Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da üretici enflasyonunda tarihi rekor, Rusya’nın döviz kararı, Güney Afrika Cumhuriyeti’nden sert faiz artırımı

Almanya’da üretici enflasyonu yıllık bazda yüzde 33,5 oranında arttı. Bu artış, 1990 yılında gerçekleşen Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinden beri kaydedilen en yüksek oran. Rusya Merkez Bankası ise Ukrayna savaşından sonra vatandaşlara yönelik uygulanan döviz kısıtlamalarını dolar ve euro hariç olmak üzere kaldırdı.

Emtia fiyatlarındaki artışla beraber Almanya’da 1990 yılındaki birleşmeden beri en yüksek üretici enflasyonu açıklandı. Almanya genelinde üretici enflasyonu geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33,5 arttı. Aylık bazda artış ise yüzde 2,8 olarak açıklandı.

Ukrayna savaşının başlamasının ardından Batı ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımlardan sonra Rusya’da 9 Mart’tan itibaren döviz yasağı uygulanmaya başlamıştı. Rusya Merkez Bankası’ndan yapılan son yazılı açıklamada, ülkedeki döviz rezervleri sayesinde döviz işlemlerine yönelik olarak uygulanan kısıtlamaların hafiflediği duyuruldu.

Rusya Merkez Bankası’nın yaptığı açıklamaya göre dolar ve euro harici olmak üzere vatandaşlara yönelik uygulanan döviz işlemleri serbest bırakıldı.

Dolar ve euroya yönelik uygulanan kısıtlamaların ise 9 Eylül’de kalkması bekleniyor. 

Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeyse son altı yılın en yüksek faiz artışı geldi. Ülkenin merkez bankası, repo oranını 50 baz puan artışla yüzde 4,75’e yükseltti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.