Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, CHP’den kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi: “Defalarca uyardık, aynı davranışlarda ısrar etti”

Göçmen karşıtı politikalarıyla sık sık gündeme gelen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, cinsiyetçi yorum ve sözleri nedeniyle, “tedbirli” olarak ve “kesin ihraç” talebiyle, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu’na (YDK) sevk edildi. Medyascope’a konuşan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Bu arkadaşımızı sözlü olarak defalarca uyardık, öyle ki disiplin kuruluna sevk ettik ve orada da ‘uyarı’ cezası aldı. Ancak aynı tutum ve davranışlarında ısrar etti ve açıklamalarını sürdürdü” dedi.

Seyit Torun, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın dün (13 Haziran) yapılan CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında oybirliği ile “tedbirli” olarak ve “kesin ihraç” istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildiğini söyledi. “Tedbirli” olarak disiplin kuruluna sevk edilmenin, disiplin süreci tamamlanıncaya kadar hiçbir parti faaliyetine katılamama anlamına geldiğini belirten Torun, Medyascope’a şöyle konuştu:

Bu arkadaşımızı sözlü olarak defalarca uyardık, öyle ki disiplin kuruluna sevk ettik ve orada da ‘uyarı’ cezası aldı. Ancak aynı tutum ve davranışlarında ısrar etti ve açıklamalarını sürdürdü. Bunun üzerine MYK toplantısında konuyu değerlendirdik ve disipline sevk ettik.

“Parti sorumluluğu ile bağdaşmayan tutum ve davranışlar nedeniyle disipline sevk”

Torun, Bolu’da göçmenlere ayrımcı uygulamaları nedeniyle eleştirilen ve hakkında savcılık soruşturması da açılan Tanju Özcan’ın disipline sevk edilmesi hakkında yaptığı yazılı açıklamada ise şunları kaydetti:  

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan tarafından, bir süredir ortaya konulan tutum ve davranışlar Genel Merkezimiz tarafından hassasiyetle takip edilmektedir. Tanju Özcan, bir kadın hemşehrisi ile ilgili anısını anlatırken kullandığı ifadeler nedeniyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilmiş ve ‘uyarı’ ile cezalandırılmıştır. Tanju Özcan’ın ‘uyarı’ cezasının ardından, 16 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirilen Bolu Belediye Meclisi Toplantısında bir kadın belediye meclis üyesi ile girdiği diyalog, cinsiyetçi yorum ve sözleri Merkez Yönetim Kurulumuzun 13 Haziran 2022 tarihli toplantısında, kapsamlı olarak değerlendirilmiştir. Bu kapsamda; Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın parti sorumluluğu ile bağdaşmayan tutum ve davranışları nedeniyle, “kesin ihraç” istemiyle “tedbirli” olarak Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilmesine oybirliği ile karar verilmiştir.

Tanju Özcan’ın disipline sevk edilmesine yol açan olay

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 16 Mayıs’ta belediye meclisindeki oylama sırasında el kaldıran AKP’li üye Hacer Çınar’a “Bana niye el sallıyorsunuz, ben evli barklı adamım, ayıp oluyor” demişti. Bu sözlerin ardından Çınar, Bolu 1. Aile Mahkemesi’ne başvurarak Özcan hakkında “koruma tedbiri kararı” aldırmıştı. Özcan’ın bu sözleri ve kendisini protesto edenlere gösterdiği tepkiler, disipline sevk gerekçesi olarak gösterildi. 

Tartışma yaratan kararları

Özcan, 2011’den 2019’a kadar CHP’nin Bolu milletvekili olmuş ve 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Bolu Belediye Başkanlığı’na aday olarak milletvekilliğinden istifa etmişti. Göreve geldikten sonra mültecilere ayni ve nakdi yardımı kesen Özcan, 26 Temmuz 2021’de, şehirde yaşayan yabancı uyruklu kişilerin su faturası ve katı atık vergisi ücretlerine 10 kat zam uygulanacağını duyurmuştu. 

Yardımları kesmesine, işyeri ruhsatı vermemesine rağmen gitmeyen mülteciler için yeni önlem aldıklarını söyleyen Özcan, 2020 Şubat’ında AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in “Artık mültecileri tutacak durumda değiliz” açıklamasının ardından, Bolu’daki mültecilerin Edirne’ye ücretsiz gidebilmeleri için şehirden otobüs kaldırmıştı.

Zamlı tarifeyle su uygulaması için Seyit Torun, Özcan’ın görüşlerinin kendisini bağladığını ve su gibi temel yaşam hakkının engellenmesinin parti politikası ile taban tabana zıt olduğunu açıklamıştı. Özcan’ın açıklamasıyla aynı gün CHP MYK toplantısının ardından konuşan Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Türkiye, Avrupa’nın göçmen gettosu değildir. Bu, Türkiye’nin en önemli beka meselesidir” demişti. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da Suriyeliler ve Afgan mülteciler en önemli beka sorunu olduğunu ve “başıboş mültecilerin ülkeye kayıtsız sokulmasının” can ve mal güvenliğini tehlikeye attığını söylemişti. 

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı 28 Temmuz 2021’de, Özcan’ın açıklamalarıyla ilgili “görevi kötüye kullanma” ve “nefret ve ayrımcılık” suçlamalarıyla, Özcan hakkında soruşturma başlatmıştı.

Özcan’ın CHP YDK’den daha önce uyarı cezası almasına neden olan söylemi ise 1 Eylül 2021’de katıldığı YouTube programında anlattığı anısıydı. Özcan, “Bir tesettürlü bayan geldi. ‘Tanju bey bir konu var konuşabilir miyiz’ dedi. Ben de ‘Hemen Ankara’ya dönmem lazım. Özel değilse burada konuşabilir misiniz?’ dedim. ‘Benim bebeğim olmuyor, bana yardımcı olabilir misiniz’ dedi… Hanımefendi dedim ben size nasıl yardımcı olabilirim o konuda… Meğer kadıncağız tüp bebek tedavisi görmek istiyormuş…” demişti.

Bolu Belediyesi Meclisi’nde bütçe görüşmelerinde, yabancıların yabancılarla evlenmesi halinde ödeyecekleri nikah ücretinin 100 bin lira ve suyun metreküpünün yabancılar için 2,5 dolar olarak belirlenmesine, 22 Kasım 2021’de oyçokluğuyla karar verilmişti. Bolu İdare Mahkemesi, 1 Ocak 2022’de uygulamaya yönelik yürütmeyi durdurmuştu. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Bolu Belediyesi’nin yabancılara yönelik su ve nikah ücretlerinde farklı tarife uygulanmasına ilişkin kararında “ayrımcılık yasağı” ihlali yapıldığına hükmetmiş ve belediyeye 40 bin lira idari para cezası verilmişti.

Bolu Belediyesi’nin 18 Mayıs 2022’deki “Geçici sığınmacılara son çağrı” başlıklı Türkçe ve Arapça yazılı ilanlarıyla ilgili de savcılık, Özcan hakkında “nefret ve ayrımcılık” suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı. İlanlarda “Türk Milleti kıt kaynakları ile size yıllardır sahip çıkıyor. Geldiğiniz gibi gitme zamanınız geldi. Artık istenmiyorsunuz, dönün ülkenize” ifadeleri kullanılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.