Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üç büyüklerin menajer ağı (5): Michael Frey, Adil Rami, Simon Falette ve niceleri – Fenerbahçe ile yakın ilişkileri olan ROGON hakkında bilinmeyenler

Almanya merkezli menajerlik şirketi ROGON, Ali Koç’un Fenerbahçe’ye başkan olduğu günden sonra sarı-lacivertliler ile olan ilişkilerini sıkılaştırdı. Roger Wittman’ın sahibi olduğu ROGON, söz konusu süreçte Fenerbahçe’ye Michael Frey, Diego Reyes, Miha Zajc, Adil Rami, Kemal Ademi, Simon Falette, Tolga Ciğerci, Attila Szalai, Luiz Gustavo, Dimitrios Pelkas, Mergim Berisha ve Max Meyer gibi isimleri getirdi. Medyascope Spor Servisi olarak serimizin beşinci bölümünde, eski Alman futbolcu Mario Basler’in kayınbiraderi Roger Wittman’ın başkanlığını yaptığı menajerlik şirketi hakkında bilinmeyenleri, sizin için derledik. 

Roger Wittman-Wolfgang Fahrian işbirliği

Wolfgang Fahrian

Yıllar içinde dünya futbolunda önemli bir devrime imza atacak Wolfgang Fahrian, kariyerine stoper olarak adım atar. Ancak pek de iyi bir futbolcu sayılmaz. 1960’lı yılların başlarında forma giydiği TSG Ulm’un kaleci sıkıntısı çekmesi ise hayatının dönüm noktası olur. Kendisini bir anda ULM’un kalecisi olarak bulan Fahrian, burada gösterdiği performans ile Batı Almanya Milli Takımı’na seçilir. Sepp Herberger’in çalıştırdığı Batı Almanya, 1962 yılında Şili’de düzenlenen Dünya Kupası kadrosuna genç file bekçisini davet eder. 12 yıl aradan sonra tekrar Güney Amerika kıtasında düzenlenen kupada, formayı döneminin önde gelen isimlerinden Hans Tilkowski’ye vermesi beklenen Herberger, kamuoyunu şaşırtarak kaleyi Fahrian’a emanet eder. Batı Almanya, 1962 Dünya Kupası’nda hayal kırıklığı yaratır ve çeyrek finalde Yugoslavya’ya 1-0 yenilerek elenir. Wolfgang Fahrian ise turnuva boyunca oynanan dört karşılaşmada da ilk 11’de başlar ve ülkesini tatmin edecek bir performans ortaya koyamaz. 

1964 yılına kadar Batı Almanya Milli Takımı’na seçilen ve ülkesi ile 10 maça çıkan Fahrian, kariyerinin devamında düşüşe geçer. Bundesliga’da sadece 67 maçta forma giyebilen Fahrian, takvimler 1976 yılını gösterdiğinde futbolculuk kariyerine nokta koyar. Söz konusu yıl, futbol tarihinin geleceğini de şekillendirecektir… 35 yaşında futbolculuğu bırakan Wolfgang Fahrian, aynı yıl içinde futbolcu menajeri olarak yeni kariyerine başlar. Kısa süre içinde de adından söz ettirmeye başlar. Wolfgang Rolff, Jürgen Kohler, Maurizio Gaudino, Steffen Freund, Mario Basler ve Carlos Dunga gibi yıldızlar ile çalışır. Bu isimlerin kariyer planlamalarında en büyük söz sahibi olur.

Wolfgang Fahrian, 1995 yılına gelindiğinde, menajerliğinin resmiyete dökülmesi için Almanya Futbol Federasyonu’na (DFB) başvuruda bulunur. DFB’ye 200 bin İsviçre Frangı yatırarak mesleğini “legal” hale getiren Fahrian, o güne dek menajerliğini yaptığı Mario Basler’in kayınbiraderi Roger Wittman ile tanışır ve böylelikle ROGON’un da temelleri atılmış olur…

Almanya’nın önde gelen girişimcilerinden Roger Wittman, Mario Basler vasıtasıyla futbol piyasasında söz sahibi olmak ister. 1960 doğumlu Wittman, henüz 35 yaşında Basler’in menajerliğini yaptığı Roger Wittman ile “resmi olmayan” bir ortaklık içine girer. Fahrian ve Wittman ikilisi, ilk işbirliklerini 1996 yılında yapar. Mario Basler, 1996-1997 sezonunda formasını giydiği Werder Bremen’den 4 milyon 100 bin euro karşılığında Bayern Münih’in yolunu tutar. Basler’in Almanya’nın en büyük kulübünde ses getiren işlere imza atması, Fahrian ve Wittman’ın futbol kamuoyundaki saygınlığını artırır. 

