Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’den suç duyurusu: “SADAT, terör ve şiddet yoluyla anayasal düzeni değiştirmek için kurulan örgüttür”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. (SADAT) hakkında suç duyurusunda bulundu.  Suç duyurusunun ardından Ankara Adliyesi önünde açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, SADAT terör ve şiddet yoluyla anayasal düzeni değiştirmek ve suç işlemek için örgüt kurmuştur. Sarayın desteğinin olması bunu suç olmaktan çıkarmaz, sadece sarayı suç ortağı haline getirir” diye konuştu. Suç duyurusunda SADAT yöneticilerinin “anayasayı ihlal” suçu işledikleri ve “ağırlaştırılmış müebbet hapisle” cezalandırılmaları gerektiği vurgulandı.

CHP heyeti, anayasayı ihlal, anayasal düzene ve devletin egemenliğine karşı suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurma ve yönetme gibi suçlamalarla SADAT hakkında suç duyurusunda bulundu. Başvuruda, 2019’dan bu yana SADAT yönetim kurulunda olan Adnan Tanrıverdi, Ali Kamil Melih Tanrıverdi, Ersan Ergür, Mehmet Naci Efe, Haluk Yıldırım, Mehmet Zelka ve “belirlenecek diğer şüpheliler” hakkında şikayetçi olundu ve haklarında “kamu davası açılması” istendi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 13 Mayıs’ta “suikastçı, provokatör, terörist yetiştiren paramiliter bir kurum” diyerek SADAT önüne gitmesinin  ardından CHP, seçim güvenliğine de işaret ederek şirketin faaliyetlerini gündemde tutmaya devam ediyor.

CHP genel başkan yardımcıları Bülent Tezcan, Muharrem Erkek ve Gülizar Biçer Karaca ile TBMM Adalet Komisyonu sözcüsü Zeynel Emre, TBMM Anayasa Komisyonu sözcüsü İbrahim Özden Kaboğlu, TBMM İçişleri Komisyonu sözcüsü Yaşar Tüzün ile TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu sözcüsü Yüksel Mansur Kılınç müşteki olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. 

Bülent Tezcan: “Saray suç ortağı”

Şikayet dilekçesinde, SADAT’ın gayri nizami harp eğitimi ve terör eğitimi verdiği kurslara katılanlara sabotaj, pusu, suikast gibi beceriler kazandırıldığını belirttiğine dikkat çekildi. Tezcan, dilekçede yer alan konular ve suç duyurusuna ilişkin şunları söyledi:

SADAT paramiliter örgüttür, paramiliter örgütlenmeler suçtur. Sarayın desteğinin olması bunu suç olmaktan çıkarmaz, sadece sarayı suç ortağı haline getirir. Sorumlu bütün makamların bu konuyu ciddiyetle ele alması ve savcıların harekete geçmesi gerekiyor. SADAT terör ve şiddet yoluyla anayasal düzeni değiştirmek ve suç işlemek için örgüt kurmuştur.”  

Şikayet dilekçesinde “SADAT yetkililerinin TCK madde 220’de düzenlenen suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçunu işlediği sabit bulunmaktadır. Şirket yetkilileri ‘silah satışına aracılık yaptık’ şeklindeki açıklamalarıyla 6136 sayılı yasanın 12. maddesinde düzenlenen suçu işlediklerini ikrar etmiştir” denildi. 

“ASRİKA ile rejimin yıkılmak istendiği açıkça anlaşılmaktadır”

Şikayet dilekçesinde, Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (ASSAM) kurmayı hedeflediği devletin anayasa taslağına da değinildi. Bu devletin isminin “ASRİKA (ASYA-AFRİKA) İslam Devletler Birliği” olarak önerildiği, resmi dili, bayrağı, başkenti ve hükümet merkezinin ASRİKA Temsilciler Meclisi tarafından belirleneceği belirtildi ve şöyle denildi:

Anayasa ile güvence altına alınmış Türkiye Cumhuriyeti Devleti yerine başka bir devlet kurulması planlanmakta, devletin resmi dilinin, başkentinin, bayrağının, bölünmez bütünlüğünün ve egemenliğinin değiştirilmesi hedeflenmektedir. Buradan, anayasamızın ilk dört maddesi ile güvence altına alınmış ve değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek olan rejimin yıkılmak istendiği açıkça anlaşılmaktadır.

Muharrem Erkek: “Seçmen iradesine sahip çıkacağız”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de, savcıların siyasi iktidarın baskısı altında kalmamaları durumunda gerçeğin ortaya çıkacağını belirtti ve şöyle konuştu:

Bugün tweet attığı için, yazı yazdığı için, düşüncelerini açıkladığı için terörle ilişkilendirilen gençler, üniversite öğrencileri, siyasiler, gazeteciler varken, cezaevlerinde atılan insanlar varken, tweet attığı için siyasetten yasaklanan insanlar varken, bugün demokratik-laik-sosyal hukuk devletine kasteden bir yapıya karşı cumhuriyet savcıları ne yapacak, takip edeceğiz.”

SADAT Yönetim Kurulu üyesi Ersan Ergür’ün yazıp sildiği “Bu vatan kanla alındı, kanla savunuluyor. Bu vatanı Türkiye düşmanları ile işbirliği yapanlara sandıkta teslim etmeyiz… Etmeyeceğiz! Vatan sağ olsun…” tweeti hakkında da şikayetçi olundu. Erkek, “Her sandıktan çıkan seçmen iradesine sahip çıkacağız. Hiçbir yapı milli iradenin üzerinde değildir” dedi.

TCK 309 ve 220. maddeleri

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 309. maddesi, “anayasayı ihlal” suçunun ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırmasını öngörüyor. Bu suç, TCK’de “cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs” olarak açıklanıyor.

TCK’nın “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma” başlıklı 220. maddesi ise şöyle: “Örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması halinde, örgütü kuranlar ve yönetenler dört yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Örgütün silahlı olması halinde, verilecek ceza dörtte birinden yarısına kadar artırılır. Suç işlemek amacıyla kurulmuş olan örgüt üyeleri, iki yıldan dört yıla kadar ve örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek, bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi ise bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.