Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Partygate skandalı: İngiltere Başbakanı Boris Johnson güven oylamasını kazandı, koltuğunu korudu

Koronavirüs salgını döneminde karantina kurallarına uymayarak Başbakanlık Konutu’nda düzenlenen partiler nedeniyle istifa baskısı altında kalan İngiltere Başbakanı Boris Johnson için, liderliğini üstlendiği Muhafazakâr Parti meclis grubunda güvenoylaması yapıldı. Johnson, oyların yüzde 59’unu alarak koltuğunu korudu.

Oylamada 211 milletvekili Johnson’un lehine oy kullanırken, 148’i ise aleyhte oy verdi.

Sonuçlar Sir Graham Brady tarafından Başbakan Boris Johnson’a açıklandı. Sonuçların açıklanmasının ardından Johnson, güvenoyu almasını “belirleyici” olarak nitelendirdi ve bu sonuçlarının medyanın yaydığı ve partisinde başkanlık ile ilgili soru işaretlerine neden olan tartışmaları geride bırakmak adına bir fırsat olduğunu söyledi.

Başbakan Johnson oylamayı kazandığı için mevcut kurallara göre aynı oylama bir yıl içinde bir kez daha yapılamayacak.

Dün sabah saatlerinde parti grubunda güvenoylaması yapılacağı açıklanmıştı. Oylama için partideki milletvekillerinin en az yüzde 15’inin -yani 54 milletvekili- yazılı taleplerini iletmesi gerekiyordu.

Johnson güven oylamasını kazansa da ülke genelinde istifa çağrıları ile karşı karşıya. BBC’nin eski politika editörlerinden Nick Robinson daha önceki örnekleri hatırlattı ve başbakanların uzun vadede görevde kalamadıklarına dikkat çekti.

Margaret Thatcher’ın güvenoyu aldıktan sekiz gün sonra istifa etmek zorunda kaldığını belirten Robinson, Theresa May’in de oylamayı kazandıktan altı ay sonra görevinden istifa ettiğini hatırlattı.

Ne olmuştu?

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, koronavirüs salgını döneminde karantina kuralları devam ederken Başbakanlık Konutu’nda düzenlenen bazı partilere katılmıştı. Bunun üzerine bir polis soruşturması başlatılmış ve soruşturmanın sonucunda Johnson para cezasına çarptırılmıştı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.