Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk spor tarihinin altın sezonu: Ampute futbol, basketbol, voleybol, boks, tekvando ve daha fazlası

Türk spor tarihi, akıl almaz başarıların yaşandığı bir sezonu geride bırakıyor. Basketboldan boksa, voleyboldan tekvandoya büyük başarılar elde edilen bu sezonu, Medyascope Spor Servisi olarak sizin için derledik. 

Ampute Futbol

Etimesgut Belediyesi Ampute Spor Kulübü, Şampiyonlar Ligi şampiyonu

Ampute Futbol Şampiyonlar Ligi Finali Polonya’nın Krakow kentinde gerçekleştirildi. B Grubu’nda Manchester City’i 7-1, Ol Jouy Le MoutIer’i 7-0, Sporting AMP Futbol’u 10-1 yenen Etimesgut Belediyesi Ampute Spor Kulübü, yarı finalde karşılaştığı Flamencos Amputados’u 7-0 mağlup ederek finale yükseldi. Temsilcimiz, finalde ev sahibi Wisla Krakow’u 5-2 yendi ve Ampute Futbol Şampiyonlar Ligi Finali’nde şampiyonluğu elde etti. Polonya’da düzenlenen organizasyona Türkiye’nin yanı sıra İspanya, Polonya, İngiltere, İtalya, Fransa, Gürcistan ve Azerbaycan’dan toplam sekiz takım katıldı.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu, bu büyük başarının ardından “Ampute Futbol Şampiyonlar Ligi’nde Wisla Krakow’u mağlup ederek şampiyonluk kupasını ülkemize getiren Etimesgut Belediyesi Ampute Spor Kulübü’nü yürekten tebrik ederim” paylaşımında bulundu. 

https://twitter.com/kasapoglu/status/1528456786336010240?s=20&t=ZTNDOzNJ8OG3HVNRtF0C0g

Basketbol

Anadolu Efes, Avrupa’nın en büyüğü

Turkish Airlines EuroLeague finalinde temsilcimiz Anadolu Efes, Real Madrid’i 58-57’lik skorla mağlup ederek üst üste ikinci kez şampiyonluğa ulaştı. Anadolu Efes, Euroleague’de üst üste iki yıl şampiyonluğa ulaşan üçüncü takım oldu. Bunu daha önce Olympiakos ve Maccabi-Tel Aviv başarmıştı. Öte yandan Ergin Ataman, üst üste ikinci kez Euroleague kazanan ikinci başantrenör oldu.

EuroLeague şampiyonluğunun geldiği anlar:

https://twitter.com/beINSPORTS_TR/status/1528086775981346817?s=20&t=zl_OGW82zbD-UcPMwUHPSg

Anadolu Efes, kupasını kaldırdı.

Ergin Ataman maç sonunda mutluluğunu şu sözlerle paylaştı:

Ergin Ataman’ın Avrupa karnesi:

https://twitter.com/SocratesDergi/status/1528088919664906242?s=20&t=7ilEufBVYFRRBQKaEl9xYA

Anadolu Efes’in şampiyonluğunu Medyascope Spor Servisi Editörü Doğa Üründül yazdı:

FIBA Europe Cup’ta şampiyon Bahçeşehir Koleji

FIBA Europe Cup finali rövanş karşılaşmasında, Unahotels Reggio Emilia’yı 90-74’lük skorla mağlup eden Bahçeşehir Koleji şampiyon oldu. Bahçeşehir Koleji, İtalya’da oynanan ilk maçtan da 72-69’luk skorla galip ayrılmıştı. 

Ülker Sports Arena’da oynanan karşılaşmada ayrıca FIBA Europe Cup seyirci rekoru da kırıldı.

Bahçeşehir Koleji’nin FIBA Europe Cup şampiyonluğu haberimiz:

Frutti Extra Bursaspor’dan buruk sevinç

7Days EuroCup’ta favori olarak çıkmadığı ve statü gereği deplasmanda oynadığı eleme maçlarında, zorlu rakiplerini birer birer eleyerek finale gelen Frutti Extra Bursaspor, EuroCup’ta ikinci oldu. İtalya’nın güçlü ekibi Virtus Segafredo Bologna’ya deplasmanda 80-67’lik skorla mağlup olan yeşil-beyazlılar, sezonu ikinci sırada tamamlayarak büyük bir başarıya imza attı. 

