Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanlığı, Sağlık İstatistikleri Yıllığı’nı paylaştı – Rapora göre 2020’de koronavirüs salgını yaşanmadı

Sağlık Bakanlığı, 2020 yılına ilişkin Sağlık İstatistikleri Yıllığı’nı yayımladı. 300 sayfalık raporda, 2020 yılında yaşanan ölümler ve ölüm sebepleri açıklanmazken, “COVİD 19” ifadesi sadece dört kere geçiyor. Raporun, enfeksiyon hastalıklarına dair vaka sayısı bölümünde de saldına yer verilmedi.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’deki sağlık hizmetine dair tuttuğu kayıtları her yıl bir önceki yıla ilişkin verileri sunacak şekilde açıklıyordu. Bu kuralı 2020 yılında bozan Sağlık Bakanlığı, 2019 yılına ilişkin tuttuğu kayıtları 2021’de kamuoyu ile paylaşmıştı. Bakanlık, Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2020’yi 2022 yılında yayımladı. İçinde 2020 yılına ilişkin açıklamalar olması gereken raporda, 2019 yılına ait veriler kullanıldı. Raporun, “Yıllara Göre Enfeksiyon Hastalıklarının Vaka Sayıları” kısmında 2020 yılında tespit edilmiş sıtma, AIDS, kızamık ve tüberküloz hastalıkları yer alırken koronavirüse (COVİD 19) yer verilmedi.

Bakanlık TÜİK’i işaret ediyor ama kaynak kendisi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) her yıl açıkladığı ölüm oranlarını 2020 yılında açıklamaması tepki toplamıştı. Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) ve birçok sağlık meslek örgütü, Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısını açıklaması için defalarca çağrıda bulunmuştu.

Sağlık Bakanlığı, 2020 yılına ilişkin sağlık istatistikleri raporunda sunmuş olduğu 2019 verilerine Türkiye İstatistik Kurumu’nu kaynak olarak gösterse de TÜİK, raporda kullanılması gereken verilerin Sağlık Bakanlığı’nın tuttuğu kayıtlar olduğunu söylüyor. TÜİK’in sitesinde yer alan bilgilere göre sağlık istatistiklerinin veri kaynağı, “Sağlık Bakanlığı ve diğer ilgili kuruluşların idari kayıtları, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen araştırmalar, beş yılda bir yapılan Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA) ile üç yılda bir yapılan Türkiye Sağlık Araştırması.”

Kardiyovasküler sistem ilacı tüketim miktarı arttı

Rapora göre bin kişiye düşen günlük kardiyovasküler sistem ilacı tüketim miktarı 2019’da 195,1 iken, 2020’de bu rakam 218,8’e yükseldi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) kaynak gösterilerek sunulan verilere göre 2019’da 251, 4 milyon kutu olan kardiyovasküler ilaç satış hacmi 2020’da 273,6 milyon kutuya yükseldi. Sağlık Bakanlığı’nın TÜİK’i kaynak göstererek açıkladığı verilere göre salgın döneminde Türkiye’de sağlık hizmetinden duyulan memnuniyet oranı da önceki yıla göre arttı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.