ROGON, Almanya’yı tekeli altına aldı

Dietmar Hopp – Roger Wittman (sağda)

1999 yılında Roger Wittman ve Wolfgang Fahrian öncülüğünde temeli atılan ROGON, kısa süre içinde Almanya futbolunu tekeline almayı başarır. 2000’li yıllarda yıldızı parlayan Angelos Charisteas, Jan Simak, Lincoln, Marcelo Bordon, Fabian Ernst, Ailton, Kevin Kuranyi, Theofanis Gekas, Roberto Hilbert ve Fernando Meira gibi isimleri bünyesine katan ROGON, en büyük hamlesini ise 2007 yılında yapar. TSG Hoffenheim’ın patronu Dietmar Hopp ile yakın ilişkileri bulunan menajerlik şirketi, o dönem Bundesliga 2’de mücadele eden mavi-beyazlılara Carlos Eduardo transferini gerçekleştirir. Gremio’dan 7 milyon euro karşılığında Hoffenheim’ın yolunu tutan Brezilyalı yıldız, böylelikle liginin en yüksek bonservis bedeli verilen oyuncusu olur. 

FC Schalke 04, FC Kaiserslautern ve Hoffenheim başta olmak üzere Almanya’nın önde gelen kulüpleri ile işbirliği içine giren ROGON, bu tarzı ile menajerlik dünyasına farklı bir bakış açısı sunar. 2022 yılı itibariyla 11 ülkeden 70’den fazla kişinin işvereni olan ROGON, aynı zamanda Avrupa, Asya ve Güney Amerika kıtalarında hizmet veriyor. Yıllar içinde pek çok departman açarak genişlemeye devam eden söz konusu şirket; Marko Vujic, Daniel Kastner, Thorsten Weck, Kadir Özdoğan, Markus Han ve Ayman Dahmani gibi genç menajerler ile çalışarak adından söz ettiriyor.  

FC Kaiserslautern’i iflasa sürükledi

Mario Basler

Almanya futbolunda büyük söz sahibi olan ROGON’un adı, olumsuz olaylarda da geçer. Şirket, 2002 yılında FC Kaiserslautern’in sonunu hazırlar… Roger Wittman, kayınbiraderi Mario Basler dahil 12 futbolcuyu aynı sezon içinde Bundesliga’nın köklü kulüplerinden Kaiserslautern’e getirir. 2001 yılında UEFA Kupası’nda finale yükselmeyi kıl payı kaçıran kırmızı-beyazlı kulüp, yapılan transferlerin fiyasko çıkmasının ardından iflasın eşiğine gelir. Öyle ki Kaiserslautern’de yönetim kurulu üyeleri Jürgen Friedrich, Robert Wieschemann ve Gerhard Herzog, baskılara dayanamayarak istifa etmek zorunda kalır. Kulübün yeni başkanı Rene C. Jaggi, Fritz Walter Stadyumu’nu Kaiserslautern şehrine ait bir kuruluşa satar ve böylece kırmızı-beyazlıları mali felaketten kurtarır. Tarihi boyunca dört kez Bundesliga’nın en büyüğü olmayı başaran Kaiserslautern, o sezon Eric Gerets yönetiminde zor da olsa lige tutunur. 

Kaiserslautern, yaşananların ardından Almanya Futbol Federasyonu (DFB) tarafından soruşturmaya tabi tutulur. Açılan soruşturmada ROGON’a çok yüksek komisyonlar ödendiği saptanır. DFB, ceza olarak Kaiserslautern’e çeşitli yaptırımlar uygular. Öte yandan kırmızı-beyazlı kulübün eski file bekçisi Andreas Reinke, o dönemki takım arkadaşı Mario Basler’in, Kaiserslautern’i sürekli ROGON’dan futbolcu getirmeye zorladığını iddia eder. Basler’in eşi Iris’in de ROGON’un Ludwigshafen şehrindeki temsilcisi olması söz konusu iddiayı kuvvetlendirmektedir. 

