Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı: Kimseyi görmedim ben, senden daha güzel!

2016 Fenerbahçe Beko finalde kaybetti

2017 Fenerbahçe Beko şampiyon

2018 Fenerbahçe Beko finalde kaybetti

2019 Anadolu Efes finalde kaybetti

2020 Koronavirüs salgını sebebiyle EuroLeague sezonu iptal edildi

2021 Anadolu Efes şampiyon

2022 Anadolu Efes şampiyon!

Gene bir EuroLeague finali, ne mutlu ki gene bir Türk takımı. Geçen yılın şampiyonu Anadolu Efes’te koç Ergin Ataman, şampiyonluk için geri sayıma Milan karşısındaki playoff maçlarında başlamıştı. Bu özgüvenin altında yatan temel sebep de yukarıdaki listede gizli.

Müsabakanın başında, Real Madrid’in 2.21’lik devi Walter Tavares’in bizim pota altımızda kurduğu üstünlüğe kiminle cevap vereceğimizi aradık. Fakat böyle zamanlarda Efes’in yaratıcı kısaları Larkin ve Micic’in 34-29 ile biten ilk yarıdaki sayıların 23’ünü bu ikilinin atması, ikiye beş oynadığımızın göstergesiydi. Bireysel yaratıcılık üzerinden üretilen sayılar Anadolu Efes’in kimliğini oluşturan hücum planlarından. Ama şunu da unutmamak gerek. Larkin-Micic gibi yıldızların hücumda toplu veya topsuz hareketliliği rakibin tüm savunma setlerini bozuyor. Bu noktada üçüncü skoreri çıkarmak galibiyetin anahtarı oluyor.

İkinci yarı ile birlikte Larkin’in sayı bulmak yerine takımdakileri devreye sokma çalışmalarına Efes oyuncuları reaksiyon gösteremedi. Neyse ki savunmada çaldığımız toplarla hızlı hücum üzerinden sayı üretme denemelerimiz belki çok fazla skor tabelasını değiştirmedi, lakin temsilcimizin tempo kazanmasını sağladı. Koç Ergin Ataman da, Real Madrid Koçu Pablo Laso’nun oyunu sürekli fiziksel tarafta tutmasına karşılık, üçüncü çeyrekte Larkin-Micic-Beaubois üzerinden üç top yönlendirici ile parkede yer aldı. Burada kısalar üzerinden yaratılacak kıvılcım, ateşe dönüşürse galibiyet için bir aralık oluşacaktı. Real Madrid’den Abalde’nin boş şutları harcaması da eklenince müsabaka iyice katastrofik hale geldi. Rakip tüm planını parkeye yansıtıp istediği oyun temposunu dikte ettirse de üçüncü çeyreğin sonunda skor Real Madrid lehine sadece 42-40’tı.

Son periyotta ise ibre tamamen Efes tarafına döndü. Temsilcimizin ribaunt sonrası tempo düşürerek sete oturmak isteyen rakibe karşı uyguladığı şok presler ve tuzaklar işe yaradı. Bu noktada hatırlatmakta fayda var. Anadolu Efes hücum takımıdır. Efes, Larkin’in ribaunt katkısı, Singleton’ın değişim savunmasında çoğu pozisyonu savunabilmesiyle pota altındaki zaafını playofflarla birlikte kapatabildiğini herkese gösterdi. Müsabakanın bitimine 1 dakika kala Tibor Pleiss, arka arkaya bulduğu basketlerle 58-55 öne geçmemizi sağladı ve 58-57 ile şampiyonluk geldi.

EuroLeague 2021-2022 sezonu finalinde bitirilebilen son altı EuroLeague sezonunun finalinde bir Türk takımının olması tüm şampiyonluklardan daha değerli. Final maçları kaybedilebilir, fakat esas galibiyet o finale gözü kapalı isminizin yazılması. Böyle bir dominasyonun herhangi bir sporda karşılığı yok. Sadece voleybolda benzer durumdan bahsedebiliriz. Orada da gene temsilcilerimizin büyük üstünlüğü var.

Koç Ergin Ataman’ın dediği gibi: “Bu zafer sadece bizim için değil. Türk halkı için… Onların çok çalışarak her şeyi başarabileceklerini bilmeleri için.”

Teşekkürler Anadolu Efes, teşekkürler koç Ergin Ataman, teşekkürler Türkiye Basketbol Süper Ligi! Lokal ligde mücadele eden üç takım Anadolu Efes, Frutti Extra Bursaspor ve Bahçeşehir Koleji kendi turnuvalarında final oynadı. Anadolu Efes ile Bahçehir Koleji şampiyon olurken Frutti Extra Bursaspor da ikinci oldu.

Duman’ın da dediği gibi;

Kimseyi görmedim ben,

Senden daha güzel!

Kimseyi tanımadım ben,

Senden daha özel…

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.