişkin kodların çocuklarda oluşmaması için önce büyüklerle konuşmak gerektiğine inanıyoruz ve ebeveynler için atölyeler düzenliyoruz. Bu atölyelerde çocuklar da oluyor fakat biz daha çok büyüklere seslenmeye çalışıyoruz. Çünkü yanlış yerleşmiş kodları yerleştirilenler ebeveynler. Çocukların bilinçsizce sahiplendikleri yanlış kodları bilimsel yöntemlerle tartışmaya açıyoruz.”

“Çocukları ültimatom vermek için dinliyoruz, yok edişler böyle başlıyor”

“İyi bir toplumun, sanatla bilimle aydınlanacağına inanıyoruz ve çocukların yaratıcılıklarını açığa çıkaracak sanatla buluşmalarını önemsiyoruz. Çocukların içerisindeki kavrayışı, duruşu anlatabilmelerinin en iyi yolu sanat. Biz, çocukların düşüncelerine çok yukarıdan bakıyoruz ve onlarla ilişki kurma biçimimizde iletişimsizlik söz konusu. Çocukların mutluluklarını, acılarını, kaygılarını, fikirlerini anlamak için değil ültimatom vermek için dinliyoruz ve bunları açığa çıkaramadan onlar adına karar verip konuyu kapatıyoruz. Yok edişler böyle başlıyor. Çocuklar hissedişlerini sanatla somutlaştırarak  hem yüzleşecekler hem bizi yüzleştirecekler.”

Katılımın ücretsiz olduğu festivalin bilgilerine ve etkinliklerine buradan ulaşılabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.