2012 yılında Schalke 04’e yedi oyuncu satarak denetleme kurulu başkanı Clemens Tönnies’in tepkisini çeken ROGON, Football Leaks’in kamuoyuna paylaştığı bilgilere göre, Julian Draxler’in 2013’teki sözleşme uzatmasından da para kazanır. Söz konusu şirket, Draxler’in iki yıl sonra VFL Wolfsburg’a olan transferinden de yaklaşık 7 milyon euro gelir elde eder. ROGON, Hoffenheim’ın patronu Dietmar Hopp’un da başını ağrıtacaktır… Hoffenheim’da oldukça kötü bir dönemden geçen Max Meyer’in sözleşmesini uzatan Hopp, ROGON tarafından kullanıldığı suçlamaları ile karşı karşıya kalır. 

ROGON’un temsilciliğini yaptığı üç yıldız futbolcu

Roberto Firmino

Brezilya’nın amatör liglerinde forma giyerken 2010 yılında Tombense FC’ye transfer olan fakat burada forma şansı bulamayınca aynı yıl içinde Figueirense’nin kadrosuna katılan Roberto Firmino, Brezilya temsilcisi ile çıktığı 38 maçta altı gol atar. 1991 doğumlu forvet oyuncusu, Figueirense’deki performansı ile ROGON tarafından keşfedilir. Bundesliga ekiplerinden Hoffenheim ile yakın ilişkileri bulunan ROGON, gelecek vaat eden Firmino’yu mavi-beyazlılara 4 milyon euro karşılığında getirir. Hoffenheim forması ile 153 maçta süre alan Roberto Firmino, bu maçlarda toplam 49 gol atarken, 36 da asist yapar. 

Hoffenheim’da parlayan Firmino, İngiltere Premier Lig ekiplerinden Liverpool’un dikkatini çeker. Kırmızılar, Brezilyalı forvet oyuncusunu 2015-2016 sezonu yaz transfer döneminde 41 milyon euro karşılığında renklerine bağlar. Jürgen Klopp önderliğinde Liverpool’da harikalar yaratan Roberto Firmino, beş sezon boyunca 98 kez gol sevinci yaşar. Firmino, kariyeri boyunca UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve Premier Lig’in yanı sıra Brezilya Milli Takımı ile COPA America kazanma başarısı gösterir. 

https://www.youtube.com/watch?v=t6RQKcQJ4Qc

Kevin-Prince Boateng

Reinickendorfer Füchse ve Hertha Berlin takımlarının altyapısında kariyerine başlayan Kevin-Prince Boateng, yıllar içinde ROGON’un en gözde değerlerinden olur. Hertha Berlin A takımında forma giymeye başlamasının ardından Tottenham’a yaklaşık 8 milyon euro bedel karşılığında transfer olan Boateng, kariyeri boyunca Genoa, Milan, Schalke, Milan, Las Palmas, E.Frankfurt, Sassuolo, Barcelona, Sassuolo ve Fiorentina gibi takımlarda forma giyer…

2019-2020 sezonun devre arasında Beşiktaş’ta kiralık olarak forma giyen Kevin-Prince Boateng, siyah-beyazlı kulüpte çıktığı 11 maçta üç gol atar.

Julian Draxler

Julian Draxler, ROGON’un Roberto Firmino ile birlikte en çok yatırım yaptığı futbolcusu konumunda. Schalke 04 alt yapısından yetişen Draxler, burada gösterdiği performans ile 43 milyon euro karşılığında Wolfsburg’a transfer olur. Alman yıldız, en büyük çıkışını ise 2016-2017 sezonunda yapar. Avrupa futbolunun dev kulüplerinden Paris Saint-Germain (PSG), söz konusu sezonun yaz transfer döneminde Julian Draxler’i 36 milyon karşılığında renklerine bağlar. 

Son dönemde gözden düşen Julian Draxler, Bundesliga’da çıktığı 215 maçta 38 gol atıp, 39 da asist yapar. Draxler, PSG’de ise 198 karşılaşmada forma giyer. Alman yıldız, bu maçlarda toplam 67 gole doğrudan katkı sağlar.

1999 yılında resmi olarak faaliyete geçen ROGON, yıllar içinde Avrupa’nın en önemli menajerlik şirketlerinden biri olmayı başardı. Medyascope Spor Servisi olarak serimizin altıncı bölümünde, Avrupa futbol piyasasında büyük söz sahibi olan ROGON’un Fenerbahçe ile olan ilişkisine değineceğiz. 

Serimizin ilk bölümü:

Serimizin ikinci bölümü:

Serimizin üçüncü bölümü:

Serimizin dördüncü bölümü:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.