Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Kahve içenlerin erken ölüm riski içmeyenlere göre daha düşük

Çin’de yapılan yeni bir araştırma, düzenli kahve içenlerin erken ölüm riskinin kahve içmeyenlere göre daha düşük olduğunu ortaya koydu. Hazır, öğütülmüş ve kafeinsiz kahveler için sonuç aynı olsa da şekersiz kahve içenlerin erken ölüm oranında daha yüksek bir düşüş gözlemlendi.

Şekerli veya şekersiz kahve içenlerin erken ölüm riskinin kahve içmeyenlere göre daha düşük olduğunu gösteren yeni bir araştırma yayımlandı.

Araştırmacılar, yedi yıllık bir sürede her gün düzenli bir şekilde kahve içenlerin içmeyenlere oranla erken ölüm riskinin daha düşük olduğunu belirtti. Hazır, öğütülmüş ve kafeinsiz kahve için de benzer sonuçlar bulundu.

Annals of Internal Medicine’de yayımlayan araştırmaya 2006’da başlandı. Araştırma 2006’dan bu yana 500 binden fazla kişiden genetik, yaşam tarzı ve sağlık bilgilerini toplayan Birleşik Krallık BioBank’ın 171 binden fazla katılımcısının verilerine dayanıyor. Araştırmacılar, katılımcıların cinsiyet, spor, sigara tüketimi gibi verileri de göz önüne alarak bir sonuca vardı.

Kahvesini şekersiz tüketenler ise erken ölüm riskinin en düşük olduğu grup. Günde iki buçuk ile dört buçuk bardak kahve içenlerde erken ölüm oranında en büyük düşüş yüzde 29 olarak kaydedildi. Günde bir buçuk ile üç buçuk bardak şekerli kahve içenlerde de aynı oranlar gözlemlendi.

Daha önceki araştırmalarda da kahve içmenin sağlığa yararlı olabileceği ve karaciğer hastalıkları ile kanser türlerine yakalanma ihtimalinin kahve içmeyenlere göre daha düşük olabileceği belirtiliyordu. 

“Sonuçlar, kesin olmaktan oldukça uzak”

Glasgow Üniversitesi’nde çalışmaya dahil olmayan tıp profesörü Naveed Sattar ise bulguların “merak uyandırıcı olsa da” net olmadığı konusunda uyardı. Sattar, çalışmanın bulguları hakkında şunları söyledi:

“Sonuçlar kesin olmaktan oldukça uzak. Kahve içenlerin genel olarak daha varlıklı olmaları, içmeyenlere göre daha sağlıklı yaşamları olması ve gözlemsel çalışmalarda bu faktörlerin üstesinden gelinip gelinmediği konusunda henüz ikna olmadım. Şimdilik herkese şekersiz kahve veya çay içmelerini öneririm. Bunların dışında insanı gerçekten sağlıklı tuttuğunu bildiğimiz spor, yeme ve düzenli uyku gibi aktivitelere yapışmalarını öneririm.”

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.