Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kritik davaların hâkimi Akın Gürlek, Adalet Bakan Yardımcılığı’na atandı

“Anayasa Mahkemesi kararını tanımayan hâkim” olarak bilinen Akın Gürlek, Adalet Bakan Yardımcılığı’na atandı. Gürlek, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş gibi isimleri hapis cezası ile cezalandıran hâkim olarak biliniyor.

Resmi Gazete’de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla atama kararı yayımlandı.

Atama kararına göre Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcılığı’na Akın Gürlek atandı. Görevden alınan bakan yardımcısı Uğurhan Kuş ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Danıştay üyeliğine seçildi.

Önce İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, daha sonra da 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başkanlık görevi yürüten Gürlek, muhaliflerin yargılandığı davalarda tartışma yaratan hâkim olarak tanınıyor.

Gürlek, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nu Twitter paylaşımları gerekçe gösterilerek beş ayrı suçtan yargılamış, 9 yıl 8 ay 20 gün hapis ile cezalandırılmasına hükmetmişti.

Gürlek, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a da “örgüt propagandası” suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezası vermişti.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Enis Berberoğlu hakkındaki hak ihlali kararını uygulamayan Gürlek, Berberoğlu’nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına karar vermişti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AYM’nin Berberoğlu kararı uygulanmaması üzerine Gürlek’i “Yeni Zekeriya Öz” diyerek suçlamıştı. Gürlek bu ifadeleri nedeniyle Kılıçdaroğlu’na açtığı 75 bin TL’lik tazminat davasını da kaybetmişti. AYM, Berberoğlu’nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle karar vermişti.

Gürlek, Sözcü gazetesi yazar, yönetici ve muhabirlerini “FETÖ’ye yardım suçu”ndan mahkûm etmişti.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde mahkeme başkanı görevini yürütürken Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi 20 avukatı yargılayan Gürlek, avukatlara 3 ile 18 yıl arasında değişen hapis cezaları vermişti.

Gürlek, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada da kararı açıklayan isimdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.