Frutti Extra Bursaspor’un EuroCup ikinciliği ile ilgili haberimiz:

Fenerbahçe Safiport, Avrupa ikincisi

İstanbul’un ev sahipliğinde düzenlenen EuroLeague Women Final Four finalinde Macaristan temsilcisi Sopron Basket ile Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda oynadığı mücadeleden 60-55 mağlup ayrılan Fenerbahçe Safiport Kadın Basketbol Takımı, Avrupa ikincisi oldu. Tarihinde sekizinci, üst üste ikinci kez Kadınlar EuroLeague Final Four finalinde yer almaya hak kazanan Fenerbahçe’nin EuroLeague şampiyonluğu bulunmuyor. 

Fenerbahçe Safiport’un EuroLeague Kadınlar ikinciliği ile ilgili haberimiz:

Voleybol

VakıfBank Avrupa şampiyonu 

CEV Şampiyonlar Ligi Süper Finali’nde Imoco Volley Conegliano’yu 3-1 yenen VakıfBank, tarihte bir ilki başararak beşinci kez şampiyon oldu. VakıfBank, aynı zamanda bu sene katıldığı beş turnuvada da şampiyonluğa ulaştı.

VakıfBank’ın şampiyonluk sayısı:

Şampiyon Eczacıbaşı Dynavit

Eczacıbaşı Dynavit, CEV Kupası Finali’nde 3-1 kazandığı ilk maçın rövanşında Allianz MTV Stuttgart karşısında setlerde 2-0 öne geçti ve şampiyonluğa ulaştı. Turuncu-beyazlı ekip, FIVB Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda 2015 ve 2016’da, CEV Şampiyonlar Ligi’nde ise 2015’de kupayı müzesine götürmüştü. Kupa Galipleri Kupası’nda 1999’da mutlu sona ulaşan Eczacıbaşı, 2018’de CEV Kupası’nı kazanarak önemli bir başarı elde etmişti. Dört yıl sonra Almanya’nın Stuttgart takımını finalde yenerek CEV Kupası’nda 2022’de şampiyon olan Eczacıbaşı, uluslararası organizasyonlarda altıncı şampiyonluğuna ulaştı.

https://twitter.com/trtsporyildiz/status/1506345549708025862?s=20&t=s2X39A7JjdC7xhhFg6hwdw

Halkbank, CEV Challenge Kupası’nda ikinci

Halkbank, CEV Challenge Kupası Finali’nde 3-0 kazandığı maçın rövanşında Narbonne Volley’e deplasmanda altın set sonucunda mağlup olarak organizasyonu ikinci tamamladı.

Boks

İstanbul’un ev sahipliğinde düzenlenen IBA Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası’nda Türkiye, takım halinde şampiyon oldu. Milli boksörlerden Ayşe Çağırır 48 kiloda, Buse Naz Çakıroğlu 50 kiloda, Hatice Akbaş 54 kiloda, Busenaz Sürmeneli 66 kiloda ve Şennur Demir 81 kiloda altın madalya kazandı. 

Ülkemizi 48 kiloda temsil eden Ayşe Çağırır, finalde Kazakistan’dan Alua Balkibekova’yı yenerek altın madalyanın sahibi oldu.

Buse Naz Çakıroğlu, Kolombiyalı Ingrit Lorena Valencia Victoria’yı 5-0 yenerek kariyerine olimpiyat ikinciliği ve Avrupa şampiyonluğunun ardından bir de dünya şampiyonluğu ekledi.

Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası’nda temsilcimiz Hatice Akbaş, Romanyalı rakibi Lacramioara Perijoc’ı mağlup ederek altın madalyanın sahibi oldu

https://twitter.com/trtsporyildiz/status/1527675371918860289?s=20&t=_SvI9lqy7G9D57fsYVAgEw

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları ile 2019’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’ndan 69 kiloda altın madalyayla dönen Busenaz Sürmeneli, Kanadalı Charlie Cavanagh’ı hakem kararıyla mağlup ederek üst üste ikinci kez dünya şampiyonu oldu.

https://twitter.com/kasapoglu/status/1527689503099469825?s=20&t=7az4-pGXp23VwMxXLmbSXA

39 yaşındaki Şennur Demir, Faslı Khaija Mardi’yi 4-1 yendi ve altın madalyanın sahibi oldu.

https://twitter.com/trtsporyildiz/status/1527704397391740931?s=20&t=_SvI9lqy7G9D57fsYVAgEw

Tekvando

Avrupa Tekvando Şampiyonası’nda ülkemizi erkekler +87 kiloda temsil eden milli sporcumuz Emre Kutalmış Ateşli finalde İspanyol Garcia Martinez’i yenerek Avrupa Şampiyonu oldu. 

