Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Siyasetin gündemi Atatürk Havalimanı – Kaftancıoğlu’dan Kılıçdaroğlu’na, Akşener’den bakan Kurum’a kim ne dedi?

Atatürk Havalimanı tartışması siyasetin gündeminde. CHP, İYİ Parti ve AKP’den art arda açıklamalar geldi.

“Katar’a ve Suudi Arabistan’a peşkeş çekmek istiyorlar”

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, bugün il örgütüyle birlikte Atatürk Havalimanı’nda açıklama yaptı. İş makinelerinin önünde açıklama yapmasına izin verilmeyen Kaftancıoğlu, “Suçluluğun telaşı içindeler” dedi. 2019’da kapatılan havalimanına salgın sırasında bir pistine zarar verilerek sahra hastanesi açıldığını anımsatan Kaftancıoğlu, Atatürk Havalimanı alanının tamamının birinci derece deprem bölgesi olduğunu vurguladı. Kaftancıoğlu, “Gideceklerini gördüler, gitmeden önce beşli çete eliyle vatandaşın cebinden çaldıkları, çalacakları bir kör kuruşu aktarmak için yapıyorlar. Genel Başkanımız iktidara geldiğimizde biz haksız hukuksuz yapılmış bütün işletmeleri inceleyeceğiz, denetleyeceğiz, hak ettiklerinden bir kuruş fazlaya yapıldıysa alacağız demişti. Bunun korkusunu yaşadıkları için bir an önce İstanbul Havalimanı’nı Katarlı ve Suudi Arabistanlı işbirlikçilerine satmak istiyorlar. Ancak Katarlı ve Suudi Arabistanlı işbirlikçiler ticaretlerini düşünmezler mi? Elbette biz bu ülkeyi alırız diyorlar. Ama bizim orayı alabilmemiz için o bölgede başka havalimanı olmamalı, Atatürk Havalimanı’nı kapatmalısınız diyorlar. Millet Bahçesi yapacağız adı altında Katar’a ve Suudi Arabistan’a peşkeş çekmek için İstanbul Havalimanı’nı kapatıyorlar” diye konuştu.

“Hesap soracağız”

İhale süreci tamamlanmadan ve gerekli izinler alınmadan iş makineleriyle havalimanında yıkıma başlandığına dikkat çeken Kaftancıoğlu, şöyle devam etti: “Atatürk Havalimanı’na zarar verenlerden hesap soracağız. Yasadışı ve hukuksuz bir şekilde buraya getirilen iş makinesinden hesap soracağız. Mustafa Kemal Atatürk, milli kurtuluş mücadelesini başlattığı günlerde, Gençliğe Hitabesi’nde ne demişti? ‘İktidara sahip olanlar, gaflet ve dalalet hatta hıyanet içinde bulunabilirler…’ Bugün olduğu gibi, biz de buradan diyoruz ki, asla umutsuz olmayacağız. Geldikleri gibi gidecekler! Geldikleri gibi gidecekler! Geldikleri gibi gidecekler!

Kılıçdaroğlu: “Kimsenin gözünün yaşına bakmayız”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da dün gece (16 Mayıs) sosyal medya hesabından açıklamada bulunarak, Atatürk Havalimanı’ndaki yıkıma sert tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, şu paylaşımda bulundu:

“Bu milletin maddi manevi ne kadar değeri varsa sattılar. Şimdi de en değerli varlıklarımızdan birini dozerlerle yok ediyorlar. Peki bu işe neden alelacele giriştiler?Büyük değişim öncesinde, 5’li çetelerin halktan götürdüğü paranın önemli kısmının yeni havalimanına bağlanmış olması mı bu acelenin nedeni? Bu parayı acilen oradan kurtarıp, seçim öncesi dışarıya mı taşımaktır asıl amaç? Yani hedef yeni havalimanını hızlıca elden çıkarmak mıdır?

Burada asıl korku nedir? İşlenen günahların bedeli olarak, üçüncü havalimanının kamulaştırılma korkusu mu? Yeni havalimanını hızlıca satabilmek için, Atatürk Havalimanı’nın varlığı olası yatırımcıya risk teşkil edeceğinden, bu milli servet hızlıca yok edilmeye mi girişildi? Peki bunların Katarlı veya S. Arabistanlı suç ortaklarına biz nefes aldıracak mıyız? Onlar burada rahat edebileceklerini mi zannediyorlar? Yok edilen Atatürk Havalimanı’nın değerini de çetelerden, onların siyasal ayağından ve yabancı suç ortaklarından alacağımızı bilmiyorlar mı?

