Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altılı Masa Seçim Güvenliği Komisyonu: “Seçimleri tartışmalı hale getirmeye çalışan SADAT gibi yapılar ayağını denk alsın”

Altılı Masa tarafından oluşturulan Seçim Güvenliği Komisyonu, seçim güvenliğine ilişkin mutabakata vardıkları konuları açıkladı. Açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği SADAT’ın seçimleri provoke edeceği yönündeki iddialara dikkat çekilerek, İçişleri Bakanlığı uyarıldı.

Haber: Senem Büyüktanır
Kamera & Kurgu: Furkan Erdem

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, DEVA Partisi Seçim İşleri Başkanı İdris Şahin, Demokrat Parti (DP) Göç ve Sosyal Politikalar Başkanı İlay Aksoy, Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün, İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat ile Saadet Partisi (SP) Mahalli İdareler Başkanı Hasan Bitmez’den oluşan Seçim Güvenliği Komisyonu basın açıklaması yaptı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Litai Konukevi’nde bugün yapılan açıklamada, bugüne kadar yapılan çalışmaları, mutabakata varılan hususlar ve iş birliğinin yol haritası kamuoyuna duyuruldu.

“Türkiye Muz Cumhuriyeti değil”

Açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin (SADAT) seçimleri provoke edeceği yönündeki açıklamaları hatırlatıldı. İktidarın el değiştireceği bir seçim sürecine gidildiğini vurgulayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, “Türkiye’deki seçimi tartışmalı hale getirmeye çalışan yapılar, adı SADAT olur, başka birisi olur, mafya örgütleri olur, adını  bilmediğimiz başka yapılar olur, ayaklarını denk alsınlar. Türkiye Muz Cumhuriyeti değil. Altılı Masa bozulmayacak bunun için özel çaba gösterenlerin hevesi kursağında kalacak” diye konuştu ve “her türlü ihtimalde” Altılı Masa Seçim Güvenliği Komisyonu’nun işbirliğine devam edeceğinin altını çizdi. Salıcı, “Sadece kendi oyumuzu korumak peşinde değiliz. Adalet ve Kalkınma Partisi’ne verilen oy varsa onun da sandığa girdiği gibi çıkmasının peşindeyiz” dedi.

“Konut satışı üzerinden vatandaşlığa geçişte artış var”

Açıklamada, seçim sırasında önceki yıllarda olduğu gibi elektrik kesilirse seçimin durdurulacağı, her siyasi partinin oyları tek başına seçime giriyormuş gibi kendi ıslak imzaları ile kayıt altına alacağı daha sonra bu belgelerin ortak bir veri tabanına aktarılacağı bilgisi verildi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın imzasıyla konut satışı üzerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazananları takip ettiklerini açıklayan Demokrat Parti (DP) Göç ve Sosyal Politikalar Başkanı İlay Aksoy, “Son iki ay içerisinde vatandaşlık geçişinde artış gözlemliyoruz ancak bunu resmi verilerle ilerleyen süreçte paylaşacağız” dedi.

“İçişleri Bakanlığı’nı uyarıyoruz”

Altılı Masa Seçim Güvenliği Komisyonu’nun, sandık güvenliği sürecine sahip çıktığını dile getiren İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat, “Seçim güvenliğine ilişkin süreç Adalet Bakanlığı’nı özellikle de İçişleri Bakanlığı’nı ilgilendiriyor. Seçim günü olacak saldırılar ve engellemeler İçişleri Bakanlığı’nın müdahale etmesi, önlemesi gereken konular” dedi. Rejim değişmeden önce, seçimlere gidilirken tarafsızlığın sağlanması adına Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlarının değiştirildiğini hatırlatan Sunat Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte bu uygulamanın kaldırıldığına dikkat çekti ve  SADAT tartışmalarına atıfta bulunarak şöyle konuştu: “Buradan İçişleri Bakanlığı’nı uyarıyoruz; böyle bir şey olmasın. Biz bunu kamuoyuyla paylaşırız ve eyvallah demeyiz.”

Sunat, “Altılı Masa dağılırsa Seçim Güvenliği Komisyonu ortaklığı sürecek mi” sorusuna “Evet sürecek” yanıtını verdi.

Seçim Güvenliği Komisyonu’nun öne çıkardığı başlıklar şöyle:

  • “Konut satışı üzerinden, Cumhurbaşkanının tek imzasıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazananları düzenli olarak takip ediyoruz.
  • Olağandışı seçmen kaydı görünen haneleri  yerinde kontrol ediyor, vefat ettiği halde seçmen listesinden düşürülmemiş olanları tespit ediyoruz.
  • Yurtiçi ve yurtdışında 200 bin civari sandık kurulmasını bekliyoruz.İl ve İlçe Seçim Kurullarının yeniden oluşumunu takip ediyoruz. İhlal halinde mutlaka gerekeni yapacağız.
  • Oy namustur. Erken, baskın veya zamanında yapılacak olan önümüzdeki seçim büyük önem taşıyor.
  • Ülkemizi giderek daha derin bir karanlığa sürükleyen ucube Partili Cumhurbaşkanlığı Sisteminin yerine, Altı Siyasi Partinin üzerinde mutabakata vardığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçeceğimiz günler çok yakın. Milletimizin helal oylarıyla haramilerin düzenine son vereceğiz. 
  • Taksirli suçtan hükümlüler hariç, diğer hükümlülerin oy kullanması mümkün değildir.  Ancak, pandemi süreci ile yaklaşık 100 bin hükümlü izinli sayılıp serbest bırakılmıştır. Bu kişilerin oy kullanma süreçleri takip edilmelidir.
  • TRT, Anadolu Ajansı, Basın ilan Kurumu, RTÜK gibi kuruluşların hukuka aykırı yayınları ve müdahaleleri konularında siyasi partilerin yöneticileri, İl/ilçe Seçim Kurulu üye ve temsilcileri ve YSK temsilcileri iş birliği içinde hareket edecektir.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.