Avrupa Tekvando Şampiyonası’nda ülkemizi kadınlar 57 kiloda temsil eden milli sporcumuz Hatice Kübra İlgün, finalde Polonyalı Patrycja Adamkiewicz’i 15-9 yenerek altın madalya kazandı.

Temsilcimiz Zeliha Ağrıs, İspanya’dan Alma Maria Perez Parrado’yu 8-6 yenerek Avrupa Şampiyonu oldu.

Avrupa Tekvando Şampiyonası’nda 63 kiloda mücadele eden Hakan Reçber, Alaphilippe Souleyman’ı mağlup ederek altın madalya kazandı.

Avrupa Tekvando Şampiyonası’nda 49 kiloda ülkemizi temsil eden Merve Dinçel, finalde İsrail’den Abishag Semberg’i 23-19 yenerek altın madalya kazandı.

Avrupa Tekvando Şampiyonası’nda K44 58 kiloda ülkemizi temsil eden Alican Özcan, Fransa’dan Bopha Kong’u 34-15 yenerek altın madalyanın sahibi oldu.

Para Tekvando Avrupa Şampiyonası kadınlar K44 57 kilo finalinde Sırp Marija Micev’i 17-14 yenen sporcumuz Gamze Gürdal, altın madalya kazandı.

Avrupa Tekvando Şampiyonası’nda para tekvandocumuz Nurcihan Ekinci, Ukraynalı Viktoriia Marchuk’u 13-12 yenerek Avrupa Şampiyonu oldu.

Avrupa Para Tekvando Şampiyonası’nda ülkemizi erkekler K44 63 kiloda temsil eden Mahmut Bozteke, finalde İtalya’dan Antonio Bossolo’yu 15-11 yenerek altın madalyanın sahibi oldu.

Güreş

Avrupa Güreş Şampiyonası’nda Türkiye Milli Takımı; serbest erkekler, kadınlar ve grekoromen stilde ilk kez 10 final yapıp, yedisi altın olmak üzere toplam 17 madalya ile rekor kırdı. Türkiye, kadınlarda takım halinde Avrupa güreş şampiyonaları tarihinde ilk kez mutlu sona ulaştı. 

Yasemin Adar Yiğit’in şampiyonluğa ulaştığı anlar:

Evin Demirhan Yavuz’un şampiyonluğa ulaştığı anlar:

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası’nda serbest stil müsabakalarında iki altın, bir gümüş ve üç bronz madalya kazanan Türkiye, 141 puanla takım halinde Avrupa ikincisi oldu. Taha Akgül ve Feyzullah Aktürk altın, Süleyman Atlı gümüş, Münir Recep Aktaş, Muhammet Akdeniz ve Osman Göçen bronz madalya aldı.

Erkekler 125 kilo finalinde mindere çıkan Taha Akgül, Gürcü rakibi Geno Petriashvili’yi 5-2 mağlup ederek şampiyonluğa ulaştı. Kariyerinin dokuzuncu Avrupa şampiyonluğunu elde eden Taha Akgül, serbest stilde en fazla Avrupa şampiyonluğuna ulaşan güreşçi unvanını elinde bulunduruyor.

Büyüklerde ilk kez Avrupa Şampiyonası’na katılan Feyzullah Aktürk ise büyük bir başarının altına imza attı. 92 kiloda mindere çıkan Feyzullah, Bulgar Ahmed Sultanovich Bataev’i 6-1 mağlup ederek altın madalyayı kazandı.  

155 sporcunun mücadele ettiği grekoromen stilde Türkiye, önemli başarılara imza attı. Türkiye adına tarihin en büyük güreşçileri arasında gösterilen Rıza Kayaalp, İtalyan Danila Sotnikov’u 4-0 mağlup ederek 11. şampiyonluğunu elde etti. Rıza, böylelikle Avrupa Güreş Şampiyonası tarihinin en çok altın madalya kazanan sporcusu oldu. 60 kiloda Kerem Kamal ve 67 kiloda Murat Fırat da altın madalya kazanırken; 77 kiloda Yunus Emre Başar gümüş, 55 kiloda Emre Mutlu, 63 kiloda Ahmet Uyar ve 82 kiloda da Burak Akbudak bronz madalya aldı. Türkiye, grekoromende takım halinde ikinci oldu.

Avrupa şampiyonu Rıza Kayaalp, ödülünü Spinal Musküler Atrofi (SMA) Tip 1 hastası Eslem Fatma Altındağ’ın tedavisi için kullanacağını duyurdu.

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.