Yatırımcı dostlarınıza da anlayacakları dilden anlatayım: Milletimizden çalınanlarla yapılan hiçbir şey size satılamaz. Beytülmal ile ilgili işlenen suçlarda siz dahil kimsenin gözünün yaşına bakmayız. Gelecekseniz, bunu bilerek gelin. Bu işte yer almış herkese son bir lafım olsun: Bu iş ‘Talimat aldım, mecburdum. diyeceğiniz bir iş değildir, bunun adı vatana ihanettir. Siz de sorumlu olacaksınız. Bu işte bir damla mürekkebi olan herkes vatan hainidir. O makinelerin müteahhiti; sana ise özel ilgi göstereceğiz!”

Bakan Kurum CHP’yi hedef aldı

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bugün Başkent Millet Bahçesi’nde yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlu’nun eleştirilerine yanıt verdi. Kurum, “Bizim açıklamalarımızı bir kenara bırakalım. Kılıçdaroğlu, buraya kültür ve doğa projesi yapacağını açıklamıştı. Kendi genel başkanları bile açıklamalarında ters düşüyor” diye konuştu.

“Hiçbir şekilde konut ve ticarete açmayacağız”

Atatürk Havalimanı’na Türkiye’nin en büyük Millet Bahçesi’nin yapılacağını söyleyen Kurum, “Hiçbir şekilde konut ve ticarete açmaksızın vatandaşlara açacağız. Günde bir milyondan fazla vatandaşımızın geleceği merkez haline gelecek. Burada müzelerimiz, spor salonlarımız olacak” dedi.

İYİ Parti’den yıkım protestosu

İYİ Parti Gençlik Kolları, dün gece (16 Mayıs) Atatürk Havalimanı önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, “Bugün, Atatürk Havalimanı metro hattı hala İstanbul’un en işlek ulaşım hatlarından biriyken, AK Parti iktidarı İstanbul Havalimanı’na gidecek doğru metroyu bile inşa edememiştir. Bu yıkım, bir metro durağını dahi doğru noktaya denk getiremeyen AK Parti iktidarının son çırpınışlarıdır. Bu yıkım, Atatürk’ün adından dahi ürken iktidarın son kıvranışlarıdır.

Biz bugün, Türk gençliği olarak, vatanımızı arsa arsa satmış bu iktidardan hesap soruyoruz. Atatürk Havalimanı’nı neden yıkıyorsunuz? Atatürk’ün mirasından, değerlerinden, adından da mı korkuyorsunuz? Bu milletin sahip olduklarını dostlarınıza hiç pahasına peşkeş çekmekten, değerlerini yıkmaktan yorulmadınız mı? Sattıklarınızın parası yetmediği için ayağına gittiğiniz dünün düşmanları, bugünün dostlarına ne sözler verdiniz? Malum yurtdışı ziyaretlerinizin hemen ardından apar topar başlanan bu yıkımın sebebi nedir? İktidar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına tüm bu soruların cevabını vermekle yükümlüdür.

Akşener: “Hayırdır Bay Kriz? Neyin peşindesin?”

Partisinin Gençlik Kolları’nın açıklamasını sosyal medyadan paylaşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de “Başka gün kalmamış gibi; 29 Ekim’de peşmergeyi konfetiyle karşılayıp, lahmacun şov yaptıran kafa; 19 Mayıs haftasında da Atatürk’ün adını taşıyan havalimanına iş makineleriyle dalıyor. Hayırdır Bay Kriz? Neyin peşindesin?” diye sordu.

İmamoğlu yıkım görüntülerini paylaştı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Atatürk Havalimanı’ndaki yıkımın görüntülerini sosyal medya hesabından paylaştı. İmamoğlu, şunları yazdı:

“1912’de kurulan, Osmanlı’dan miras alınan, dünyanın ilk 10 havaalanından birini yıkıyorsunuz. İnsan babasının malını bile yıkacak olsa kardeşine, akrabasına, eşine, dostuna danışır. Siz bu milletin servetini yıkarken kime danıştınız? Seçilmiş belediye başkanına sormadınız. Niyetinizi iyi biliyoruz. İki dozer bir ekskavatörle hayat pahalılığını, işsizliği, geçim derdini unutturmak, milleti tahrik etmek ve kaos yaratmak istiyorsunuz. Ama nafile! Ne kadar çabalarsanız çabalayın millet bu tahriklere gelmeyecek, hiçbirimiz bu tuzağa düşmeyeceğiz. Hâlâ bir parça vatan, bir parça millet sevginiz, bir parça İstanbul aşkınız kaldıysa, durun! Kararı aziz millete bırakın.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.